28/03/2024

Το μέλλον του πολέμου είναι εδώ

Image by Freepik

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς*


Στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για το πώς θα είναι διαφορετικό το μέλλον του πολέμου, αλλά έχει ήδη αρχίσει να φτάνει.

Η στρατιωτική ισχύς μας χρειάζεται να αναπτυχθεί με καινοτόμες και ριζοσπαστικές ενέργειες ανταποκρινόμενη στην ικανότητα τόσο για ταχεία αντίδραση όσο και για συνεχείς διακλαδικές επιχειρήσεις ελέγχου, άρνησης και απαγόρευσης με σκοπό να διαμορφωθεί ως το πιο επίμονο και ευέλικτο όργανο επιρροής της Ελλάδας.

Η στρατιωτική ισχύς υπερασπίζεται το Έθνος μας διατηρώντας την εθνική μας κυριαρχία, αποτρέποντας την επιθετικότητα και κερδίζοντας πολέμους. Το κόστος της αποτροπής είναι πάντα μικρότερο από τις ένοπλες συγκρούσεις. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποτρέπουν με αξιόπιστες μάχιμες δυνάμεις που αρνούνται την πρόσβαση σε απειλές. Για να συνεχίσουμε τη σχετική υποστήριξη στην αποτροπή, πρέπει να υιοθετήσουμε νέους τρόπους λειτουργίας μέσα σε μια νοοτροπία ολοκληρωμένης ελληνικής στρατιωτικής ισχύος για να δημιουργήσουμε καλύτερες στρατηγικές επιλογές.

Το κυρίαρχο όραμα στον ιστορικό μας ρόλο θα απαιτήσει μεγαλύτερη διακλαδικότητα με τις χερσαίες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα το Πολεμικό Ναυτικό στις θάλασσες και την Πολεμική Αεροπορία για επιβεβαίωση αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης στις πολυχωρικές μάχες (multi-domain battle-MDB) που πλέον διαμορφώνουν το σύγχρονο πόλεμο. Η πολυχωρική μάχη είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους αντιπάλους με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και αισθητήρων για τη συλλογή πληροφοριών, τη χρήση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας για επίθεση σε εχθρικούς στόχους και προηγμένων συστημάτων διοίκησης και ελέγχου για τη διαχείριση της ροής πληροφοριών και μέσων. Στη σύγχρονη εποχή όχι μόνο στόλοι πολεμικών πλοίων, αλλά οι αεροπορικές δυνάμεις, οι στρατηγικές δυνάμεις πυραύλων, τα σμήνη drones, οι χερσαίες δυνάμεις που διαθέτουν αισθητήρες και οπλισμούς ικανούς να διαμορφώσουν γεγονότα από μεγάλες αποστάσεις με εκμετάλλευση δικτυοκεντρικών μεθόδων πολέμου, θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση και τον συντονισμό πολλαπλών δυνάμεων σε ξηρά, αέρα, θάλασσα, διάστημα και κυβερνοχώρο.

