17/09/2024

Θα δώσει το πράσινο φως η Τουρκία στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Θα το κάνει ή όχι; Το ερώτημα εάν η Τουρκία θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνεχίζει να απασχολεί τους διπλωματικούς κύκλους καθώς η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανησυχίες για την «τρομοκρατία». Δηλαδή με άλλα λόγια την κατηγορεί γιατί δεν έχει εκδώσει τους υποτιθέμενους «τρομοκράτες» και γιατί δεν απαγορεύσει τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις. Η αντιπαράθεση Τουρκίας Σουηδίας κλιμακώθηκε όταν ένας Ιρακινός μετανάστης αποφάσισε να σκίσει σελίδες από το Κοράνι, στη συνέχεια να σκουπίσει τα παπούτσια του με μερικες από αυτές και να κάψει κάποιες άλλες έξω από ένα τζαμί της Στοκχόλμης την πρώτη μέρα της μουσουλμανικής γιορτής της Θυσίας ή του Eid al-Adha. Έπειτα τοποθέτησε μια φέτα μπέικον στο ιερό βιβλίο καθώς περίπου 200 άτομα τον παρακολουθούσαν.  

Το θέαμα εξόργισε την  Άγκυρα η οποία κατηγότησε τις  σουηδικές αρχές που δεν εμπόδισαν το γεγονός.  Ο Χακάν Φιντάν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να έχει συνομιλίες με  Σουηδούς και Φινλανδούς ομολόγους του στις Βρυξέλλες στις 6 Ιουλίου για να ξεκλειδώσει το αδιέξοδο σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε την ενέργεια κακή και είπε ότι είναι «απαράδεκτο να επιτραπεί η αντι-ισλαμική διαμαρτυρία στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης»,

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, αντέδρασε έντονα. Μιλώντας στα μέλη του κόμματός του είπε:  «Θα διδάξουμε τελικά στα δυτικά προπύργια της αλαζονείας ότι η προσβολή των μουσουλμάνων δεν είναι ελευθερία σκέψης».

Στο μεταξύ, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας η Άγκυρα βάζει βέτο στην έγκριση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ (έγγραφα και χάρτες που αποτελούνται από 4.000 σελίδες), θέτοντας δύο ζητήματα που αφορούν τους νέους επιχειρησιακούς χάρτες, τους λεγόμενους περιφερειακούς σχεδιασμούς (regional plans).

Το ένα ζήτημα σχετίζεται με την ονομασία των Στενών των Δραρδανελίων και του Βοσπόρου, κατά παράβαση της Συνθήκης του Μοντρέ που η ίδια επιδίωξε για να αρθεί το καθεστώς αφοπλισμού και αποστρατιωτικοποίησης. Σε αυτή τα Δαρδανέλια και ο Βόσπορος αναφέρονται ως Στενά· τώρα η Τουρκία επιμένει να αναφερθούν στα έγγραφα και στους χάρτες του ΝΑΤΟ ως «Τουρκικά Στενά». Επειδή έτσι της αρέσει.

Το άλλο ζήτημα αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνει την επιχειρησιακή του δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας και την Κύπρο, παρότι δεν είναι μέλος του. Η χώρα θα παίξει σημαντικό ρόλο, με δεδομένη την ισχυρή παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή με τη ναυτική βάση που διαθέτει στην Ταρτούς και την αεροπορική βάση Χμεϊμίν στη Λαττάκεια.

Η  Άγκυρα θεωρεί ιότι αυτή είναι μια σπάνια ευκαιρία να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της ως μέλος του ΝΑΤΟ για να κερδίσει τα μέγιστα οφέλη σε μια σειρά ζητημάτων πριν υποχωρήσει για την ένταξη της Σουηδίας

Υπενθυμίζουμε πως η τακτική του παζαριού είναι μια συνηθισμένη τακτική της Τουρκίας προκειμένου να πάρει όσα μπορεί. 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024