Ο κυβερνοπόλεμος Ισραήλ-Ιράν
Ξένα κράτη και ομάδες, κυρίως το Ιράν, διεξάγουν τα τελευταία χρόνια εκστρατείες στον κυβερνοχώρο με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν το Ισραήλ και τους θεσμούς του, ενώ μια άλλη τέτοια επίθεση αποκαλύφθηκε το Σάββατο, όπως γράφει ο έμπειρος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Ben Caspit σε άρθρο στη στήλη που διατηρεί στο Al Monitor με τίτλο: «Ο κυβερνοπόλεμος Ισραήλ-Ιράν θερμαίνεται, εκμεταλλευόμενος τον εσωτερικό διχασμό του Ισραήλ». Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η τελευταία εκστρατεία περιλάμβανε χιλιάδες ψεύτικες αναρτήσεις στο Instagram οι οποίες αποκάλυπταν προσωπικά στοιχεία Ισραηλινών αστυνομικών και παρουσιάστηκε ως επίθεση που διοργάνωσαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές του Ισραήλ.
Ένας από τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας που χρησιμοποιήθηκε για να εκθέσει τους αστυνομικούς ήταν ο Nitzan Weisberg, ο οποίος αναγνώρισε ξαφνικά τη φωτογραφία σε ένα προφίλ που διέδιδε πληροφορίες τις οποίες δεν είχε δημοσιεύσει. Ο Fake Reporter, ένας ισραηλινός φύλακας που ερευνά και αποκαλύπτει ψευδείς πληροφορίες, έσπευσε να στείλει στο Twitter μια ειδοποίηση για την απάτη. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της προειδοποίησης ήταν περιορισμένος.
Η υπόθεση έγινε πρωτοσέλιδο μόνο αφού ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ξεγελάστηκε. Ο Μπεν-Γκβιρ αντιμετώπισε τις δημοσιεύσεις ως αυθεντικές, κατηγορώντας το κίνημα διαμαρτυρίας των διαδηλωτών ότι δημοσίευσε φωτογραφίες αστυνομικών, μαζί με τους προσωπικούς τους αριθμούς τηλεφώνου, προκειμένου να τους εκφοβίσει και να τους εμποδίσει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται ξεκάθαρα σε μια αδήλωτη κατάσταση πολέμου, αλλά παραδόξως, τα συμφέροντα ορισμένων ομάδων στις αντίπαλες πλευρές μερικές φορές φαίνεται να αλληλοκαλύπτονται. (Υπενθυμίζουμε πως το Ισραήλ είχε γίνει ξανά στόχος κυβερνοεπίθεσης σπάνιων διαστάσεων τη νύχτα της 24ης Απριλίου 2020. Η συγκεκριμένη επίθεση η οποία δεν ήταν έργο ερασιτεχνών όπως τόνισαν οι αρχές της χώρας, επληξε ισραηλινές εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, διεισδύοντας στα συστήματα υπολογιστών πολλών περιφερειακών εγκαταστάσεων ύδρευσης και διακόπτοντας για λίγο τη λειτουργία τους. Η Εθνική Διεύθυνση Cyber του Ισραήλ εντόπισε μια προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο του συστήματος ελέγχου χλωρίου, ορισμένων αντλιών και του κέντρου διοίκησης και ελέγχου της Αρχής Υδάτων του Ισραήλ. Τα συστήματα άμυνας στον κυβερνοχώρο εντόπισαν και απέκλεισαν την επίθεση πριν κάνει κάτι παραπάνω από την απενεργοποίηση μερικών αντλιών για αρκετά λεπτά.) Ως εκ τούτου, ο Μπεν-Γκβιρ έπεσε στη παγίδα της καμπάνιας ψευδών ειδήσεων, αντιδρώντας στις δημοσιεύσεις σα να ήταν πραγματικές ειδήσεις και γεγονότα.
«Πρόκειται για ένα σοβαρό και επικίνδυνο πέρασμα μιας κόκκινης γραμμής που έχει σχεδιαστεί για να βλάψει τους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους», έγραψε στο Twitter ο Μπεν-Γκβίρ, πρόεδρος του κόμματος Εβραϊκή Εξουσία.
Ο Μπεν-Γκβίρ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες ενός καθορισμένου καναλιού Telegram που ονομάζεται “Bogdim” (“Πρόδοτες”), φαινομενικά αφιερωμένο στην έκθεση των αστυνομικών. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet και της αστυνομίας, ο υπουργός εξαπατήθηκε τελικά από ψευδείς πληροφορίες που διαδόθηκαν από ξένο κράτος, πιθανότατα από Ιρανούς χάκερ. Τα προφίλ των χρηστών που φέρεται να εκθέτουν την αστυνομία είχαν καταληφθεί από χάκερ και χρησιμοποιήθηκαν για τη δημοσίευση των συγκεκριμένων πληροφοριών.
