Κρίστοφερ Μίλλερ: ποιος είναι ο στρατηγός που βρέθηκε στο Πεντάγωνο επί Τραμπ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικλετόπουλος
Ο Κρίστοφερ Μίλλερ γεννήθηκε το 1965 στην πολιτεία της Αϊόβας. Ο πατέρας του ήταν βετεράνος του πολέμου της Κορέας. Ο Μίλλερ ήθελε από μικρός να μπει στο στρατό γι΄αυτό αμέσως μετά το σχολείο κατατάχτηκε ως έφεδρος, συνδυάζοντας την στρατιωτική του υπηρεσία με τις σπουδές του στο Κολλέγιο. Το πρώτο χρόνο των σπουδών του έκανε και τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Εν συνέχεια σπούδασε στο πανεπιστήμιο George Washington. Μετά το τέλος των σπουδών του κατατάχτηκε στην αμερικανική εθνοφρουρά και έδρασε ως στρατιωτικός στη Γερμανία, όπου υπάρχει μέχρι σήμερα μεγάλη δύναμη του αμερικανικού στρατού.
Αμέσως μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1990 αποφασίζει να καταταγεί στις ειδικές δυνάμεις και συγκεκριμένα στους επίλεκτους Green Berets του αμερικανικού στρατού, όπου και έγινε διοικητής ομάδας.
Το 2001 οι ΗΠΑ ζουν μια από τις πιο δραματικές σελίδες στην ιστορία τους. Στις 11 Σεπτεμβρίου έχουμε την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Δυο μέρες μετά ο Κρίστοφερ Μίλλερ εντάσσεται στην Task Force K Bar. Πρόκειται για ένα διεθνή συνασπισμό, διοικητής του οποίου ήταν ο ναύαρχος Χαουάρντ. Αποστολή του ήταν η συντριβή της Αλ Κάιντα και η ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Στο συνασπισμό τοποθετήθηκε και τμήμα των Green Berets, υποδιοικητής του οποίου ήταν ο Κρίστοφερ Μίλλερ. Αποστολή του ήταν ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων των Green Berets.
Την ημέρα των Ευχαριστιών έφτασε στο Αφγανιστάν ως ταγματάρχης της Task Force K Bar. Η μονάδα του αναπτύχθηκε στην επαρχία Ουρουσγκάν και συνεργάστηκε στενά με την Βόρεια Συμμαχία. Στις 5 Δεκεμβρίου 2001 η ομάδα των Green Berets δέχτηκε επίθεση από μαχητές της Αλ Κάιντα και ζήτησε τη βοήθεια της αμερικανικής αεροπορίας. Η αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού βομβάρδισε κατά λάθος τις αμερικανικές θέσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και 10 μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας. Ο Μίλλερ έσπευσε αμέσως στο πεδίο της μάχης και κατάφερε να συγκρατήσει την επίθεση των μαχητών της Αλ Κάιντας. Δυο μέρες μετά εγκαθίσταται στην επαρχία Κανταχάρ που είχε ήδη καταληφθεί από τις δυνάμεις του τότε συνταγματάρχη πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις.
Παρά τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στην επαρχία Κανταχάρ, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα είχαν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν. Ο Μίλερ μαζί με την ομάδα του διενέργησαν επιδρομή στο νοσοκομείο της πόλης όπου είχαν οχυρωθεί μαχητές της Αλ Κάιντας. Εκεί οι μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας και οι Αμερικανοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σε σφοδρή μάχη με τους μαχητές της Αλ Κάιντα τους οποίους κατάφεραν να εξοντώσουν.
Το 2003 έλαβε μέρος στο πόλεμο του Ιράκ και ανέλαβε την οργάνωση των επιχειρήσεων του 3ου τάγματος των Green Beret. Το τάγμα του έφτασε στη Βαγδάτη λίγες μέρες μετά τη κατάληψη της και εγκατέστησε ομάδες σε όλο το μήκος της ιρακινής πρωτεύουσας. Ο Μίλλερ όμως συνειδητοποίησε ότι η ομάδα του δεν ήταν έτοιμη για ένα μακροχρόνιο πόλεμο στο Ιράκ.
Το 2005 υπηρετεί για δεύτερη φορά στο Αφγανιστάν, αυτή τη φορά ως στέλεχος της ISAF. Στις 28 Ιουνίου 2005 έλαβε χώρα η επιχείρηση Red Wings .Μαζί με τη μονάδα του συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού του πληρώματος του ελικοπτέρου Σινούκ που καταρρίφθηκε από τους Ταλιμπάν.
