29/03/2024

Το Ιράν φιλοξενεί τον αρχηγό του ρωσικού ναυτικού

Οι Ρώσοι και Ιρανοί διοικητές συζήτησαν τη συγκρότηση κοινών επιτροπών που θα έχουν ως αποστολή την εμβάθυνση της συνεργασίας καθώς η Τεχεράνη που έχει πληγεί από κυρώσεις συνεχίζει να στηρίζεται στη Μόσχα.

 

Ο διοικητής του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ, επισκέφθηκε την Τεχεράνη την Τρίτη, όπου συζήτησε την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με τον ομόλογό του, Σαχράμ Ιράνι. Ο αρχηγός του ιρανικού ναυτικού ζήτησε να συσταθεί μια κοινή επιτροπή για «περαιτέρω αλληλεπίδραση σε τομείς εκπαίδευσης και τεχνικούς», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ο εχθρός πιέζει να διαταράξει το τρίγωνο Ιράν-Κίνας-Ρωσίας και να μπλοκάρει την τριμερή συνεργασία», είπε ο Ιράνι, σημειώνοντας ότι οι τρεις χώρες έχουν  καταφέρει να προχωρήσουν μαζί.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λιγότερο από δύο μήνες αφότου το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποίησαν τέσσερις ημέρες κοινών ναυτικών ασκήσεων στον Κόλπο του Ομάν, όπου η φρεγάτα Jamaran Moudge του Ιράν συνάντησε το πολεμικό πλοίο του Στόλου της Νότιας Κίνας, το Nanning και τη ρωσική φρεγάτα Admiral Γκορσκόφ.

Κατά τη συνάντηση στην Τεχεράνη, οι δύο ναύαρχοι φέρεται να πίεσαν για νέες στρατιωτικές συμφωνίες και την ταχεία εφαρμογή τους. Η αναφορά του πρακτορείου IRNA δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά επικαλέστηκε τον διοικητή του ρωσικού ναυτικού ο οποίος φέρεται να είπε: «Είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ισλαμική Δημοκρατία αντιμετωπίζει αυξανόμενες κατηγορίες για βοήθεια στη Μόσχα λόγω των αποστολών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που φέρεται να στοχεύουν τις ουκρανικές υποδομές σε σχεδόν καθημερινή βάση. Το Ιράν αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε τέτοιες παραδόσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά έχει αναγνωρίσει τη στρατιωτική συνεργασία του με τη Ρωσία.

Η ώθηση της Τεχεράνης να σφυρηλατήσει μια ναυτική συμμαχία με τη Ρωσία ήρθε επίσης σε μια στιγμή νέας κριτικής από  τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με αυτό που θεωρείται ως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Ισλαμικής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες διαδρομές.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σχέδια για αποστολή ενισχύσεων στον Περσικό Κόλπο, επικαλούμενο την αυξανόμενη «παρενόχληση» από τις ιρανικές δυνάμεις στα στρατηγικά ύδατα της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι τόνισε πως το ιστορικό του Ιράν είναι να «παρενοχλεί» πλοία με διεθνή σημαία.

Αντιδρώντας, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν απέρριψε τις δηλώσεις ως «παλιές και αβάσιμες κατηγορίες». Ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσερ Καναανί επαίνεσε το Ιράν ως «την πιο αποτελεσματική χώρα στην παροχή ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο και τα διεθνή ύδατα που εγγυάται συνεχώς την ασφαλή διέλευση των πλοίων μέσω του στενού του Ορμούζ».

Στο μεταξύ, σε διάστημα μικρότερο από μία εβδομάδα από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου, οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι κατέλαβαν δύο πετρελαιοφόρα: το Advantage Sweet με σημαία Marshall Island και το Niovi με σημαία Παναμά. Τα δύο πλοία παραμένουν υπό κράτηση σε ιρανικά λιμάνια που δεν κατονομάζονται.

Με πληροφορίες από Al Monitor 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024