04/10/2024

Το ζήτημα των Ισραηλινών αιχμαλώτων

A Palestinian rocket being fired at Israel's occupied territories during the Gaza-Israel War, October 2023

Η παρουσία Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται υπό την απειλή όπλου σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες κοντά στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ θέτει το Ισραήλ σε ένα λεπτό δίλημμα, όπου οι επιλογές δεν είναι εύκολες. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι τρομοκράτες επιδίωκαν να αρπάξουν ομήρους προκειμένου να τους διαπομπεύσουν και να ανεβάσουν στην πορεία σχετικό βίντεο. Είναι ένας τρόπος να ικανοποιήσουν τα πολεμικά ένστικτα των μουσουλμάνων που πανηγυρίζουν με ό,τι συμβαίνει.

Μια επιχείρηση διάσωσης από τις Ειδικές Δυνάμεις είναι μια προφανής επιλογή και οι IDF – Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας – έχουν πει  ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί σε περισσότερες από μία τοποθεσίες προκειμένου να σώσουν τους ομήρους.
Η τακτική της απαγωγής είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη από τη Χαμάς. Συνήθως απαγάγουν Ισραηλινούς με σκοπό να τους ανταλλάξουν με φυλακισμένους τρομοκράτες, οι οποίοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Όμως ο κίνδυνος είναι ότι οι τρομοκράτες απαγωγείς σκοτώνουν τους αιχμαλώτους πριν προλάβουν να τους φτάσουν οι διασώστες. Η διαπραγμάτευση είναι η άλλη επιλογή, αλλά είναι δύσκολο να δούμε αυτό να συμβαίνει σε μια τόσο πολεμική και τεταμένη ατμόσφαιρα, όπου ο αριθμός των νεκρών και από τις δύο πλευρές εξακολουθεί να αυξάνεται.
Να σημειωθεί εδώ πως όταν ο Ισραηλινός στρατιώτης Gilad Shalit απήχθη από Παλαιστίνιους μαχητές σε μια διασυνοριακή επιδρομή το 2006, χρειάστηκαν πέντε χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων. Σ΄ένα άλλο περιστατικό το οποίο είχε συμβεί τη δεκατία του 1980, ο Ρον Αράντ, αξιωματικός οπλικών συστημάτων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, χάθηκε σε μια αποστολή στον Λίβανο. Όπως πιστεύεται συνελήφθη από τη σιιτική ομάδα Αμάλ και αργότερα παραδόθηκε στη Χεζμπολάχ, η οποία μάλλον τον μετέφερε στο Ιράν. Σύμφωνα με έκθση της Μοσάντ ο Αράντ πέθανε στο Λίβανο από ασθένεια το 1995, όταν εκρατείτο από τους Ιρανούς. Σ
Το Ισραήλ δεν είναι ξένο στις κρίσεις ομήρων. Ήδη από την επιδρομή του Entebbe το 1976 έδειξε στον κόσμο ότι είχε την ικανότητα και τη θέληση να χρησιμοποιήσει τις ειδικές δυνάμεις του για την επίλυσή τους.Αλλά η τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Εκτιμάται ότι 100 Ισραηλινοί πολίτες κρατούνται από τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα αφού αιχμαλωτίστηκαν και σύρθηκαν πέρα από τα σύνορα.

Πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν στρατιωτικούς, πολίτες, γυναίκες και παιδιά. Η Χαμάς είναι απίθανο να τα συγκεντρώσει όλα σε ένα μέρος.

Αντίθετα, θα έχουν διανεμηθεί σε όλη την πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, πιθανότατα σε κελάρια κάτω από το έδαφος, τα κινητά τους τηλέφωνα και όλες οι ψηφιακές συσκευές έχουν αφαιρεθεί έτσι ώστε να μην μπορούν να επικοινωνήσουν ή να αποκαλύψουν τις τοποθεσίες τους.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν δημιουργήσει μια αίθουσα καταστάσεων για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης είναι γεμάτη κινδύνους.

Η Γάζα είναι τόσο πυκνοκατοικημένη που ακόμη και μια κρυφή προσέγγιση τη νύχτα είναι απίθανο να περάσει αόρατη από τον έντονα εχθρικό πληθυσμό. Μια πιθανή χερσαία εισβολή από ισραηλινά στρατεύματα μπορεί να απελευθερώσει κάποιους, αλλά να θέσει σε κίνδυνο άλλους.

Και οι διαπραγματεύσεις, αν ξεκινήσουν, θα μπορούσαν εύκολα να διαρκέσουν χρόνια.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024