25/04/2024

Μια Σύγκληση Κατασκόπων

Γράφει ο George Friedman 

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι αρχηγοί πληροφοριών περίπου δώδεκα χωρών πραγματοποίησαν μια (πρώην) μυστική συνάντηση στη Σιγκαπούρη η οποία στην πραγματικότητα γινόταν ετησίως εδώ και αρκετά χρόνια. Ο χώρος για τις συνομιλίες ήταν το ξενοδοχείο Shangri-La, επίσης ο τόπος συνάντησης για μια μεγάλη, ευρέως γνωστή διάσκεψη που ονομάζεται Διάλογος Shangri-La, στην οποία συμμετείχαν περίπου 600 εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο. Τέτοια συνέδρια, ίσως συνήθως μικρότερα, είναι κοινές συγκεντρώσεις κυβερνητικών στελεχών και άλλων που θέλουν και επιτρέπεται να είναι εκεί.

Μεταξύ των περίπου 24 αρχηγών πληροφοριών στην άτυπη συνάντηση ήταν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Κίνας. Ο ανώτατος αρχηγός πληροφοριών της Ινδίας ήταν επίσης παρών, όπως και αρχηγοί από το δίκτυο Five Eyes (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία), αλλά δεν εντοπίστηκαν άλλοι συμμετέχοντες. Σημειώθηκε ότι η Ρωσία δεν εκπροσωπήθηκε – δεν είναι σαφές αν ήταν λόγω  επιλογή της ή λόγω  αποκλεισμού της από τους διοργανωτών.

 

Σύμφωνα με το Reuters, η πηγή των πληροφοριών ήταν πέντε ξεχωριστά (και υποθέτω άσχετα) άτομα. Όταν ένα άτομο διαρρέει πληροφορίες, είναι ένα από αυτά που γνωρίζουν  τις πληροφορίες. Όταν πέντε άτομα διαρρέουν τις ίδιες πληροφορίες ταυτόχρονα, αυτό ισοδυναμεί με δελτίο τύπου. Η ύπαρξη αυτών των συναντήσεων και η αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ήταν και οι δύο εκεί και η Ρωσία όχι, είναι σημαντική. Το συναρπαστικό είναι ότι υπήρξε μια οργανωμένη προσπάθεια από κάποιον να σκάσει το εξώφυλλο από τη συνάντηση. Το ότι οι διαρρήκτες φαίνεται να μην έχουν ταυτοποιήσει τους άλλους παρευρισκόμενους είναι ενδιαφέρον, καθώς υποδηλώνει ότι η διαρροή προήλθε από επίσημες πηγές που σεβάστηκαν τα αιτήματα για ανωνυμία – και δείχνει ότι αυτοί που κατονομάζονται δεν τους πείραζε να αποκαλυφθεί ότι είχαν παρακολουθήσει μυστικές συναντήσεις με μεγάλες δυνάμεις για μερικά χρόνια.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι η συνάντηση δύο δωδεκάδων επικεφαλής πληροφοριών θα μπορούσε να είχε κρατηθεί μυστική. Μια συνάντηση τέτοιων ανθρώπων απαιτεί αρκετές εβδομάδες υλικοτεχνικού σχεδιασμού, προετοιμασίας για την ασφάλεια και ανταλλαγή προτεινόμενων θεμάτων συζήτησης. Οι επικεφαλής πληροφοριών πρέπει να ξέρουν με τι θα ασχοληθούν, τουλάχιστον γενικά. Οι αρχηγοί πληροφοριών γνωρίζουν μυστικά που οι κυβερνήσεις τους δεν θέλουν να αποκαλυφθούν. Οι ενημερώσεις τους για τις επίσημες θέσεις και τις εξουσιοδοτημένες απειλές που μπορεί να γίνουν απαιτούν εβδομάδες προετοιμασίας για τον αρχηγό και το προσωπικό του. Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δεν μπορεί να συνομιλεί επιπόλαια με τους Κινέζους. Προφανώς, οι προετοιμασίες για τον Διάλογο Shangri-La θα είχαν καλύψει κυρίως τη μικρότερη διάσκεψη. Αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι 24 αρχηγοί εθνικών πληροφοριών, συν άλλοι αξιωματούχοι σε κάθε χώρα που έπρεπε να γνωρίζουν τις προετοιμασίες, θα μπορούσαν για χρόνια να αποτυγχάνουν να διαρρεύσουν μια διάσκεψη όπως αυτή.

