Χαμάς όπως UCK
Γεώργιος Παπαπολυχρονίου
Αναλυτής
Κάποια πράγματα που πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας σχετικά με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.
Η Χαμάς έχει προφανώς επίγνωση της στρατιωτικής υπεροπλίας του Ισραήλ και της αδυναμίας της να νικήσει σε μια μεταξύ τους σύρραξη. Αντίστοιχα ο UCK στο Κόσοβο γνώριζε ότι δεν μπορούσε να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά με τη Σερβία και γι’ αυτό εφάρμοσε μια τακτική κατά την οποία προκαλούσε τους Σέρβους να απαντήσουν στη βία του με περισσότερη βία. Αυτό μέσω κατάλληλης προπαγάνδας μετέφερε μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας στο εξωτερικό όπου η Σερβία φαινόταν ο θύτης και ο UCK, το αθώο θύμα. Το αποτέλεσμα ήταν η επέμβαση του διεθνούς παράγοντα υπέρ του UCK. Ουσιαστικά ο UCK νίκησε στο στρατηγικό επίπεδο, μέσω της ήττας στο τακτικό ή πιο απλά κέρδισε τον πόλεμο χάνοντας τις μάχες.
Αντιστοίχως κάτι παρόμοιο μπορεί να σχεδιάζει η Χαμάς. Μέσω των βάναυσων τακτικών της, επιθυμεί ένα σκληρό χτύπημα εκ μέρους του Ισραήλ, το οποίο θα έχει πολλά θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού στη λωρίδα της Γάζας (τους οποίους θα χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες). Αυτό με τη σειρά του θα το επικοινωνήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει τη μέγιστη επίδραση στον ψυχισμό των λαϊκών μαζών του αραβικού κόσμου, οι οποίες εν συνεχεία θα ασκήσουν πίεση στις ηγεσίες τους, θέτοντας σε κρίση τις σχέσεις του Ισραήλ με μια σειρά χώρων με τις οποίες έχει υπάρξει προσέγγιση όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα ΗΑΕ ακόμα και η Σαουδική Αραβία.
Μια αύξηση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού σε αυτές τις χώρες θα δώσει νέα δυναμική σε ακραία ισλαμικά κινήματα όπως οι αδελφοί μουσουλμάνοι, και θα κλονίσει τις υπάρχουσες κυβερνητικές δομές.
Είναι ευνόητο ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι άκρως ευνοϊκό για την Άγκυρα και την Τεχεράνη καθώς η πρώτη θα αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή μέσω των ακραίων ισλαμιστών, ενώ η δεύτερη θα αποτρέψει την ευθυγράμμιση χωρών με τις οποίες έχει συγκρουσιακές σχέσεις όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.
Εκ των ανωτέρω διαφαίνεται η πολυπλοκότητα της κατάστασης όσον αφορά στη δέουσα απάντηση του Ισραήλ, η οποία αφενός πρέπει να είναι αποφασιστική, αφετέρου όμως δεν θα πρέπει να θέσει σε διακινδύνευση τις λεπτές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.
Απλά τροφή για σκέψη.