25/04/2024

Γουίλιαμ Τζόζεφ Μπερνς: τρία χρόνια στο τιμόνι της CIA

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Σε προηγούμενο άρθρο μας για τον Γούιλιαμ Τζόζεφ Μπέρνς είχαμε  τονίσει ότι ο διορισμός του ήταν ένα μήνυμα των ΗΠΑ προς τους εταίρους τους, ότι η μεγάλη πλέον απειλή για τη Δύση είναι η Ρωσία και η Κίνα.  Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε τη δράση του αμέσως μετά το τέλος της αμερικανικής εμπλοκής στον  πόλεμο του Αφγανιστάν.

Τον Οκτώβριο 2021 η CIA  μέσω δορυφόρων είδε  ότι η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Στις 2 Νοεμβρίου 2021, ο Γουίλιαμ Τζόζεφ Μπερνς  φτάνει στη Μόσχα, όπου συναντιέται με τον επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ.  Ο Μπερνς με αυτή του την επίσκεψη προσπάθησε να προλάβει μια ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022  αυτό που φοβόντουσαν όλοι στο αμερικανικό πεντάγωνο και στο εσωτερικό της CIA γίνεται πραγματικότητα:  η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. Τρεις μέρες μετά, στις 27 Φεβρουαρίου του 2022,  γίνεται γνωστό ότι ο Γουίλιαμ Τζόζεφ Μπερνς ήδη από το 2008 προειδοποιούσε τις αμερικανικές κυβερνήσεις για τις επιπλοκές  που θα προκαλούσε τυχόν επέκταση της παρουσία του ΝΑΤΟ στη Γεωργία και την Ουκρανία.

Στις 8 Μαρτίου 2022 ενημέρωσε την γερουσία για την κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας. Αρχικά η CIA  είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι υπολογισμοί του ρωσικού υπουργείο άμυνας για εύκολη επικράτηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία ήταν εξαιρετικά λανθασμένοι. Όπως είπε η ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν  περίμενε την σθεναρή αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ρωσία δεν είχε καμία διάθεση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στις 31 Μαρτίου 2022 ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής της CIA  προσβλήθηκε από κορωνοιό. Ο  Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση του ότι ο Μπερνς ήταν πλήρως εμβολιασμένος και τα συμπτώματα που είχε ήταν ήπια. Στις 30 Μαίου 2022 σε δημόσια ομιλία του χαρακτήρισε τον πρόεδρο Πούτιν ιδιαίτερα ανασφαλή, εγωκεντρικό και αυταρχικό. Ο επικεφαλής της CIA προέβλεψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν  πρόκειται να προχωρήσει σε καμία ειρηνευτική διαδικασία αν δεν επιτευχθούν πρώτα όλοι οι στόχοι της εκστρατείας στην Ουκρανία.

Τον Ιούλιο του 2022, πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε να διαχειριστεί την  κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Ο Μπερνς, αν και χαρακτήρισε τον  Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπινγκ ιδιαίτερα αποφασιστικό, εν τούτοις τόνισε ότι η εξέλιξη ως τώρα του πολέμου στην Ουκρανία τον έχει κάνει να αναθεωρήσει κάποιες βασικές απόψεις του, κυρίως λόγω της μεγάλης  διάρκειας του πολέμου και της ηρωικής αντίστασης του ουκρανικού στρατού. Η CIA θεωρεί ότι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτο και μακροχρόνιο πόλεμο, για τον οποίο η Κίνα δεν ήταν προετοιμασμένη.

Στις 31 Ιουλίου 2022, ο Μπερνς είχει τη μεγαλύτερη επιτυχία στη καριέρα του.  Εκείνη τη μέρα, η CIA  σκοτώνει  σε επιδρομή της στην  Καμπούλ του Αφγανιστάν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αιμάν Αλ Ζαουαχίρι.  Ο Αλ Ζαουαχίρι,  μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν, ήταν ο δημιουργός διάφορων  υποομάδων και παρακλαδιών της Αλ Κάιντα σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο Αλ Ζαουαχίρι  εξοντώθηκε από επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας κανένα μέλος  της οικογένειας του αρχιτρομοκράτη της Αλ Κάιντα δεν έπαθε το παραμικρό.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2022, ο Μπερνς σε συνέντευξη του τόνισε ότι η CIA,  λόγω του ανταγωνισμού με την Ρωσία και την  Κίνα,  περνά μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην  ιστορία της στην οποία ως τώρα έχει ανταποκριθεί αρκετά καλά. Για τον  πόλεμο της Ουκρανίας,  ο επικεφαλής της CIA  δήλωσε ότι χάρη στην γενναία αντίσταση του ουκρανικού στρατού αλλά και της συνεχούς  υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί συντριπτικά πλήγματα.

Στις 20 Ιανουαρίου 2023 γνωστοποιήθηκε ότι ο Γουίλιαμ Τζόζεφ Μπερνς επισκέφτηκε μυστικά την Ουκρανία όπου και  ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας.

Συμπεράσματα

Ο Μπερνς από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία  έχει  κινηθεί σε αρκετά επίπεδα, κυρίως παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες  αλλά και προβλέψεις για την εξέλιξη του πολέμου σε Ουάσινγκτον και Κίεβο. Οι πληροφορίες αυτές έχουν βοηθήσει το πρόεδρο Μπάιντεν να χαράξει στο μέτωπο της Ουκρανίας μια στρατηγική που έχει προκαλέσει σημαντική  φθορά στον ρωσικό στρατό. Οι ΗΠΑ, κατά την εκτίμηση μου, γνώριζαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάμβαναν εκτεταμένα εδάφη της ουκρανικής επικράτειας. Στο πεδίο των μαχών λοιπόν, το προφανές ήταν να συμβάλουν ώστε ο ρωσικός στρατός να υποστεί σημαντικές απώλειες. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της έμμεσης πίεσης προς το εσωτερικό της Ρωσίας, λόγω των αυξημένων απωλειών των Ρώσων στρατιωτών. Οι  24.000 νεκροί  και τραυματίες  είναι μία οδυνηρή πραγματικότητα για την ρωσική κοινωνία. Η δημιουργία αντιδράσεων, ακόμα και αμφισβήτησης από τους Ρώσους  πολίτες προς τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν (όσο μάλιστα ο πόλεμος συνεχίζεται και η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιστέκεται) πιθανώς να βρίσκεται στους  μακροχρόνιους σχεδιασμούς των Αμερικανών στρατιωτικών. Αν και κάτι τέτοιο ακούγεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού, ενώ ελέγχει και  όλο τον  κρατικό μηχανισμό.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024