08/10/2024

Νίγηρας: Μεταξύ Wagner και Δύσης

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μια  δραματική αύξηση στη θέαση ρωσικών σημαιών σε όλο τον Νίγηρα, ειδικά στην πρωτεύουσα της χώρας, Νιαμέι. ο φαινόμενο παρατηρείται σε διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, όπου έχουν εκφραστεί με ενθουσιασμό ένθερμες εκφράσεις υποστήριξης προς τη Ρωσία, όπως φωνές «ζήτω η Ρωσία» και «κάτω η Γαλλία, ζήτω Πούτιν».

Η επικρατούσα αστάθεια και αναταραχή μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο πρόσφατο πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από τον στρατηγό  Αμπντουραχμάν Τσιανί, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του αρχηγού του κράτους στις 28 Ιουλίου. Δέκα ημέρες μετά τη σύλληψη του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, η χώρα έγινε μάρτυρας ενός πραξικοπήματος που συγκλόνισε και εξέπληξε πολλούς ανθρώπους στον Νίγηρα και πέρα ​​από τη Δυτική Αφρική.

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, ο Νίγηρας έχει δει τουλάχιστον πέντε επιτυχημένα πραξικοπήματα, αλλά υπήρξαν επίσης πολλές ανεπιτυχείς απόπειρες πραξικοπήματος. Στον απόηχο μιας απόπειρας πραξικοπήματος το 2021, που έλαβε χώρα μόλις 48 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Μπαζούμ, η μακροχρόνια περίοδος δημοκρατικής διακυβέρνησης του έθνους κόντεψε να τερματιστεί απότομα, προκαλώντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόσθετης αστάθειας.

Αυξάνονται τα κρούσματα τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ενεργειών

Η γεωπολιτική θέση της Νιγηρίας  προκαλεί δύο αξιοσημείωτες εξελίξεις στην γενική αφήγηση της αυξανόμενης κρίσης. Πρώτον, η κρίση έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί είτε ως σύγκρουση σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική, είτε σε αυτό που ορισμένοι παρατηρητές αναφέρουν ως «παγκόσμιος πόλεμος της Αφρικής».Δεύτερον, ο Νίγηρας, που βρίσκεται στην περιοχή του Σαχέλ, κατέχει κομβική θέση όχι μόνο από την άποψη της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού στη δυτική Αφρική αλλά και σε μια ήπειρο που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο σημείο εστίασης για τρομοκρατικές δραστηριότητες και ισλαμική εξτρεμιστική βία.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που προέρχονται από την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την Τρομοκρατία (GTD) (2023), το Σχήμα 1 απεικονίζει τις χρονικές διακυμάνσεις και την ανοδική τροχιά των τρομοκρατικών περιστατικών που συνέβησαν στον Νίγηρα από το 2010 έως το 2021. Το Σχήμα 2 παρέχει μια συγκρίσιμη απεικόνιση της σταθερής ανοδικής τάσης στην τρομοκρατία  καθώς και περιστατικά που παρατηρήθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική από το 2010 έως το 2021.

Ανατροπές 

Ωστόσο, υπήρξε μια ανατροπή: ο έκπτωτος πρόεδρος θεωρούνταν βασικός σύμμαχος από τα δυτικά έθνη στον αγώνα τους κατά  του ισλαμικού εξτρεμισμού σε μια επικίνδυνη περιοχή. Διάφορα κράτη εντός της περιοχής της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) έχουν εκδώσει διακηρύξεις που επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη επαναφοράς του προέδρου ή, εναλλακτικά, στρατιωτικής επέμβασης για την αποκατάσταση του έκπτωτου ηγέτη στην εξουσία. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη της ECOWAS αυτές τις απόψεις ομόφωνα.

