20/04/2024

Εκλογές στην Τουρκία: Μια νίκη του Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να επαναφέρει τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ

Δημόσια, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιλέγει πλευρές στις τουρκικές εκλογές φέρνοντας αντιμέτωπους τον επί μακρόν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη μιας ποικιλόμορφης εξακομματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, πίσω από κλειστές πόρτες, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι πολλοί στην Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι οι κρίσιμες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα θέσουν ένα τέλος στην κυριαρχία του Ερντογάν στην τουρκική πολιτική πολιτική για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη προεκλογική του πρόκληση από τότε που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέβηκε στην εξουσία το 2002. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κιλιτσντάρογλου, έχει μια πραγματική ευκαιρία να εκδιώξει τον Ερντογάν, του οποίου η εκστρατεία συμπιέζεται από την οικονομική κρίση και την απογοήτευση για την αντίδραση της κυβέρνησης στους σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Μια νίκη της αντιπολίτευσης θα είχε σημασία όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κιλιτσντάρογλου, ένας 74χρονος πρώην δημόσιος υπάλληλος, έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τα αμαυρωμένα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Άγκυρας και να αποκαταστήσει «υγιείς» δεσμούς με την Ουάσιγκτον μετά από πολλά χρόνια έντασης.

Η Μέρβε Ταχίρογλου, η Συντονίστρια του Προγράμματος για την Τουρκία στο Project on Middle East Democracy που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, λέει ότι ο Κιλιτσντάρογλου, θα έφερνε μια διαφορετική ποιότητα διπλωματίας εάν ήταν ο επόμενος ηγέτης της Τουρκίας. «Νομίζω ότι θα έχει τεράστιο αντίκτυπο», είπε ο Ταχίρογλου. «Το γεγονός ότι η Τουρκία θα έχει μια πιο δημοκρατική εικόνα θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να υπερασπιστούν αυτή τη στενή σχέση που έχουν με την Τουρκία». Οι εκλογές έρχονται σχεδόν επτά χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 που σκότωσε περισσότερους από 250 ανθρώπους σε μια προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν. Χιλιάδες φυλακίστηκαν στην καταστολή που ακολούθησε, συμπεριλαμβανομένων ύποπτων οπαδών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει επίσης συγκεντρώσει δεκάδες δημοσιογράφους, εργαζόμενους της κοινωνίας των πολιτών και Κούρδους ακτιβιστές. Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάποτε οδήγησε μια «Πορεία για τη Δικαιοσύνη» μήκους 280 μιλίων από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, έχει επανειλημμένα επικρίνει τον Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί την επιρροή του στο δικαστικό σώμα για να φυλακίσει κυβερνητικούς επικριτές. Δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τη δικαστική ανεξαρτησία και είπε ότι οι φυλακισμένοι αντίπαλοι του Ερντογάν Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Οσμάν Καβάλα θα πρέπει να είναι ελεύθεροι.

Επίσης, την Κυριακή διακυβεύεται η πορεία της Σουηδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ένα άλλο σημείο τριβής στους δεσμούς της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ο Κιλιτσντάρογλου φαίνεται πιο ανοιχτός στο να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, την οποία ο Ερντογάν έχει αναστείλει για σχεδόν ένα χρόνο λόγω ανησυχιών ότι το σκανδιναβικό κράτος φιλοξενεί Κούρδους αυτονομιστές και υποστηρικτές του Γκιουλέν. Το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη Μαρτίου. Εάν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, είναι πιθανό να αξιοποιήσει την ένταξη της Στοκχόλμης για να εξασφαλίσει δέσμευση για μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντηση του ζεύγους στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, δήλωσε ο Σόνερ Καγκαπτάι, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στην Ουάσιγκτον. Ινστιτούτο.

«Στην περίπτωση του Ερντογάν, η ενταξιακή κίνηση Σουηδίας-ΝΑΤΟ θα έρθει πολύ αργά», είπε ο Καγκαπτάι. «Ο Κιλιτσντάρογλου θα ευθυγραμμιστεί σε γενικές γραμμές με τη διατλαντική κοινότητα, ενώ ο Ερντογάν θα συνεχίσει να είναι ψυχρά και θαρραλέα συναλλακτικός».

Οι εκλογές θα μπορούσαν επίσης να έχουν επιπτώσεις στο μέλλον της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε την Άγκυρα από το πρόγραμμα το 2019 λόγω της απόκτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400. Η αντιπολίτευση είπε ότι θα «πάρει πρωτοβουλίες» για να επανενταχθεί στο πρόγραμμα αεριωθούμενων πέμπτης γενιάς, αλλά δεν είπε ότι θα απαλλαγεί από τους S-400. Όσοι στην Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι μια νίκη του Κιλιτσντάρογλου θα σήμαινε ότι συνολικά 180 στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα απογοητευτούν.

Τόσο η κυβέρνηση του Ερντογάν όσο και η αντιπολίτευση αισθάνονται άβολα με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, γνωστούς ως Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), θεωρώντας τους ως προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Ανεξάρτητα από το ποιος θα ονομαστεί πρόεδρος, οι πολιτικές ασφαλείας της Άγκυρας κατά του YPG είναι απίθανο να αλλάξουν.

Και οι δύο υποψήφιοι αναμένεται να ομαλοποιηθούν με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ. Τούρκοι αξιωματούχοι βλέπουν την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Συρία ως μέσο για την επιστροφή μερικών από τα τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να τους στείλει πίσω εντός δύο ετών από τις εκλογές. «Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χώρα τους, υπό καλύτερες συνθήκες», είπε ο Κιλιτσντάρογλου στη Wall Street Journal.

Καθώς οι Τούρκοι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να ψηφίσουν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Ερντογάν. Οι περισσότεροι αναλυτές, ωστόσο, λένε ότι είναι πολύ κοντά για να το καλέσουμε. Σε περίπτωση που ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας επικρατήσει την Κυριακή, ο Γκονούλ Τολ, ο ιδρυτικός διευθυντής του προγράμματος Τουρκίας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, προειδοποίησε ότι θα διπλασιάσει την καταστολή του. «Εάν ο Ερντογάν κερδίσει άλλη μια θητεία, η Τουρκία θα εκφυλιστεί περαιτέρω στον αυταρχισμό όπου αυτή τη φορά οι εκλογές δεν θα έχουν σημασία», δήλωσε ο Τολ σε διαδικτυακό σεμινάριο του Al-Monitor.«Οι Τούρκοι ψηφοφόροι, ιδιαίτερα οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, θα χάσουν την πίστη τους στην εκλογική διαδικασία».

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να ανατρέψει την ψηφοφορία εάν τα αποτελέσματα δεν ξεκαθαρίσουν αμέσως το βράδυ της Κυριακής, και οι φόβοι για αναταραχές μετά τις εκλογές αυξάνονται καθώς η προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται στην τελική της ευθεία. Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου δέχθηκε πρόσφατα πέτρες κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην ανατολική πόλη Ερζερούμ. Ο Καγκαπτάι του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον είπε ότι εάν υπάρξει σοβαρή ανάμειξη στις εκλογές ή βία μεταξύ των διαδηλωτών, «δεδομένου του τι συνέβη στις ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, θα ήταν αδύνατο για την κυβέρνηση Μπάιντεν να μείνει ήσυχη».

Άρθρο της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Elizabeth Hagedorn στο διαδικτυακό χώρο της Μέσης Ανατολής Al Monitor 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024