18/04/2024

Μιλάν Μοϊσίλοβιτς: Ο αρχηγός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων

Milan Mojsilović; Photo: Serbian Armed Forces

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 


Ο Μιλάν Μοϊσίλοβιτς είναι ο αρχηγός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα Βαλκάνια.

Ο Μοϊσίλοβιτς γεννήθηκε το 1967. Προερχόταν από στρατιωτική οικογένεια, καθώς ο παππούς του συμμετείχε στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ ο πατέρας του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία της Σερβίας με το βαθμό του Ανθυπίλαρχου. Αρχικά,  υπηρέτησε  ως αξιωματικός σε μονάδες του μηχανοκίνητου πεζικού. Το 1991 βρέθηκε για πρώτη φορά σε εμπόλεμη ζώνη, καθώς πολέμησε στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο μεταξύ Σερβίας και Κροατίας. Η μονάδα του δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Μπάνας Λούκα.  

Το διάστημα  2013-2017 ανέπτυξε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, καθώς υπηρέτησε στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Σερβίας  στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στις 13 Μαΐου 2019, ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς ανακοίνωσε ότι η Σερβία είναι ένα κράτος ουδέτερο το οποίο βάζει πάνω από όλα το εθνικό του συμφέρον. Προς αυτή την  κατεύθυνση σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Kosovo Force ( Δύναμη του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στο Κόσσοβο από το 1999) είναι απαραίτητη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.  

Το 2021 είχαμε τη πρώτη ένταση μεταξύ Σερβικού και Αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο.Αφορμή στάθηκε η απαγόρευση των αρχών του Κοσσόβου στους Σέρβους κατοίκους να χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες στα οχήματα τους. Ο Μοϊσίλοβιτς επισκέφτηκε μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούιτσιτς, την περιοχή  προκειμένου να δείξει ότι το Βελιγράδι βρίσκεται κοντά στους Σέρβους κατοίκους.

Το 2022 έχουμε νέα κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών,με την αστυνομία του Κοσσυφοπέδιου να συλλαμβάνει έναν Σέρβο αστυνομικό. Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα με τον στρατηγό Μοϊσίλοβιτς να περιοδεύει στα σύνορα Κοσσόβου- Σερβίας. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη συνοριακή γραμμή Σερβίας -Κοσσυφοπεδίου χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2022 ήταν η μέρα που το Κοσσυφοπέδιο βρέθηκε στα πρόθυρα πολέμου. Εκείνη τη μέρα τόσο οι Σέρβοι όσο και οι Κοσσοβάροι ήταν με το δάκτυλο στη σκανδάλη.  Περίπολος της KFOR δέχτηκε πυρά από αγνώστους και  η κυβέρνηση της Πρίστινα  έσπευσε να ανακοινώσει ότι η επίθεση  προήλθε από Σέρβους, κάτι όμως  που διέψευσε η διοίκηση του Νατοϊκού συνασπισμού.  Ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν πλήρως. Τελικά η σύγκρουση θα αποφευχθεί την τελευταία στιγμή, χάρη στη στενή συνεργασία και τις καίριες επεμβάσεις στις οποίες προχώρησαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ σε Κόσσοβο και Σερβία, Τζεφ Χοβενιέρ και Κρις Χίλ.

Συμπεράσμα:

O Μοϊσίλοβιτς, κατά την εκτίμηση μου, χειρίστηκε την κρίση μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου με υποδειγματική ψυχραιμία. Στην αποκλιμάκωση της έντασης πιστεύω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η καλή χημεία που έχει αναπτύξει με την ηγεσία της KFOR . Η επικοινωνία με αξιωματικούς του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική, καθώς έτσι η Σερβία μπορεί να στέλνει αυστηρά μηνύματα στην ηγεσία του Κοσσόβου μέσω του ΝΑΤΟ.  Είναι ένας στρατηγός που δεν επιδιώκει την ένοπλη σύγκρουση, καθώς γνωρίζει (όπως άλλωστε έδειξε και η ιστορία το 1999)  ότι ναι μεν ο σερβικός στρατός μπορεί να επιβληθεί κατά των ενόπλων δυνάμεων του Κοσσόβου, αλλά αυτό θα έβαζε τη Σερβία σε αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ, κάτι που ο Μοϊσίλοβιτς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024