Γι’ αυτό το λόγο μια ολοκληρωμένη στρατιωτική ισχύς (All-Domain), χρειάζεται να αξιοποιήσει όλες τις συμπληρωματικές αρχές και τις δυνατότητες με έμφαση στην τεχνολογία και εστίαση στη στρατιωτική ολοκλήρωση. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται σε ένα πόλεμο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας τα οπλικά συστήματα (εναέρια, επιφάνεια και υποβρύχια) μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τόσο στη διεξαγωγή, όσο και την άμυνα επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η διαχείριση κινδύνου (risk management) είναι ο κριτής του μέλλοντος. Εφόσον δεν εκτελείται, παρέχει παράθυρα ευκαιριών στον εχθρό. Σήμερα, διαχειριζόμαστε τις συνέπειες 15 και πλέον ετών μη εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων για το εδώ και τώρα. Εν τω μεταξύ, οι αντίπαλοί μας εκσυγχρονίστηκαν και θέσπισαν αλλαγές για να διαταράξουν ειδικά τις στρατιωτικές δυνάμεις μας. Αν θέλουμε να κερδίσουμε τον μελλοντικό αγώνα, πρέπει να αποεπενδύσουμε το παρόν για να επενδύσουμε στο μέλλον. Η αμεσότητα των μελλοντικών μας απειλών και προκλήσεων είναι πραγματική. Ο ανταγωνισμός στις θαλάσσιες περιοχές παραμένει χαοτικός, η Ευρώπη αντιμετωπίζει απειλές που δεν έχουμε δει από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι ενέργειες και οι τεχνολογικές εξελίξεις της Τουρκίας μας απειλούν ολοένα και περισσότερο, και οι κρίσιμες θαλάσσιες λωρίδες στο Αιγαίο διαμορφώνονται σε σημεία ανάφλεξης για στρατιωτικό επίπεδο σύγκρουσης. Με καθεμία από αυτές τις προκλήσεις, οι αντίπαλοι θα χρησιμοποιούν όλο και πιο εκσυγχρονισμένες ικανότητες για να αντιμετωπίσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις μας. Με τη σειρά μας, η βέλτιστη απάντηση είναι η Μάχη πολλαπλών τομέων με σύγχρονα όπλα, η οποία θα βοηθήσει στην οργάνωση των προσπαθειών μας για να φτάσουμε στον αγώνα ως μια συνεκτική δύναμη έτοιμη να κάνει τους αντιπάλους μας να σταματήσουν.

Για να τεθεί σε εφαρμογή η Μάχη πολλαπλών τομέων, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δεσμευτεί να κάνουν σημαντικά βήματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτά τα επιτεύγματα θα περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση της τρέχουσας ικανότητας με τις απαιτήσεις της ιδέας, την ανάπτυξη δόγματος για την καθοδήγηση της σημερινής δύναμης και τη λεπτομερή περιγραφή μιας πλήρους ιδέας με την οποία μπορούμε να πλαισιώσουμε μελλοντικές συζητήσεις και προσπάθειες.

Διεξάγοντας αυτό το ταξίδι με γοργούς ρυθμούς για κοινές επιχειρήσεις, πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια, τη συνοχή και την κοινή κατανόηση. Τελικά, είναι πρόθεσή μας οι μελλοντικές μας προσπάθειές να παράσχουν το εννοιολογικό θεμέλιο για να σχεδιάσουμε και να τοποθετήσουμε τις πιο ικανές πολεμικές δυνάμεις πολλαπλών τομέων και να χρησιμεύσουν ως συνεργατικό σημείο εκκίνησης για κοινές πρωτοβουλίες σε όλη την κοινή δύναμη.

 

Συμπέρασμα

Καθώς τα σύγχρονα τεχνολογικά ανεπτυγμένα οπλικά συστήματα γίνονται ένα ολοένα και πιο καθοριστικό χαρακτηριστικό του πολέμου, οι μαχητές και οι αναλυτές που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, την εκτέλεση, την αξιολόγηση, την ανάλυση και την άμυνα έναντι των στρατιωτικών επιχειρήσεων πρέπει να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της τεχνολογίας καθώς γίνεται πιο εξελιγμένη. Η πρόκληση είναι ότι οι νέες τεχνολογίες εφαρμόζονται ουσιαστικά σε κάθε στρατιωτική αποστολή και λειτουργία τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Επιπλέον, ο Ελληνισμός και οι αντίπαλοι αναπτύσσουν επίσης αντίμετρα των οποίων η δυνατότητα εφαρμογής θα ποικίλλει για το καθένα. Περαιτέρω ασκήσεις, πολεμικά παιχνίδια, μοντελοποίηση και προσομοίωση και άλλες τεχνικές θα χρειαστούν για να καταλάβουμε πως τα νέα οπλικά συστήματα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή και προσφέρουν τις περισσότερες ευκαιρίες για το μελλοντικό πόλεμο. Ο επόμενος πόλεμος μπορεί να αποφασιστεί με βάση το ποιος θα βρει την καλύτερη απάντηση, αν έχουμε την καλύτερη απάντηση τότε θα τον αποτρέψουμε.

 

*Ο Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Τσαϊλάς ΠΝ δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, είναι μέλος και ερευνητής του Ινστιτούτου για την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια.

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024