14/09/2024

Λιβύη: Πολιτική Αστάθεια προκαλούν οι νεκροί από την κακοκαιρία

Οι  πλημμύρες στη βορειοανατολική Λιβύη – μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές το περασμένο Σαββατοκύριακο – δημιούργησαν πολλαπλά προβλήματα. Αλλά η χειρότερη από τις ζημιές δεν ήταν αποτέλεσμα αυτών των πλημμυρών. Αντίθετα, προήλθε από την επακόλουθη έκρηξη δύο φραγμάτων κοντά στην παράκτια πόλη Derna.

 

Τα νερά που εμπόδιζαν αυτά τα φράγματα έπνιξαν κυριολεκτικά  ολόκληρες γειτονιές στη θάλασσα. Ψηλά κτίρια έπεσαν στη λάσπη, εγκλωβίζοντας τους κατοίκους κάτω από ερείπια. Τουλάχιστον 5.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική», ανέφερε το Δημοτικό Συμβούλιο της Derna σε ανάρτηση στο Facebook. «Η Ντέρνα εκλιπαρεί για βοήθεια».

Η αλυσίδα των γεγονότων – πρώτα μια μεγάλη καταιγίδα, ακολουθούμενη από μια κατάρρευση υποδομής που έκανε την κατάσταση πολύ χειρότερη – θύμισε στους ειδικούς τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη πριν από σχεδόν 20 χρόνια.

 

Προσπάθεια διάσωσης

Ιατρικές ομάδες έχουν πετάξει στη Λιβύη για να βοηθήσουν στην αναζήτηση επιζώντων και την περίθαλψη των τραυματιών. Ωστόσο, οι προσπάθειες διάσωσης ήταν αργές επειδή οι πλημμύρες έκοψαν τους δρόμους προς τη πόλη.

Εργάτες από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασαν χθες στη Βεγγάζη, μια πόλη που απέχει περισσότερο από 180 μίλια. Η κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη έστειλε επίσης προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων τσάντες σώματος και ιατρικό εξοπλισμό, στη Βεγγάζη. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι προμήθειες έχουν φτάσει στις πληγείσες περιοχές.

Το δημοτικό συμβούλιο της Derna ζήτησε μια ασφαλή ακτοπλοϊκή διαδρομή προς την πόλη και διεθνή παρέμβαση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν κεφάλαια έκτακτης ανάγκης σε οργανώσεις αρωγής και ότι θα συντονιστούν με τις αρχές του ΟΗΕ και της Λιβύης. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο ηγέτης της Γαλλίας, ανακοίνωσε επίσης οικονομική και άλλη βοήθεια για οργανώσεις που εργάζονται στη Λιβύη.

 

 

 

Κλιματική αλλαγή

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αύξησε τη σφοδρότητα της καταιγίδας που προκάλεσε την πλημμύρα, έναν μεσογειακό κυκλώνα που ονομάζεται Daniel. Αν και η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να κάνει τους μεσογειακούς κυκλώνες λιγότερο συνηθισμένους, εντείνει αυτούς που σχηματίζονται.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι Λίβυοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. «Η Λιβύη δεν είναι καλά προετοιμασμένη να χειριστεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών», δήλωσε ο Malak Altaeb,  ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος.

Οι περισσότεροι Λίβυοι ζουν σε παράκτιες περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα της θάλασσας. Οι πόλεις κατά μήκος των ξερών ποταμών μπορούν επίσης να πλημμυρίσουν γρήγορα όταν πέφτει δυνατή βροχή και η ξεραμένη γη αγωνίζεται να την απορροφήσει.

«Αυτό θα συμβαίνει όλο και περισσότερο καθώς το κλίμα θερμαίνεται», δήλωσε ο Μάθιου Μπρούμπαχερ, ειδικός στην κλιματική αλλαγή της Λιβύης. «Όλα καταρρέουν».

Πολιτική αστάθεια

Από τότε που έπεσε η κυβέρνηση του Μουαμάρ ελ Καντάφι το 2011, η Λιβύη δεν είχε ισχυρή κεντρική κυβέρνηση. Αντίθετα, δύο αντίπαλες φατρίες αγωνίστηκαν για τον έλεγχο: μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη, στα δυτικά, και μια άλλη ομάδα στα ανατολικά, της οποίας η επικράτεια περιλαμβάνει την πλημμυρισμένη περιοχή.

Καθώς η καταιγίδα πλησίαζε, οι αρχές στην ανατολική Λιβύη – που έχουν περιορισμένους πόρους – φαινόταν ότι δεν είχαν σχέδιο να παρακολουθήσουν τα φράγματα και να εκκενώσουν τους κατοίκους, είπαν οι ειδικοί. «Τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί πραγματικά πολλές επενδύσεις στις υποδομές της χώρας», δήλωσε η Claudia Gazzini του International Crisis Group.

 Χθες, ο δήμαρχος της Τόκρα, 120 μίλια από τη Ντέρνα, προειδοποίησε σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ότι ένα άλλο φράγμα κινδυνεύει να καταρρεύσει.

 

Δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τις πλημμύρες στη Λιβύη.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024