Σε μια δεύτερη τροπή των γεγονότων, οι πρόεδροι του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο έχουν δηλώσει δημόσια την υποστήριξή τους στα σχέδια του στρατηγού Τσιανί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να αναλάβει την προεδρία. Σε περίπτωση αποστολής περιφερειακών στρατιωτικών στρατευμάτων και τα δύο έθνη έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους να προστατεύσουν το πραξικόπημα και να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες. Οι στρατιωτικές διοικήσεις στις γειτονικές χώρες του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο δήλωσαν επίσης ότι οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική επέμβαση από την ECOWAS, τα Ηνωμένα Έθνη ή τις δυτικές δυνάμεις στον Νίγηρα θα ερμηνευόταν ως πράξη επιθετικότητας, ισοδυναμώντας με επίσημη κήρυξη πολέμου κατά των αντίστοιχων κυβερνήσεων. Ο συσχετισμός μπορεί να παρατηρηθεί στη μέθοδο μέσω της οποίας ανήλθαν στην εξουσία οι ηγέτες του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο. Και οι δύο κυβερνήσεις έγιναν μέσω πραξικοπημάτων και έχουν συγκρίσιμες πολιτικές τροχιές και ιστορίες με αυτές του Νίγηρα. Αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη του Νίγηρα ως μια σταδιακή πρόοδο προς την αυτοδιάθεση και την απελευθέρωση από την εξωτερική επιρροή και την αποικιοκρατία.

Μια ακόμη εξήγηση περιλαμβάνει τους στενούς δεσμούς που διατηρούν τόσο το Μάλι όσο και η Μπουρκίνα Φάσο με τη Ρωσία, αυξάνοντας την περιφερειακή πολυπλοκότητα του πραξικοπήματος και τη δυνατότητα οι περιφερειακές εχθροπραξίες να αποκτήσουν διεθνή διάσταση που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και τα δυτικά έθνη. Το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και τώρα το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα μοιράζονται μια κοινή αντιπάθεια προς τη Δύση. Αυτή η άποψη προκύπτει από οντολογικές ανησυχίες που προκαλούνται από αυτό που εκλαμβάνεται ως παραβιάσεις των δυτικών δυνάμεων της κυριαρχίας τους, ιστορικά απομεινάρια καταπίεσης, εθνικών συμφερόντων και κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.

Η Δύση και η ECOWAS αντιδρούν

Η εξελισσόμενη δυναμική στην περιοχή έχει συμβάλει στην αύξηση των περιφερειακών και διεθνών εντάσεων, οδηγώντας τα δυτικά έθνη να τερματίσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με τον Νίγηρα και να επιβάλλουν κυρώσεις. Επιπλέον, η Νιγηρία έχει κάνει το βήμα να διακόψει την παροχή ενέργειας στον Νίγηρα. Αυτές οι κινήσεις οδηγούνται αναμφισβήτητα από τις ανησυχίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να σχηματίσει μια νέα συμμαχία στην περιοχή. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο Νίγηρας εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε έναν αναδυόμενο πόλεμο αντιπροσώπων μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας, ενώ αντιμετωπίζει μια περιφερειακή κρίση που έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση, καθώς εμπλέκεται περαιτέρω με την ομάδα Wagner.

Υπό το πρίσμα της ενεργοποίησης των δυνάμεων επιφυλακής της ECOWAS εν αναμονή της επέμβασης στο έθνος που έχει πληγεί από το πραξικόπημα, οι ηγέτες του πραξικοπήματος έχουν διακηρύξει ότι οποιαδήποτε πιθανή εισβολή ή στρατιωτική επέμβαση με στόχο τη χώρα θα οδηγήσει στον θάνατο του έκπτωτου προέδρου. Η παρατήρηση παρουσιάζει κάποια ειρωνεία και πολυπλοκότητα, καθώς η αρχική απειλή λειτούργησε ως καταλύτης για την ξένη αφρικανική δράση. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, η πιθανότητα η Νιγηρία και η Γκάνα να κινητοποιήσουν την ECOWAS φαίνεται όλο και πιο απίθανη.

Ο ισχυρισμός των Ηνωμένων Πολιτειών, που συνεχίζει να υποστηρίζει τις αφρικανικές λύσεις στα αφρικανικά προβλήματα, έχει μια επιπλέον ειρωνεία. Το εν λόγω πραξικόπημα δεν αφορά αποκλειστικά την Αφρική, ούτε η εμπλοκή των ΗΠΑ σε ξένες παρεμβάσεις παρέχει μια ολοκληρωμένη απάντηση για την Αφρική. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσημα την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν διπλωματική δέσμευση με τους πραξικοπηματίες χρησιμοποιώντας ειδικούς απεσταλμένους, με στόχο να τους πείσουν  να εγκαταλείψουν την εξουσία, να αποκαταστήσουν  τη δημοκρατική διακυβέρνηση και να τηρήσουν τις συνταγματικές αρχές. Επιπλέον, οι πραξικοπηματίες έχουν εφαρμόσει το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Νίγηρα και έχουν ενθαρρύνει ενεργά μια αίσθηση εθνικιστικής ζέσης, προτρέποντας τον πληθυσμό να προστατεύσει τον Νίγηρα από πιθανές αποικιακές επιδρομές.

