19/04/2024

Σκoτ Ντινγκλ: Ποιος είναι ο επικεφαλής του υγειονομικού σώματος του αμερικανικού στρατού

Army Lt. Gen. R. Scott Dingle (right), Army Surgeon General and Commanding General, U.S. Army Medical Command, speaks at a Pentagon press briefing in March 2020 (Photo by: Lisa Ferdinando, Office of the Secretary of Defense Public Affairs)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

 

O Σκoτ Ντινγκλ είναι από το 2020 ο επικεφαλής του υγειονομικού σώματος του αμερικανικού στρατού, έχοντας ήδη πίσω του μια καριέρα γεμάτη σημαντικές στιγμές και προκλήσεις. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός αεροσκαφών. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο σχολείο ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα ήταν παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Σπούδασε Iατρική στο πανεπιστήμιο Morgan State University και λίγο αργότερα Στρατηγική γύρω από θέματα εθνικής ασφάλειας στο National War College. Το 1990 ανέλαβε επικεφαλής διμοιρίας υγειονομικού στην 194η τεθωρακισμένη ταξιαρχία.

Το 2002 υπηρετεί  για πρώτη φορά σε εμπόλεμη ζώνη και συγκεκριμένα στο Αφγανιστάν. Υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα στο επιτελείο της μονάδας του σημερινού υπουργού άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. Εκείνη την  περίοδο πρέπει να πούμε ότι η ISAF έριξε ιδιαίτερο βάρος στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Έτσι και ο Ντινγκλ ανέλαβε το σχεδιασμό πολλών έργων υποδομής στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν.  Δύο χρόνια μετά υπηρέτησε στο Ιράκ ως επικεφαλής στρατιωτικού χειρουργείου στην πρωτεύουσα Βαγδάτη. Η αγριότητα του πολέμου, στον οποίο ενεπλάκη τότε η Multi National Force, τον ξάφνιασε και αμέσως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υγειονομική υπηρεσία του συνασπισμού δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ολοκληρωτικά στην αποστολή της. Η υπηρεσία υγειονομικού του αμερικάνικου στρατού είχε ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και σε εξοπλισμό. Το γεγονός αυτό, κατά την προσωπική μου άποψη, δείχνει  ότι ο αμερικανικός στρατός δεν ήταν έτοιμος για μακροχρόνιο πόλεμο στην ιρακινή επικράτεια.

 

U.S. Army Lt. Gen. Scott Dingle poses for his official portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va, Oct. 29, 2021. (U.S. Army photo by Leonard Fitzgerald)r

Στις 29 Ιουνίου 2020 ανέλαβε και επίσημα διοικητής της υγειονομικής υπηρεσίας του αμερικανικού στρατού. Η κύρια πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ήταν η πανδημία covid-19. Αμέσως ανέπτυξε στενή συνεργασία με το ναύαρχο  Μπρετ Γκρόιερ (υφυπουργό υγείας των ΗΠΑ), ρίχνοντας κύριο βάρος στην πρόληψη μέσω της  διεξαγωγής όλο και περισσότερων τεστ.  Σε όλη την αμερικανική επικράτεια προωθήθηκαν  400 στελέχη του υγειονομικού του αμερικανικού στρατού ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι στους στρατευμένους.

Στις 21 Οκτωβρίου 2020  σε συνέντευξη του δήλωσε ότι την  περίοδο της πανδημίας ο αμερικανικός στρατός αγωνίστηκε να διατηρήσει τη μαχητικότητα του. Για να είναι μάχιμος ο αμερικανικός στρατός πρέπει και τα στελέχη του να είναι απόλυτα  υγιή. Προς αυτή την κατεύθυνση εγκαταστάθηκαν 19 ομάδες υγειονομικού σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ έτσι ώστε να συνδράμουν το υγειονομικό προσωπικό όλων των νοσοκομείων. Παράλληλα, η υγειονομική υπηρεσία του στρατού ξηράς έριξε ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκινάει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  και οι ΗΠΑ στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της χώρας .Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει  34 πακέτα βοήθειας στην Ουκρανία. Στα πακέτα φυσικά περιλαμβάνεται και πλούσιο ιατροφαρμακευτικό υλικό για τον ουκρανικό στρατό. Οι κύριες ποσότητες στρατιωτικού  και ιατροφαρμακευτικού υλικού προέρχονται από τον στρατό ξηράς.

 Ο Ντινγκλ έχει από την έναρξη του πολέμου στην  Ουκρανία δύο βασικές προκλήσεις:

 Πρώτο και κυριότερο να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό από την δική του σκοπιά, παρέχοντας δηλαδή πολύτιμο ιατροφαρμακευτικό υλικό. Δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό να διατηρήσει μάχιμα και αξιόπιστα πρωτίστως τα αμερικανικά στρατιωτικά νοσοκομεία. Προκλήσεις δύσκολες και οι δυο σε μία εξίσωση που θέλει προσεκτικούς χειρισμούς, λόγω και της αβεβαιότητας της διάρκειας του πολέμου στην Ουκρανία. Και αυτό διότι σταδιακά τα αμερικανικά αποθέματα, όπως είναι φυσικό, εξαντλούνται και ενδέχεται οι Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματικοί όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων  να βρεθούν σε δίλημμα, είτε να συνεχίσουν να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού, είτε να διατηρήσουν τα αναγκαία αποθέματα  που χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Η τήρηση ισορροπιών  σ΄αυτή την περίπτωση είναι επιβεβλημένη.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024