06/10/2024

Η Ρωσία σφραγίζει τα νότια σύνορά της

George Friedman
Geopolitical Futures 


Επί του παρόντος, η Ρωσία επικεντρώνεται στο δυτικό της μέτωπο, στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες. Υπάρχει, ωστόσο, ένα άλλο μέτωπο που αφορά τη Ρωσία: τα νότια σύνορά της, που εκτείνονται κατά μήκος και μέσω των βουνών του Καυκάσου. Νότια των βουνών βρίσκονται η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία.

Τα βουνά προστατεύουν μια στρατηγική περιοχή της Ρωσίας. Η περιοχή βορειοδυτικά των βουνών οδηγεί στην Αζοφική Θάλασσα και στα ουκρανικά σύνορα κοντά στο Ντονμπάς, τα οποία έχουν αμφισβητηθεί έντονα όλα αυτά τα χρόνια. Στα βορειοανατολικά βρίσκεται ο ποταμός Βόλγας και η ιστορική πόλη του Στάλινγκραντ, που σήμερα ονομάζεται Βόλγκογκραντ. Η γη βόρεια των βουνών είναι επίπεδη και από το Αστραχάν στην Κριμαία είναι περίπου 550 μίλια (885 χιλιόμετρα). Μια επίθεση στη Ρωσία από το νότο θα είχε αποφασιστική επίδραση στην ικανότητα της Ρωσίας να εκτελέσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να κόψει κρίσιμους ποταμούς όπως ο Βόλγας και ο Ντον. Ως εκ τούτου, η προστασία του Καυκάσου από τη διείσδυση από οποιαδήποτε εχθρική δύναμη είναι ζωτικής σημασίας.

Για τη Ρωσία, είναι επιτακτική ανάγκη να διεισδύσει στον Βόρειο Καύκασο. Είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με την Ουκρανία. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τη δεκαετία του 2000, η Ρωσία και η Τσετσενία διεξήγαγαν έναν έντονο πόλεμο, ο οποίος ήταν ένα στοιχείο για την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η νίκη της Ρωσίας βοήθησε στη διαμόρφωση της σκέψης του Πούτιν για τα σύνορα. Η Ρωσία πολέμησε επίσης με τη Γεωργία, η οποία είχε λάβει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Πρόσφατα, το Αζερμπαϊτζάν έστειλε δυνάμεις για να καταλάβει μια περιοχή μεταξύ του ίδιου και της Αρμενίας. Η Αρμενία είναι σχετικά φτωχή, ενώ το Αζερμπαϊτζάν είναι πλούσιο σε πετρέλαιο. Οι δύο χώρες ήταν εχθρικές μεταξύ τους από την ανεξαρτησία, με τις εντάσεις να επικεντρώνονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια μικρή περιοχή με αρμενικό πληθυσμό αλλά επίσημα μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Τα στρατηγικά συμφέροντα είναι ασαφή, αλλά το πολιτικό ζήτημα είναι έντονο.

Ιστορικά, η Ρωσία έχει υποστηρίξει την Αρμενία, ακόμη και όταν προσπαθεί να μεσολαβήσει. Αυτό έχει μετατοπιστεί. Οι Αμερικανοί εισήλθαν στην περιοχή – πρώτα υποστηρίζοντας τη Γεωργία και στη συνέχεια διατηρώντας μια προσεκτική (και από τις δύο πλευρές) σχέση με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά πάντα κρατώντας αποστάσεις από την Αρμενία. Ωστόσο, πριν από λίγα χρόνια εξελέγη μια νέα κυβέρνηση της Αρμενίας που ήταν επιφυλακτική με τους Ρώσους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συνάψουν πολύ στενότερες σχέσεις με την Αρμενία, η οποία καλωσόρισε τους Αμερικανούς ως αντίβαρο έναντι του Αζερμπαϊτζάν. Αλλά με τη Ρωσία να μην αποτελεί πλέον απειλή και τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην έχουν επαρκή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα στο έδαφος, αλλά δείχνει ότι αναδύεται ένα επίπεδο έντασης, ακόμη και σύγκρουσης. Οι Ρώσοι έχουν μια σημαντική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή που ήταν ήσυχη, αλλά θα μπορούσαν να δράσουν στις κινήσεις κατά της Αρμενίας ή, με ενισχύσεις, να αναβιώσουν τον πόλεμο της Γεωργίας. Η Αρμενία δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους Ρώσους ή να στραφεί στους Αμερικανούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν να έχουν κάποια ικανότητα στην περιοχή για να απειλήσουν να διεισδύσουν στον Βόρειο Καύκασο, κάτι που θα ήταν ένας επικίνδυνος και απίθανος ελιγμός. Οι Ρώσοι δεν απορρίπτουν την προθυμία των Αμερικανών να κάνουν το επικίνδυνο και απίθανο. Ένας πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα άλλο χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους. Στα χαρτιά είναι μια εξαιρετική ιδέα, αλλά αρκετά τρελή στην πραγματικότητα. Έτσι, το ερώτημα τώρα είναι εάν η Γεωργία είναι διατεθειμένη να πλησιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια και εάν το Αζερμπαϊτζάν είναι πρόθυμο για τον ίδιο λόγο. Αλλά επειδή το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία φαίνονται ξαφνικά συνδεδεμένα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η Ρωσία φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει τον Καύκασο και μετέτρεψε το απίθανο σε αδιανόητο. Οι ΗΠΑ έχουν την Αρμενία, η οποία δεν της δίνει μεγάλη αξιοπιστία. Ως εκ τούτου, η Ρωσία έχει σφραγίσει, προς το παρόν, τα νότια σύνορά της.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024