Η επιστροφή των μισθοφόρων της Wagner

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα Wagner έχει καθιερώσει παρουσία στον Νίγηρα, προσφέροντας καθοδήγηση σε αμυντικές στρατηγικές σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης. H Wagner επιδεικνύει συνεχή εστίαση στην εξερεύνηση πιθανών ευκαιριών στην Αφρική μετά την εμπλοκή της στην Ουκρανία και τις τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει κάνει ισχυρισμούς εναντίον της, υπονοώντας ότι εκμεταλλεύονται την κρίση πραξικοπήματος στον Νίγηρα. Εν τω μεταξύ, ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αξιοποιεί το αυξανόμενο αντιγαλλικό αίσθημα στη χώρα.

Υπάρχει ένα εύλογο σενάριο στο οποίο οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα μπορεί να επιδιώξουν μια ενισχυμένη συνεργασία με τους μισθοφόρους της Wagner για να τους  προσφέρουν σημαντική και μακροχρόνια βοήθεια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής επέμβασης και της χρήσης βίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η προθεσμία της 6ης Αυγούστου που έθεσε η ECOWAS για την αποκατάσταση του προέδρου Μπαζούμ έχει λήξει χωρίς καμία συμμόρφωση. Η παρουσία μισθοφόρων της Wagner και η προθυμία τους να παράσχουν βοήθεια δεν πρέπει απαραίτητα να προκαλεί έκπληξη. Ο Πριγκόζιν απηύθυνε προσωπικά συγχαρητήρια στον στρατηγό Τσιανί για την ενορχήστρωση του θριαμβευτικού πραξικοπήματος. Μετά από μια ματαιωμένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Ρωσία, η ομάδα Wagner έχει πιθανώς την ικανότητα να εξασφαλίσει έναν θρίαμβο για τους πραξικοπηματίες στον Νίγηρα.

Στον απόηχο του πραξικοπήματος, επιδεικνύεται έλλειψη ολοκληρωμένου οράματος για τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την κλιμάκωση της διεθνούς καταδίκης και τις διαφαινόμενες δυνατότητες στρατιωτικής επέμβασης. Αυτό σημαίνει ότι ο Τσιανί ενδεχομένως να βασίζεται στη Wagner για να ενισχύσει την εύθραυστη λαβή τoy στην εξουσία. Σε περίπτωση που η Wagner ευθυγραμμιστεί με τους πραξικοπηματίες, είναι εύλογο ότι μια τέτοια περίσταση θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη διάδοση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή.

Η Wagner, έχοντας επιτύχει ευρεία αναγνώριση στην περιοχή του Σαχέλ, αναδείχθηκε ως o εξέχων εκπρόσωπος της ρωσικής εμπλοκής στην αφρικανική ήπειρο. Σύμφωνα με δηλώσεις στο Twitter, όπου διεκδικεί τον ρόλο της ως προστάτη, η Wagner έχει τοποθετηθεί ως φύλακας του Νίγηρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών στοιχείων. Δήλωσε ότι «χίλιοι μαχητές της Βάγκνερ μπόρεσαν να αποκαταστήσουν την τάξη και να καταστρέψουν τρομοκράτες… εμποδίζοντάς τους να βλάψουν τον άμαχο πληθυσμό».

Εδραίωση εξουσίας ή αυξανόμενη αστάθεια;

Η ικανότητα των πραξικοπηματιών να διατηρήσουν την εξουσία και να εδραιώσουν τη νομιμότητα είναι αβέβαιη σε αυτή την κρίσιμη φάση, δεδομένης της σημαντικής εγχώριας και ξένης αντιπολίτευσης που υπόκειται σε απρόβλεπτες διακυμάνσεις. Η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από αστάθεια και είναι προφανές ότι η χούντα δεν έχει ακόμη επιτύχει σταθερή εδραίωση του ελέγχου της. Ένα εύλογο αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τη συνέχεια της χούντας, είναι το ενδεχόμενο εξεγέρσεων των ένοπλων φατριών όπως η Αλ Κάιντα, η Τζαμάατ Νουσράτ αλ-Ισλάμ ουαλ-Μουσλιμίν (JNIM), το Κίνημα για Ενότητα και Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (MUJAO), το Ισλαμικό Κράτος στην Ευρύτερη Σαχάρα (ISGS), το ISWAP, καθώς και η Boko Haram (BH) αλλά και η Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’adati wal-Jihad (JAS) για να εκμεταλλευτούν και να επωφεληθούν από την επικρατούσα αστάθεια και διχόνοια. Οι πιθανές συνέπειες αυτής της κατάστασης μπορεί να περιλαμβάνουν μια έξαρση της βίας, με πιθανότητα διάχυσης της σε γειτονικές περιοχές του Νίγηρα.