Ο Μπεν-Γκβίρ, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως σκληροπυρηνικός και είναι υπεύθυνος για την αστυνομία του Ισραήλ, δεν φάνηκε να πτοείται από τη γνώμη των ειδικών. Η ανάρτησή του δεν σβήστεκε από το Twitter αλλά παρέμεινε στο διαδίκτυο, αν και πρόσθεσε μια αόριστη διευκρίνιση. Σε ό,τι τον αφορά, οι κατηγορίες εναντίον των διαδηλωτών είχαν πετύχει τον σκοπό τους — να σπιλώσουν την επίμονη διαμαρτυρία υπέρ της δημοκρατίας κατά του σχεδιαζόμενου δικαστικού πραξικοπήματος της κυβέρνησης. Αν αυτό σημαίνει χρήση ιρανικής παραπληροφόρησης, ας είναι.
Ο Fake Reporter χαρακτήρισε αυτή την περίεργη συνεργασία μεταξύ του Μπεν-Γκβίρ και του άγνωστου ξένου κράτους – που φέρεται ότι είναι οι Ιρανοί – ως «εικονική συμπαιγνία».
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Ιράν και το Ισραήλ διεξάγουν κυβερνοπόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλα μέσα ενημέρωσης εδώ και χρόνια. Το 2019, ο τότε αρχηγός της Shin Bet (υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ) Ναντάβ Αργκαμάν προχώρησε σε δημόσια προειδοποίησης εναντίον “μιας ξένης χώρας” που σκοπεύει να παρέμβει στις ισραηλινές εκλογές. Εκείνη την εποχή πιστευόταν ότι ο Αργκαμάν αναφερόταν στη Ρωσία ή το Ιράν ή και τα δύο. Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει ανακαλύψει πολλά ψεύτικα προφίλ, άβαταρ και άλλους παράγοντες επιρροής και χάους που φέρεται να χρησιμοποιούνται από το Ιράν για να τροφοδοτήσουν τις εγχώριες ισραηλινές διχόνοιες και αναταραχές και να επηρεάσουν διαδικασίες όπως εκλογές και διαμαρτυρίες. Αυτές οι δραστηριότητες συνήθως έχουν αποκαλυφθεί στα πρώτα τους στάδια και έχουν σταματήσει στην αρχή .
«Η τρέχουσα επιχείρηση, η οποία πιθανότατα σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από Ιρανούς χάκερ, ήταν μια εκπληκτική επιτυχία», δήλωσε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας μια ισραηλινή πηγή με εμπειρογνωμοσύνη σε υποθέσεις του κυβερνοχώρου. Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε παραμείνει μόνο ένα ακόμη περιθωριακό περιστατικό hacking αν ο Μπεν-Γκβίρ δεν το είχε επισημάνει, πρόσθεσε η πηγή.
«Ο στόχος ήταν να αναζωπυρωθεί η δημόσια ατμόσφαιρα και τα πολιτικά γεράκια σχετικά με τη νομική μεταρρύθμιση», δήλωσε στο Al-Monitor, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πηγή ισραηλινής παρακολούθησης που γνωρίζει την υπόθεση. Η απροσδόκητη συνεργασία του Μπεν-Γκβίρ ήταν ένα μπόνους για τους χάκερ, καθώς κοινοποιήθηκε σε χιλιάδες δίκτυα, ομάδες WhatsApp και προφίλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με το δεξιό πολιτικό μπλοκ της χώρας.
Η επαγρύπνηση των ακτιβιστών διαμαρτυρίας, που παρατήρησαν αυτή την επιχείρηση στα πρώτα της στάδια και επικοινώνησαν με τη Shin Bet και την αστυνομία, την σταμάτησε λίγο μετά τη δημοσίευσή της στο διαδίκτυο. Η αστυνομία δημοσίευσε το ακόλουθο tweet εκείνο το βράδυ: «Τις τελευταίες ώρες, χιλιάδες tweets έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα στα οποία αποκαλύφθηκαν στοιχεία αστυνομικών, καλώντας για δράση εναντίον τους. Σύμφωνα με την εξέταση των στελεχών ασφαλείας, υπάρχει μια αυξανόμενη υποψία ότι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για εκστρατεία ξένης χώρας με στόχο την πρόκληση τριβών μεταξύ του κοινού».
Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ δεν μιλά δημόσια για αυτά τα θέματα, αλλά σύμφωνα με πηγές, πιστεύει ότι αυτή η επιχείρηση εμπίπτει σε αυτό που οι αξιωματούχοι ασφαλείας αποκαλούν FIMI (Foreign Information Manipulation and Interference), ένα ακρωνύμιο για τη χειραγώγηση και την παρέμβαση ξένων πληροφοριών. Τέτοιες επιχειρήσεις καταφέρνουν να προκαλέσουν πραγματική ζημιά στον δημόσιο λόγο, ακόμη και όταν εκτίθενται σε σχετικά πρώιμα στάδια, επειδή υπάρχουν πάντα αρκετοί άνθρωποι πρόθυμοι να συνεχίσουν να απηχούν τα ψεύτικα μηνύματα, είτε άθελά τους είτε επίτηδες για να προωθήσουν μια πολιτική ατζέντα.