Η εστίαση στην ασφάλεια μπορεί να φαίνεται λιγότερο σημαντική από τους λόγους της διαρροής, αλλά στην περίπτωση αυτή συνδέονται στενά. Το εξώφυλλο της συνάντησης ανέβηκε ταυτόχρονα από πέντε πηγές. Η απώλεια του απορρήτου θα εγείρει την ανησυχία του κοινού τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες σχετικά με το γιατί πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις, γιατί κρατήθηκαν μυστικές και τί συζητήθηκε και συμφωνήθηκε. Σε δημοκρατικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι υπηρεσίες πληροφοριών αντιμετωπίζουν τη δυσπιστία πολλών.

Αν έγιναν σοβαρές συζητήσεις, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι έγιναν με τη συντροφιά όλων των άλλων εθνών που ήταν παρόντα. Υποθέτω ότι η συνάντηση συνοδεύτηκε από μυστικές διμερείς συναντήσεις, αν όχι από άλλες χώρες, τότε από Αμερικανούς και Κινέζους. Η απουσία της Ρωσίας από τη μικρότερη ομάδα είναι επίσης σημαντική. Αμφιβάλλω ότι η Ρωσία απουσίαζε από προηγούμενες συναντήσεις, αλλά έλειπε από αυτήν. Προφανώς, η Κίνα δεν επέμεινε να συμπεριληφθεί η Ρωσία. Η προθυμία των Κινέζων να καθίσουν με άλλες δυνάμεις χωρίς την παρουσία της Μόσχας σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θεωρείται μεγάλη δύναμη. Η Κίνα και η Ινδία είχαν πράγματα να συζητήσουν σχετικά με τη σύγκρουση στα σύνορά τους. Και η Κίνα και οι ΗΠΑ είχαν πράγματα να συζητήσουν επίσης.

Αμφιβάλλω ότι η συζήτηση αφορούσε ενδεχόμενο πόλεμο. Νομίζω ότι αυτό είναι μια μακρινή πιθανότητα, και οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα αφορά την ουσία του πολέμου, τους κανόνες αναχαίτισης, τα συστήματα προειδοποίησης και ούτω καθεξής. Σε αυτό το θεμελιώδες επίπεδο, η συζήτηση είναι πιο πιθανό να αφορά τη γεωπολιτική – πιο συγκεκριμένα, τη Ρωσία. Θυμηθείτε τη συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας που δεν κατέληξε ουσιαστικά κάπου. 

Υπάρχουν δύο πιθανότερα θέματα. Υπήρξαν φήμες ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν συμφέρον να τερματίσουν τον πόλεμο της Ουκρανίας στο μέτωπο , ζήτησαν από την Κίνα να προσπαθήσει να συνεργαστεί με τον υποτιθέμενο σύμμαχό της για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Η συζήτηση για την ικανότητα της Κίνας να το κάνει αυτό και το τίμημα που θα απαιτούσε για την εργασία της θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στο επίπεδο των διευθυντών πληροφοριών. Μια άλλη, ακόμη πιο πιθανή πιθανότητα είναι ότι οι δύο χώρες, διαισθανόμενες την παρακμή της Ρωσίας, θέλουν να σκεφτούν πώς μπορεί να είναι το μέλλον, ελπίζοντας να αποτρέψουν τη σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων που απομένουν.