Από το 2017 μέχρι το 2020 ο Μίλλερ ήταν εκ των κορυφαίων συμβούλων του προέδρου Τραμπ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Στις 9-11-2020 ο Κρίστοφερ Μίλλερ διορίστηκε από τον πρόεδρο Τραμπ (λίγες μέρες μετά την ήττα του Τράμπ από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, και πριν παραδώσει τα καθήκοντα του ο Τραμπ) ως υπηρεσιακός υπουργός άμυνας. Ο αμερικανός πρόεδρος, στην ανακοίνωση του μέσω twitter, εξέφρασε τη σιγουριά ότι ο Μίλλερ θα κάνει εξαιρετική δουλειά. Στις 16-11-2020 ο Μίλλερ μιλώντας στους συντάκτες του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε την σταδιακή αποχώρηση του αμερικανικού τμήματος της Ressolute Support Mission από το Αφγανιστάν. Στόχος του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ ήταν οι Aμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, να μην αριθμούν πάνω από 2.500 άτομα.
Στις 6-12-2020 ο Κρίστοφερ Μίλλερ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Τσιμπουντί, ανακοίνωσε την αποχώρηση των 700 Αμερικανών στρατιωτών που επιχειρούσαν στη Σομαλία. Η απόφαση αυτή που καλούνταν να εκτελέσει ο Μίλλερ θα δυσκόλευε πάρα πολύ τον αγώνα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Αλ Σαμπάμπ (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Αφρική).
Στις 23 -12 -2020 Ο Μίλλερ επισκέφτηκε το Αφγανιστάν και συναντήθηκε με τον διοικητή της RSM στρατηγό Όστιν Μίλλερ, ο οποίος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την γρήγορη αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τη χώρα, με δεδομένο ότι οι Ταλιμπάν δεν είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους. Ο ίδιος ο Κρις Μίλερ μιλώντας στους δημοσιογράφους προσπάθησε να καθησυχάσει τον αμερικανικό λαό, τονίζοντας ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Τόνισε επίσης ότι η Καμπούλ δεν είχε πλέον καμία σχέση με την πόλη που είχε αντικρύσει το 2001 ως αξιωματικός της Task Force K Bar. Το 2020 η Καμπούλ είχε 2 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ το 2001 μόλις 200.000.
Στις 29 -12-2020 ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Μίλλερ για ανευθυνότητα, καταγγέλλοντας ότι ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ δεν είχε ενημερώσει μέχρι τότε το επιτελείο του νέου Αμερικανού προέδρου για θέματα που αφορούσαν το Υπουργείο Άμυνας.
Ο Μίλλερ αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι η ομάδα του προχωρούσε στη διαδικασία μετάβασης με απόλυτο επαγγελματισμό, έχοντας δώσει πάνω από 5.000 έγγραφα στο επιτελείο του νέου προέδρου. Στις 6 Ιανουαρίου 2021 έλαβε χώρα η εισβολή οπαδών του προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο. Οι αρχές ζήτησαν τότε την επέμβαση της εθνικής φρουράς. Ο Μίλλερ ήταν διστακτικός ως προς τη συμμετοχή της εθνικής φρουράς, καθώς η εκκένωση δημοσίων κτιρίων από διαδηλωτές ήταν δουλειά της αστυνομίας. Η εθνική φρουρά είχε ως αποστολή την αντιμετώπιση εξωτερικών μόνο κινδύνων. Ο Μίλλερ θεώρησε ότι βγάζοντας την εθνοφρουρά στους δρόμους θα υπήρχε κόσμος που θα αισθανόταν ότι το Υπουργείο Άμυνας ήταν υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου. Ο ίδιος, κατά την διάρκεια αυτής της δραματικής νύχτας, δεν μίλησε καθόλου με τον πρόεδρο Τραμπ αλλά βρισκόταν σε συνεννόηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πένς. Τελικά, ο Μίλλερ σε συνεργασία με τον υφυπουργό στρατιωτικών Ράινα Μακάρθυ προχώρησε στην αποστολή 1.000 εθνοφρουρών στο Καπιτώλιο κυρίως από την πολιτεία του Μίσιγκαν .
Συμπεράσματα
Εκτιμώ ότι ο Μίλλερ ήταν ένας αξιωματικός εκ των πρωταγωνιστών της ανατροπής της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Επίσης είναι από τις πιο έμπειρους αξιωματούχους σε θέματα αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να τον δούμε σε υψηλές θέσεις, ως ανταμοιβή των μέχρι σήμερα υπηρεσιών του.