Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φέρει στην Ελλάδα νέες προκλήσεις
Δημήτριος Τσαϊλάς*
Η αναταραχή δεν έδειξε μόνο πόσο περιθωριοποιημένη είναι η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, ο Ελληνισμός είναι περισσότερο διχασμένος από ό,τι φαινόταν πριν τον πόλεμο. Οι ρίζες αυτών των διαχωρισμών είναι βαθιές στην κοινωνία μας. Η ιστορία -ή η κακή κατανόησή της, όπως άλλωστε διακρίνεται σε κάθε εθνική επέτειο- και οι δημογραφικές αλλαγές παίζουν ρόλο. Μεγάλες ομάδες μεταναστών δεν αποδέχονται την παραδοσιακή πολιτική για τη Μέση Ανατολή που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ αμφισβητείται από πολλούς. Αυτή είναι μια πρώτη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση.
Δεύτερον, ο αυξανόμενος κίνδυνος τρομοκρατίας μπορεί να απαιτήσει ορισμένους νέους κανόνες.
Τρίτον, εάν ο πόλεμος μετατραπεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση ειδικά στη θάλασσα της Μεσογείου.
Τέταρτον, στην απάντησή της, η Ελλάδα είναι για άλλη μια φορά διχασμένη. Αντί να παρουσιάζεται ως παράγοντας ικανός για γεωπολιτική δράση, ο Ελληνισμός έχει αναλάβει τις διαφορές εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών.
Πέμπτον, το ρήγμα μεταξύ της Δύσης και Ανατολής, που είχε ήδη ανοίξει μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, έχει βαθύνει.
Έκτον, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει εκθέσει τις βαθιές ενδοκοινωνικές εντάσεις που έχουν τη δυνατότητα να διχάσουν περαιτέρω , καθιστώντας την κοινωνία πιο δεκτική σε ακραίες λαϊκιστικές πολιτικές.
Επειδή ο Ελληνισμός επηρεάζεται με πολλούς τρόπους από τις επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, θα έπρεπε ήδη να αναπτύσσει ιδέες για τον απόηχο της στρατιωτικής σύγκρουσης. Αυτή η μέρα μπορεί να είναι ακόμα πολύ μακριά. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη. Καθώς ο κακός γείτονας Τούρκος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κρίση υπερασπιζόμενος το Ισλάμ.
*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security(INIS), και του Strategy International (SI). Συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σύγχρονος Πόλεμος» Προκλήσεις για την Ελληνική Ασφάλεια. Εκδόσεις Ινφογνώμων.