H εσωτερική ασφάλεια και η επίσκεψη Ζελένσκι
H 21η Αυγούστου ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημέρα από άποψη εξωτερικής πολιτικής , καθώς τρία γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας θα ελάμβαναν χώρα.
- Η άτυπη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Αθήνα
- Η προγραμματισμένη κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ στην ατζέντα συζήτησης ήταν και η προκλητικότητα της Τουρκίας στα κατεχόμενα της Κύπρου.
- Η άφιξη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι η οποία είχε κρατηθεί μυστική μέχρι εκείνη τη στιγμή και έδινε στην Αθήνα την ευκαιρία να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ασκήσει διπλωματία στο ουκρανικό ζήτημα υποσκελίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας -έναν ρόλο που έχει υποβαθμιστεί μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά και την αποτυχία του Ερντογάν να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο να την ανανεώσει.
Τα τρία αυτά γεγονότα είχαν ιδιαίτερη σημασία για την γεωπολιτική αλλά και οικονομική ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου, στον αντίποδα της Τουρκίας που δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο με όσα συμβαίνουν στην κατεχόμενη Κύπρο.
Με τη διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων η Ελλάδα υποσκέλιζε την γερμανική επιρροή, η οποία πάντα ήθελε να έχει ρόλο και λόγο στα Βαλκάνια, ενώ με την συμφωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο σε τρεις άξονες (στρατιωτική συνεργασία, ανοικοδόμηση, σιτηρά) αναβάθμιζε τον ρόλο της.
Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνδράμει η Ελλάδα στην απρόσκοπτη συνέχιση της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, βοηθώντας στη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου ελεύθερης ναυσιπλοΐας, είναι μια συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική όχι για τους Έλληνες εφοπλιστές, αλλά για την παγκόσμια οικονομία.
Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και χάθηκαν από την ειδησεογραφία. Ο λόγος; Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη και ό,τι ακολούθησε με φωτιές και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Πολλές φορές σε άρθρα μας στο Geopolitics αλλά και σε παρεμβάσεις μας στη δημόσια σφαίρα των ΜΜΕ και του διαδικτύου, έχουμε επισημάνει τη σημασία και την επιτακτική ανάγκη της ασφάλειας ως βάση. Το δίλημμα «Βούτυρο ή Κανόνια» που κάποιοι θα θέσουν για εμάς δεν υφίσταται. Πρόκειται για ένα ψευτοδίλημμα που δεν πρέπει να αφορά την ελληνική πραγματικότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της αλλαγής των παγκόσμιων δεδομένων μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η αστάθεια που προκαλείται από τις πυρκαγιές στη χώρα και η οποία αποσταθεροποιεί οικονομικά και κοινωνικά την ελληνική πραγματικότητα, αποδεικνύει και καταδεικνύει τη σημασία της Ασφάλειας. Η ασφάλεια του πολίτη είναι η στερεά βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί το οικονομικό πρόγραμμα και η εξωτερική πολιτική.
Αν δεν έχεις εσωτερική ασφάλεια, δε δύναται να έχεις οικονομία και εξωτερική πολιτική. Ακόμη και οι οποίες προσπάθειες γίνουν σε ζητήματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής θα καταρρεύσουν όπως τα κάστρα στην άμμο.
Αν η χώρα μας θέλει να συνεχίσει τον γεωπολιτικό ρόλο, οφείλει να δράσει τάχιστα σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας με πρώτο και κυριότερο το μεταναστευτικό που τελικά συνδέεται πολλαπλώς και με το ζήτημα των πυρκαγιών.
Γιώτα Χουλιάρα
Αλέξανδρος Νίκλαν
Geopolitics & Daily News