Στροφή της Ρωσίας στην Ανατολή
Γιώτα Χουλιάρα
Διεύθυνση Σύνταξης
Από τις βασικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ προκύπτει η στροφή της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή.
«Η Άπω Ανατολή θα είναι η στρατηγική προτεραιότητα της Ρωσίας στον 21ο αιώνα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ
«Η Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Άπω Ανατολής αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της ρωσικής επικράτειας. Κατέχει σχεδόν το μισό όλων των δασών και των αποθεμάτων χρυσού μας, πάνω από το 70% των ψαριών, των διαμαντιών και πάνω από το 30% του τιτανίου, του χαλκού κ.λπ. Υπάρχουν μεγάλες στρατηγικές επιχειρήσεις, θαλάσσια λιμάνια και σιδηρόδρομοι που λειτουργούν εδώ. Συνολικά, η Άπω Ανατολή της Ρωσίας έχει έναν εξαιρετικά μεγάλο ρόλο να παίξει στη χώρα μας, καθώς και στο μέλλον της και τη θέση της Ρωσίας στην πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Πούτιν επεσήμανε ότι τα λιμάνια της Άπω Ανατολής αύξησαν τις αποστολές φορτίου τους 1,6 φορές, η κατασκευή κατοικιών αυξήθηκε 1,3 φορές, η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε 1,2 φορές, ενώ η εξόρυξη χρυσού και άνθρακα στις ανατολικές περιοχές της χώρας αυξήθηκε 1,6 και 2,8 φορές διπλώστε, αντίστοιχα.
«Σήμερα, το ποσοστό των εξερευνημένων υπόγειων πόρων στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας κυμαίνεται περίπου στο 35%, κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ό,τι χρειάζεται για να επεκτείνουμε πολλές φορές την εξόρυξη ορυκτών, μεταξύ άλλων με την παραγωγή πιο στρατηγικών εμπορευμάτων τα οποία είναι ελλιπή σήμερα και τα οποία χρειαζόμαστε για να οικοδομήσουμε μια οικονομία που κοιτάζει προς το μέλλον», συνέχισε.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να συμπεριληφθεί μια ειδική ενότητα για την εξερεύνηση ορυκτών αποθεμάτων στην Άπω Ανατολή στην μετωπική στρατηγική με τίτλο Γεωλογία. Αναβίωση ενός Θρύλου. «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε μια σταθερή προμήθεια πρώτων υλών για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε, να αυξήσουμε το βάθος επεξεργασίας και να επιτρέψουμε στις ρωσικές εταιρείες να δημιουργήσουν περισσότερη προστιθέμενη αξία, όπως λένε οι ειδικοί».
Πρότεινε, επίσης, την προσαρμογή της επενδυτικής πλατφόρμας που βασίζεται σε συμπλέγματα, η οποία προσφέρει χρηματοδότηση για μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να επικεντρωθεί στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.«Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των έργων που πραγματοποιούμε στην Άπω Ανατολή, πρέπει να καταβάλουμε μια συνολική προσπάθεια για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου εδώ».
Για να εκπληρώσει αυτό το καθήκον, ο Πούτιν πρότεινε την κατάρτιση ενός προγράμματος για την ανάπτυξη της περιφερειακής παραγωγικής ικανότητας έως το 2050.«Χρειαζόμαστε έργα μεταφορών για να υποστηρίξουμε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και τις οικονομίες της Αρκτικής και της Άπω Ανατολής γενικότερα, καθώς και των ανθρώπων που ζουν εκεί. Πρέπει να επεκτείνουμε τις υπάρχουσες διαδρομές logistics και να δημιουργήσουμε νέους ναυτιλιακούς διαδρόμους».
Τα βασικά έργα από αυτή την άποψη περιλαμβάνουν την ανάπτυξη λιμένων κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, την αναβάθμιση των σιδηροδρόμων Baikal-Amur και Trans-Siberian και τη δημιουργία του διαδρόμου μεταφορών Rossiya ως ενιαίου δικτύου αυτοκινητοδρόμων που συνδέει την Αγία Πετρούπολη με το Βλαδιβοστόκ, καθώς και την επέκταση των αεροπορικών ταξιδιών στην περιοχή της Άπω Ανατολής και την προώθηση της καλύτερης συνδεσιμότητας με άλλες ρωσικές περιοχές.
«Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μας και η προσφορά τους ευχάριστων και σύγχρονων εκπαιδευτικών και εργασιακών περιβαλλόντων, καθώς και ευκαιριών αναψυχής, και η δυνατότητα να φροντίζουν τα παιδιά τους, ενισχύοντας παράλληλα τη δημογραφική ανάπτυξη στις περιοχές της Άπω Ανατολής της Ρωσίας, αποτελούν βασικούς και αναπόσπαστους στόχους που αποδεικνύεται μέσα από τα σχέδιά μας που αφορούν την οικονομία της Άπω Ανατολής, τις μεταφορές και τις υποδομές», σύμφωνα με τις δηλώσεις του.
Συγκεκριμένα, ο Πούτιν πρότεινε την επέκταση του προγράμματος Στεγαστικών δανείων της Άπω Ανατολής αυξάνοντας τη μέγιστη αξία του δανείου και καθιστώντας αυτά τα στεγαστικά δάνεια πιο προσιτά σε όλους όσους εργάζονται για τους κατασκευαστές άμυνας της Άπω Ανατολής. «Όχι μόνο η Άπω Ανατολή πρέπει να πρωτοστατήσει όσον αφορά τη βελτίωση της οικονομίας, των κοινωνικών υπηρεσιών και του αστικού περιβάλλοντος, αλλά ενώ εργαζόμαστε σε αυτά τα σχέδια και έργα πρέπει να προσέχουμε την ανάγκη να φροντίζουμε τα μοναδικά οικοσυστήματα και να διατηρούμε εκατοντάδες σπάνια φυτά και ζωικών ειδών». Για αυτό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη διάθεση περισσότερης χρηματοδότησης στα εθνικά πάρκα της Άπω Ανατολής το 2024.
Τα παραπάνω έρχονται ενώ οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και ενώ η Ιαπωνία προχωράει σε νέο αμυντικό δόγμα. Καθώς φαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τελματώνει με τον πόλεμο να τραβά χρονικά πέρα από τα όρια που είχε εξαρχής το Κρεμλίνο, η στροφή προς την Ανατολή επιβάλλεται.
Η απομάκρυνση της Ρωσίας από την συμφωνία των σιτηρών είναι ενδεικτικό της στροφής αυτής καθώς αντί της Μαύρης Θάλασσας αναζητά άλλους διαδρόμους, όπως ο North South Transport Corridor route που επιτρέπει στη Ρωσία να παρακάμψει πλήρως τη Μαύρη Θάλασσα.
Εκτιμώ ότι μέσω της συγκεκριμένης στροφής η Ρωσία θα προσπαθήσει να ενισχύσει την επιρροή της στην Κεντρική Ασία, η οποία κλονίστηκε και να προλάβει τις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στον Ινδο-Ειρηνικό.