Νικητής των εκλογών στην Τουρκία ο εθνικισμός
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Στις 08:00 το πρωί άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα στην Τουρκία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σήμερα, περίπου 60 εκατομμύρια Τούρκοι καλούνται να διαλέξουν εάν θέλουν να δώσουν μία ακόμη θητεία στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας για 20 έτη και έχει συνδέσει την πολιτική του με την τουρκική ιστορία ή να εμπιστευτούν τον εκλεκτό της ενωμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.
Παρά τις ελπίδες που διατηρούν τα δυτικά ΜΜΕ, τα οποία επιθυμούν μια νίκη του Κιλιντσντάρογλου- ο οποίος πιστός στις κεμαλικές αρχές του κόμματος του, θα φέρει την Τουρκία κοντά στη Δύση σε αντίθεση με τον Ερντογάν που μέσω της οθωμανικής ρητορικής του έχει ενστερνιστεί τον ευρασιανισμό του Πούτιν- στο Geopolitics & Daily News πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν τελικά θα επικρατήσει.
Είχαμε, εξάλλου, εξηγήσει και σε παλαιότερο άρθρο πώς όποιος ελέγχει την ροή της πληροφορίας, αλλά και τους μοχλούς του τουρκικού κράτους, θα είναι ο κερδισμένος των εκλογών.
Την περασμένη εβδομάδα είδαμε και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να προσπαθούν απεγνωσμένα να προσελκύσουν τον Σινάν Ογκάν, τον δεξιό εθνικιστή υποψήφιο που συγκέντρωσε ποσοστό 5% στον πρώτο γύρο. Ο Ογκάν αποφάσισε τελικά να υποστηρίξει τον Ερντογάν – αφήνοντας τον Κιλιτσντάρογλου μετον Ουμίτ Οζντάγκ, του κόμματος Zafer στο πλευρό του. Ο Οζντάγ ήταν στη Συμμαχία των Προγόνων (στ τουρκικά ΑΤΑ Ittifaki) μαζί με τον Σινάν Ογάν
Παρατηρώντας κάποιος την προεκλογική καμπάνια των τελευταίων ημερών στην Τουρκία διαπιστώνει πως εκτός από τον άκρατο λαϊκισμό που εκδηλώνουν οι δυο πλευρές, ο εθνικισμός είναι έντονος και προσδίδει τελικά το πώς θα διαμορφωθεί η Τουρκία μετά την εκλογική αναμέτρηση ανεξάρτητα από τον νικητή.
Θυμίζοντας έντονα την εποχή των Νεότουρκων, όταν από τις στάχτες του Μεγάλου Ασθενή ξεπηδούσαν οι διωγμοί και οι γενοκτονίες εις βάρους κάθε λαού της Ανατολίας, σ΄αυτή την προεκλογική περίοδο ζήτημα έχουν γίνει οι πρόσφυγες από την Συρία, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα της εκστρατείας.
Από την άλλη τον δικό τους ρόλο παίζουν οι Κούρδοι ψηφοφόροι, οι οποίοι είχαν συνταχθεί με τον Αλεβίτη Κιλιντσάρογλου. Όμως μην ξεχνάμε πως πίσω από τον άγευστο και άοσμο αυτό πολιτικό βρίσκεται μια σειρά κομμάτων, όπως το κόμμα ΙΥΙ της ΜεράλΑκσενέρ που προέρχεται από τους Γκρίζους Λύκους και δεν επιθυμεί τους Κούρδους.
Στο μεταξύ ερωτηματικό παραμένει το ζήτημα της ελευθερίας στο διαδίκτυο. Αυξάνονται οι φόβοι για περιορισμούς στο διαδίκτυο την ημέρα των εκλογών ώστε να μην βγουν στη δημοσιότητα στοιχεία που θα μπορούσαν να ενοχοπιήσουν το κυβερνών κόμμα. Νέα στοιχεία από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark υποδεικνύουν ότι έχουν καταγραφεί 12 περιορισμοί στο διαδίκτυο στην Τουρκία από το 2015, όλοι σε περίοδο πολιτικής αναταραχής.
«Ένας πιθανός περιορισμός του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια των εκλογών θα μπορούσε να εμποδίσει τη διάδοση κρίσιμων πληροφοριών που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, υπονομεύοντας την ίδια την ουσία των δημοκρατικών εκλογών», δήλωσε εκπρόσωπος του Surfshark.
Τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα το κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα, καθώς ο Ερντογάν ευαγγελίζεται τον αιώνα της Τουρκίας. Εναν αιώνα γεμάτο από νεο-οθωμανισμό και κεμαλισμό, οι όψεις της ιδεολογίας του παντουρκισμού και αρκετές δόσεις ευρασιανισμού. Επομένως, ο μόνος νικητής των σημερινών εκλογών στην Τουρκία είναι ο εθνικισμός.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκικές εκλογές: η πορεία του Ερντογάν προς τον αιώνα της Τουρκίας