Η Ομάδα Wagner φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της εδραίωσης και διαιώνισης της εξουσίας από τη χούντα. H Wagner έχει τοποθετηθεί ως οιονεί απελευθερωτής και υπέρμαχος της αυτοδιάθεσης, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε πάντα στο πλευρό του καλού, στο πλευρό της δικαιοσύνης και στο πλευρό εκείνων που αγωνίζονται για την κυριαρχία τους και για τα δικαιώματα του τους ανθρώπους τους».

Ανασφάλεια

Ο πληθυσμός του Νίγηρα, που αποτελείται από περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει υπομείνει παρατεταμένες οικονομικές δυσκολίες και πολλαπλές μορφές αστάθειας για αρκετές δεκαετίες. Επιπλέον, έχουν βιώσει μια ιστορία αποικισμού και καταπίεσης από τους Γάλλους, ακολουθούμενη από την κυριαρχία της χούντας. Η αστάθεια μετά το πραξικόπημα και τα επακόλουθα γεγονότα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή του Σαχέλ. Αυτές οι συνέπειες περιλαμβάνουν την επιδείνωση των υφιστάμενων προκλήσεων ασφάλειας, την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των μελών της ECOWAS και την εμφάνιση νέων εσωτερικών και περιφερειακών απειλών.

Στο πλαίσιο αυτού που βλέπουμε ως πραξικόπημα στο σταυροδρόμι ενός πιθανού περιφερειακού πολέμου, μιας εκκολαπτόμενης σύγκρουσης αντιπροσώπων και των νεοαποικιακών στόχων ξένων δυνάμεων, μπορούν να υποβληθούν τουλάχιστον πέντε πιθανές συνέπειες του πραξικοπήματος και των συνοδών γεγονότων.

  1. Πρώτον, υπάρχει η πιθανότητα πτώσης της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην περιοχή, η οποία υποστηρίζεται από διχασμούς μεταξύ των μελών της ECOWAS και αρνητική στάση απέναντι στην πολιτική και οικονομική ένωση των κρατών της Δυτικής Αφρικής, ειδικά στη πρωτεύουσα του Νίγηρα, όπου οι Νιγηριανοί καταγγέλλουν τη συμμετοχή της ECOWAS.
  2. Δεύτερον, είναι εύλογο ότι άλλες κυβερνήσεις στην κεντρική περιοχή του Σαχέλ μπορεί να υποκύψουν στην επιρροή των πραξικοπημάτων ή να βιώσουν την κρατική αποτυχία.
  3. Τρίτον, οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων -η δυτική στρατηγική έναντι της Ρωσίας στον απόηχο της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία- είναι πιθανό να έχουν σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής όσων ζουν στον Νίγηρα.
  4. Τέταρτον, οι παρούσες συνθήκες μπορεί να συμβάλουν σε ένα σχίσμα μεταξύ της επιθυμίας των Νιγηριανών για αλλαγή και εκείνων που θα προτιμούσαν να διατηρήσουν την τρέχουσα στρατιωτική χούντα, που και τα δύο μπορεί να εκδηλωθούν μέσω στρατιωτικής επέμβασης και εμπλοκής εξωτερικών παραγόντων όπως οι μισθοφόροι της Wagner και άλλες ξένες δυνάμεις .
  5. Πέμπτον, ο Νίγηρας, υπό τη διακυβέρνηση μιας εύθραυστης στρατιωτικής χούντας, θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει πρόσφορο έδαφος για εξτρεμιστικές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω εμπλοκής των δυτικών δυνάμεων με νεοαποικιακά κίνητρα είτε, αντίθετα, απουσίας δυτικών στρατευμάτων, εάν η απουσία τους εκλαμβάνεται ως ευκαιρία από την πλευρά τρίτων για τη δημιουργία επιχειρησιακών βάσεων τρομοκρατών εντός του  Νίγηρα.

By Dr. Scott N. Romaniuk & Dr. János Besenyő
Geopolitical Monitor 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024