15/09/2024

Γιόαβ Γκάλαντ: Ένας επίλεκτος αξιωματικός του ναυτικού στο τιμόνι του υπουργείου άμυνας του Ισραήλ

Ο Γκάλαντ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

Ο Γιόαβ Γκάλαντ ήταν ένα από τα πλέον επίλεκτα στελέχη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού. Η οικογένειά του αντιμετώπισε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις. Η μητέρα του Φρούμα Γκάλαντ είχε επιβιώσει από τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, κουβαλώντας όλη τη φρίκη της εμπειρίας αυτής.  Ο Γιόαβ Γκαλάντ γεννήθηκε το 1958 στη Χάιφα. Αρχικά σπούδασε οικονομικά και στη συνέχεια εντάχθηκε στις επίλεκτες δυνάμεις του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού (Shayetet 13) το 1977. Το 1986 έγινε αντιπλοίαρχος.

Το 1995 συνέβη ένα γεγονός που σημάδεψε καθοριστικά την καριέρα του:  Ήταν διοικητής των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών του Ισραήλ όταν, κατά τη διάρκεια νυχτερινής κατάδυσης, ο  βατραχάνθρωπος Ραν Κίμχι πνίγηκε. Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει μείνει για πάντα στη μνήμη του. Το 1997 ανέλαβε επικεφαλής των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Τέσσερα χρόνια μετά ανέλαβε υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Το 2008 διενέργησε την επιχείρηση Cast Lead, με τις δυνάμεις του να προχωρούν στην εξόντωση υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς.

Στις 24 Αυγούστου 2010, ο Γκάλαντ  διορίστηκε αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ. Στις 25 Οκτωβρίου η οργάνωση Yesh Gevul, η οποία αποτελείται από Ισραηλινούς αντιρρησίες συνείδησης, προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ  κατά του διορισμού του Γκαλάντ στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.  Η οργάνωση κατηγόρησε τον Ισραηλινό ναύαρχο για το θάνατο 759 πολιτών στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Χαμάς. Οι καταγγελίες της οργάνωσης έχουν επιβεβαιωθεί και από τον ΟΗΕ, ο οποίος επίσης κατηγόρησε τον Γκάλαντ  και για την καταστροφή 3.500 κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι δυνάμεις της Χαμάς στα νότια σύνορα Ισραήλ -Γάζας αποδεκατίστηκαν.

Αποστρατεύτηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις το 2012. Το 2015 ο Γκάλαντ  ήταν υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα Kulanu. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, υποστήριξε ότι στο διάστημα της επιχείρησης Cast Lead ο ίδιος με τη μονάδα του κατέστρεψαν πάνω από 90 τούνελ μαχητών της Χαμάς. Στις εκλογές του 2015 πράγματι εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018  ο Γιόαβ Γκάλαντ  παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Κατασκευών. Την 1η Ιανουαρίου 2019, ο Γκαλάντ ανέλαβε Υπουργός Μετανάστευσης του Ισραήλ.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2022, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τον διορισμό του Γιόαβ Γκάλαντ για τη θέση του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ. Ο  Γκάλαντ αναλάμβανε το αξίωμα του σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για τη χώρα του:  Η κατάσταση με το Ιράν ήταν οριακή, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα  με τη Χαμάς και την ισλαμική Τζιχάντ συνεχιζόταν. Παράλληλα, έπρεπε να βρει τρόπους συνέχισης της υποστήριξης της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της Ρωσίας, χωρίς όμως να τεθούν σε κίνδυνο οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Μόσχα. 

Το Ισραήλ έπρεπε απαραιτήτως να έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, καθώς  με την  ανοχή της από το 2012 βομβαρδίζει φιλοιρανικούς στόχους στη Συρία. Συνεπώς, θα πρέπει να κρατήσει ισορροπία στον πόλεμο της Ουκρανίας, αποφεύγοντας να στείλει βοήθεια στο Κίεβο, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εχθρική πράξη από την  πλευρά της Ρωσίας.

Στις 4 Μαΐου 2023 ο Γκάλαντ ως Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ήρθε στην Ελλάδα, σε μια επίσκεψη που δείχνει τη συμμαχική επαφή μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλου, οι δυο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις στενές σχέσεις Ελλάδας και  Ισραήλ, καθώς επίσης και την ανάγκη ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο θάλασσα.

Συμπεράσματα: Ο Γκάλαντ ήταν ένας στρατιωτικός που επέφερε σημαντικά πλήγματα στη Χαμάς, κυρίως στα ανώτερα κλιμάκια της οργάνωσης. Κι αυτό αποδεικνύεται και από την αδυναμία της οργάνωσης να ανασυνταχτεί στα νότια σύνορα του Ισραήλ. Πλέον υπηρετεί ως Υπουργός Άμυνας σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να έχουν περιορισμένη παρουσία στη Μέση Ανατολή και να δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον ίδιο η διατήρηση της ισορροπίας στις σχέσεις του Ισραήλ, τόσο με την Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ. Η νέα επιλογή προσώπων στην κυβέρνηση της Τουρκίας, με την ανάληψη του υπουργείου εξωτερικών από το Χακάν Φιντάν (θερμό υποστηρικτή του Ιράν), δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να συσφίξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Η Αθήνα πρέπει να στείλει το μήνυμα στην Ιερουσαλήμ ότι με τη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο καλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ είναι η Ελλάδα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024