15/09/2024

Το Αρμενικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ (βίντεο)

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας ψήφισε για την επικύρωση του ιδρυτικού καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μια κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσβολή για την παραδοσιακή σύμμαχο της Αρμενίας, τη Ρωσία. Ως το νεότερο μέλος του ΔΠΔ, η Αρμενία θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το δικαστήριο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα αυτό το έτος. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε το Ερεβάν ότι η ένταξη στο δικαστήριο θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις.

Το Αρμενικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Μόνο η παράταξη Πολιτικών Συμβάσεων του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν συμμετείχε στις συζητήσεις. Η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στη συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Αρμενία» («Hayastan») και «Έχω την Τιμή» καταψήφισαν και η συμφωνία επικυρώθηκε από τις δυνάμεις της κυβερνώσας παράταξης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι 24news, 60 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβούλιο) ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης, 22 ήταν κατά και δεν υπήρξαν αποχές. Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν 12 βουλευτές. Χρειάστηκαν 54 ψήφοι για την έγκριση του έργου. Προηγουμένως, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας αναγνώρισε ότι οι υποχρεώσεις που προβλέπονται από το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συνάδουν με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος της Αρμενίας για διεθνή νομικά ζητήματα, Yeghishe Kirakosyan, εξήγησε κατά την ομιλία του ότι η επικύρωση του καταστατικού δικαιολογείται από το γεγονός ότι υπάρχουν «ένοπλοι σχηματισμοί του Αζερμπαϊτζάν» στο έδαφος της χώρας. «Αυτό θα εγγυηθεί σε κάποιο βαθμό ότι κάθε σοβαρό έγκλημα που διαπράττεται στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας θα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και για όσους σκοπεύουν να διαπράξουν ένα τέτοιο έγκλημα, θα έχει τουλάχιστον αποτρεπτικό αποτέλεσμα. », είπε (απόσπασμα σύμφωνα με το Armenpress ).

Ο Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε παρόμοια άποψη στις 24 Σεπτεμβρίου. Μιλώντας με ένα μήνυμα προς τους πολίτες της Αρμενίας, ο Πρωθυπουργός είπε: «Αποφασίσαμε να επικυρώσουμε το Καταστατικό της Ρώμης όταν έγινε φανερό σε όλους μας ότι ο CSTO και τα όργανα της Αρμενίας «Η ρωσική στρατηγική εταιρική σχέση δεν αρκεί για να διασφαλίσει την εξωτερική ασφάλεια της Αρμενίας».

Η Αρμενία υπέγραψε το σχέδιο επικύρωσης του καταστατικού στις 17 Ιουλίου 1998. Το 2022, η κυβέρνηση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για αυτό το θέμα, το οποίο αναγνώρισε τις υποχρεώσεις προς το ΔΠΔ ως συνεπείς με το σύνταγμα. Μετά από αυτό, οι αρχές της χώρας έστειλαν το Καταστατικό της Ρώμης στην Εθνοσυνέλευση για επικύρωση.

Τον Μάρτιο, το τμήμα προδικασίας του ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη διαμεσολαβήτρια των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Το ένταλμα εκδόθηκε στην περίπτωση της «παράνομης απομάκρυνσης παιδιών». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η επικύρωση από την Αρμενία του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις ρωσο-αρμενικές σχέσεις. Ο γραμματέας Τύπου της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τα σχέδια της Αρμενίας «εξαιρετικά εχθρικά» προς τη Ρωσία.

 

Σε άλλα νέα από την περιοχή του Καυκάσου, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, επισκέφθηκε το Ιράν την Κυριακή για συνομιλίες σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις

«Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας Άρμεν Γκριγκοριάν έφτασε στην Τεχεράνη  το απόγευμα της Κυριακής για να συναντηθεί με τον Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν και ορισμένους άλλους ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους», είπε πηγή την οποία επικαλείται το Armenpress,

Σημειώνεται ότι κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις και οι διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και στον τομέα των υποδομών.

Υπενθυμίζουμε πως το Ιράν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ό,τι συμβαίνει στη περιοχή του Καυκάσου όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας. Πέρα από το κουρδικό ζήτημα και τους Κούρδους που ζουν στη χώρα (αποκαλούμενο ως Ιρανικό Κουρδιστάν ή Ανατολικό Κουρδιστάν) από τους οποίους ξεκίνησαν και οι διαδηλώσεις στο εσωτερικό μετά τη δολοφονία της Μάχσα Αμίν, το Ιράν διαθέτει και μεγάλο αριθμό Αζέρων (το αποκαλούμενο Ιρανικό Αζερμπαϊτζάν). Οι Αζέροι του Ιράν μάλιστα κάποια στιγμή είχαν ζητήσει αυτοδιάθεση, ενώ οργάνωση μαχητών η οποία είχε στηριχθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης είχε συμμετάσχει στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν Αρμενίας υπέρ των Αζέρων. Η οργάνωση φέρει την ονομασία “Azərbaycan İslam Müqavimət Hərəkatı” γνωστή ως Χουσεϊνγιούν. Για το λόγο αυτό δεν επιθυμεί ένα μεγάλο Αζερμπαϊτζάν. 

Στο μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε  ότι είχε ξεκινήσει κοινές ασκήσεις επιτελείου διοίκησης με τη βοήθεια υπολογιστή με την Τουρκία και τη Γεωργία. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 6 Οκτωβρίου. Το Αζερμπαϊτζάν θα πραγματοποιήσει επίσης σύντομα κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Καζακστάν,  στις οποίες θα συμμετέχουν ναυτικές ειδικές δυνάμεις και ναυτική εκπαίδευση, συντονισμός μάχης πλοίων και οργάνωση πολεμικών επιχειρήσεων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024