Μετά τη συνάντηση, αποκαλύφθηκε ότι η Ινδία απομακρύνεται από τη σχέση της με τη Ρωσία, έναν από καιρό σημαντικό προμηθευτή όπλων για την Ινδία, και κινείται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεδομένου ότι η Ινδία πολεμά την Κίνα κατά μήκος των κοινών συνόρων της, αυτή η συμφωνία, όπως και άλλες συμφωνίες που συνήφθησαν στον Ειρηνικό, τοποθετεί την Κίνα σε δύσκολη στρατιωτική θέση. Είναι κλειδωμένη έξω από τον Ειρηνικό και αντιμετωπίζει μια όλο και πιο ισχυρή Ινδία στα νοτιοδυτικά της.

Δεν είναι, φυσικά, σαφές πόσο θα διαρκέσει αυτή η σχέση των ΗΠΑ με την Ινδία, αλλά προς το παρόν, προστιθέμενη στην παρακμή της Ρωσίας ως συμμάχου και στις επιθετικές ενέργειες που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για να σχηματίσουν συμμαχίες στον Δυτικό Ειρηνικό, η Κίνα είναι σε δύσκολη θέση. Έχω υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η Κίνα δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει έναν πόλεμο στον Ειρηνικό. Τώρα, κατά την άποψή μου, η Κίνα πρέπει να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Κίνας και οι ομόλογοί του από τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία –και όχι τη Ρωσία– υποδηλώνει ότι το Πεκίνο κατανοεί τη θέση στην οποία βρίσκεται και ότι πρέπει να αλλάξει. Οι ηγέτες φάνηκαν πολύ προσεκτικοί για να δημοσιοποιήσουν την ισορροπία δυνάμεων.

Υπήρξε μια πληθώρα ομιλιών και άρθρων στην Κίνα που τονίζουν την ανάγκη να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και να αυξηθεί η συνεργασία. Δεδομένης της γεωπολιτικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν και μελετώντας τη ρωσική εμπειρία στην Ουκρανία, οι Κινέζοι έχουν μια νέα αίσθηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος ή μια επιβεβαίωση μιας πραγματικότητας που είδαν πριν από μήνες και ήλπιζαν ότι θα εξατμιζόταν. Δεν είναι βέβαιο εάν η αλλαγή του τόνου είναι μόνιμη. Η δοκιμή θα είναι εάν σταματήσουν να απειλούν με πόλεμο για την Ταϊβάν ή τουλάχιστον περιορίσουν τις απειλές τους σε τελετουργικές χειρονομίες. Αλλά η Κίνα σηματοδοτεί συνολικά νέες σχέσεις και η συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών και η δημοσίευσή της ήταν αποθαρρυντικές.

Οι μυστικές συναντήσεις των αρχηγών πληροφοριών είναι επικίνδυνες. Μπορούν να προκαλέσουν δυσπιστία στο εσωτερικό, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά το γεγονός ότι κάποιος ήθελε να μάθει ο κόσμος ότι οι συναντήσεις γίνονταν εδώ και πολύ καιρό και ποιος συμμετείχε σε αυτές δείχνει ότι οι διαρροές προέρχονταν από χώρες που τα πήγαν καλά στη συγκέντρωση. Οι άλλοι 20 περίπου διατήρησαν την ανωνυμία τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός στη μεταβαλλόμενη ισορροπία δυνάμεων.

Σχόλιο Geopolitics: Η είδηση στην οποία αναφέρεται το άρθρο του George Friedman είναι η εξής:

Ανώτεροι αξιωματούχοι από ορισμένες από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης ασφαλείας Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη αυτό το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο Reuters. Υπογράμμισαν επίσης ότι τέτοιες συναντήσεις οργανώνονται από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και διεξάγονται διακριτικά σε ξεχωριστό χώρο παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άνριλ Χέινς, την επικεφαλής της κοινότητας πληροφοριών της χώρας της, ενώ η Κίνα ήταν μεταξύ των άλλων χωρών που παραβρέθηκαν, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ινδική πηγή αποκάλυψε ότι συμμετείχε επίσης ο Σαμάντ Γκοέλ, επικεφαλής της υπηρεσίας συγκέντρωσης πληροφοριών στο εξωτερικό της Ινδίας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024