20/04/2024

Η Κίνα υπόσχεται δάνεια δισεκατομμυρίων σε χώρες της Κεντρικής Ασίας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε την Παρασκευή 26 δισεκατομμύρια γιουάν (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε νέα δάνεια και επιχορηγήσεις σε πέντε γείτονες της  Κίνας στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να καλύψει το κενό που άφησε η Ρωσία στην πλούσια σε πόρους περιοχή.

Η ανακοίνωση ήρθε στο τέλος μιας διήμερης συνόδου κορυφής στην ιστορική πόλη Xian — κάποτε σημείο εκκίνησης κατά μήκος της αρχαίας εμπορικής οδού του Δρόμου του Μεταξιού — με τον Σι να αποκαλύπτει ένα ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση της συνεργασίας με τα πρώην σοβιετικά κράτη σε υποδομές ανάπτυξης, εμπόριο, ενέργεια και στρατιωτικές ανταλλαγές.

Η Κίνα ελπίζει να ενισχύσει την αμφιλεγόμενη Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) καθώς δέχεται πυρά λόγω ισχυρισμών ότι τα δάνεια υποδομής του Πεκίνου έχουν βυθίσει ορισμένες χώρες σε προβλήματα χρέους.

«Ο κόσμος χρειάζεται μια σταθερή Κεντρική Ασία», είπε ο Σι στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-Κεντρικής Ασίας, μαζί με ομολόγους του από το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Η κυριαρχία, η ασφάλεια, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών της Κεντρικής Ασίας πρέπει να διαφυλαχθούν».

Τον περασμένο μήνα, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Γαλλία προκάλεσε σάλο όταν πρότεινε ότι οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δεν ήταν κυρίαρχα έθνη.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV έδειξε τον Σι και τους καλεσμένους του να παρακολουθούν μια μεγαλειώδη παράσταση παραδοσιακού χορού σε ένα εορταστικό δείπνο.

Σε ένα κύριο άρθρο, η κινέζικη Global Times συνέκρινε τη φαινομενική επίδειξη συντροφικότητας με τη συνάντηση της Ομάδας των Επτά αυτού του Σαββατοκύριακου στην Ιαπωνία, χλευάζοντας τη συγκέντρωση ηγετών από τις ΗΠΑ και έξι άλλες βιομηχανικές χώρες ως «γεωπολιτικά λύματα».

Την Παρασκευή, ο Σι ζήτησε μεγαλύτερη περιφερειακή συνδεσιμότητα καθώς επεσήμανε την καθυστερημένη κατασκευή ενός σιδηροδρόμου που εκτείνεται από τη δυτική Κίνα έως το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

«Ο σιδηρόδρομος CKU δίνει στην Κίνα την ευκαιρία να διαφοροποιήσει τις εμπορικές της διαδρομές, να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές διαδρομές και να διατηρήσει βιώσιμο σιδηροδρομικό εμπόριο με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με το  Central Asia Barometer.

Ωστόσο, το έργο, το οποίο είχε συζητηθεί από τη δεκαετία του 1990, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει λόγω της τοπικής αντίθεσης, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών ότι οι κινεζικές επενδύσεις θα αυξήσουν τα επίπεδα του εθνικού χρέους.

Τα 26 δισεκατομμύρια γιουάν σε νέα δάνεια θα προορίζονται για αναπτυξιακά έργα στην Κεντρική Ασία, δήλωσε ο Σι την Παρασκευή.

Το Πεκίνο αύξησε δραματικά το δανεισμό έκτακτης ανάγκης διάσωσης σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους  για την πρωτοβουλία BRI, σύμφωνα με κοινή μελέτη με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Αυτή η δυσφορία οδήγησε σε μείωση των κατασκευαστικών έργων που σχετίζονται με τη πρωτοβουλία BRI από την κορύφωση το 2017 στο χαμηλότερο σημείο πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης.

«Το πρόβλημα της διπλωματίας της παγίδας του χρέους υπάρχει, αλλά το Πεκίνο έχει ένα σαφές κίνητρο να καλύψει την προσπάθειά του να αναζωογονήσει το BRI, επομένως είναι πιθανώς δευτερεύουσας σημασίας», δήλωσε ο Stefan Hedlund, καθηγητής Ρωσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας στο Nikkei Asia.

Με τη Μόσχα να εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, η αυξανόμενη απουσία της από την περιοχή ανοίγει μια πόρτα για την Κίνα.

Ο Σι πρότεινε την Παρασκευή την επίσπευση της καθυστερημένης κατασκευής μιας νέας γραμμής στον αγωγό φυσικού αερίου Κεντρικής Ασίας-Κίνας για να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Αυτή η νέα συμφωνία με την Κεντρική Ασία δίνει στην Κίνα περισσότερη δύναμη στην περιοχή και σε ορισμένους τομείς η Κίνα γεμίζει ένα κενό για διεθνή συνεργασία που άφησε η Ρωσία», δήλωσε η Τζέσικα Νεφί, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Nazarbayev στο Καζακστάν.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024