ΙΡΑΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ
Αλέξανδρος Ιτιμούδης
Γεωπολιτικός Αναλυτής
Το Ιράν ως γεω-πολιτισμικός δρων αποτελεί ένα ιδιαίτερο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, για το οποίο, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Τουρκίας, δεν αρκούν οι θεωρίες διεθνών σχέσεων ώστε να εξηγήσουν τις κινήσεις του.
Χρειάζεται μια πολιτισμική, θρησκευτική, εθνολογική και ιστορική ανάλυση η οποία θα δέσει με την γεωπολιτική ανάλυση συγκεκριμένων δεικτών.
Το Ιράν αρχικώς έχει δημιουργήσει ένα συγκερασμό ισλαμικής θρησκείας και ζωροαστρισμού, η οποία έρχεται να δέσει με την αυτοκρατορική νοοτροπία που διαχρονικά διαθέτει.
Στον περσικό συλλογισμό, η ανώτατη αρχή του Άχουρα Μάζντα, στον ζωροαστρισμό, αντιπροσωπεύει το αιώνιο καλό, το οποίο πρέπει να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά μιλάμε για εξαγωγή ιρανικής επιθετικότητας με όχημα την θρησκεία.
Το ίδιο ακριβώς εντάχθηκε στην αίρεση του σιιτισμού, τον οποίο υιοθέτησαν οι Ιρανοί, μετά την αραβική κατάκτηση τους, όχι μόνο ώστε να διατρήσουν εκ των έσω τους Άραβες επικυριάρχους τους, αλλά για να το εντάξουν στην ήδη διαμορφωμένη κουλτούρα τους.
Επίσης ο Ανώτατος Ηγέτης αποτελεί την φυσική μετεξέλιξη του Αυτοκράτορα που είχαν τόσο οι Αχαιμενίδες όσο και οι Σασανίδες.
Έτσι η Ισλαμική Επανάσταση που αντιπροσωπεύει το Ιράν, πρέπει να “εξαχθεί” σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως ακριβώς έκαναν οι Αχαιμενίδες πριν 2.000 χρόνια.
Ασφαλώς μιλάμε για σύμπλευση γεωσγρατηγικών στόχων και κουλτούρας.
Ειδικότερα, το Ιράν προκειμένου να αντιμετωπίσει την δυτική υπεροπλία, αποφάσισε να εργαλειοποιήσει τους σιίτες της Μέσης Ανατολής.
Έτσι προέκυψε το δόγμα των 5 στρατών, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε Ιράκ, Λίβανο, Συρία, Υεμένη και Παλαιστινιακά εδάφη.
Αυτές αποτελούν το στρατηγικό βάθος του Ιράν, το οποίο προέκυψε μετά τον πόλεμο με το Ιράκ, όταν οι Πέρσες αντιλήφθηκαν ότι είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις από το Ιράκ, και ότι οι δυτικοί επεδιωκαν να ανατρέψουν την επανάσταση.
Σε συνδυασμό με το πυραυλικό οπλοστάσιο μεγάλου βεληνεκούς καθώς και μετά μη επανδρωμένα, αυτά καθιστούν το Ιράν ως ένα άκρως επικίνδυνο και αποφασισμένο δρώντα ο οποίος θέλει ειδικό χειρισμό και μεγάλη ανάλυση.
Βασικό ρόλο στην όλη στρατηγική παίζουν σαφώς οι Φρουροί της Επανάστασης, των οποίων η εξωτερική φρουρά, η Quods Force και το παρακλάδι της η παραστρατιωτική Basij, αποτελούν τους βραχίονες στρατιωτικής εκπαίδευσης και λογιστικής υποστήριξης όλων των σιιτικων ομάδων στην περιοχή.
Αξίζει να αναφερθεί η αξιοποίηση της στρατηγικής κουλτούρας του τάγματος των Ασσασίνων, που επίσης είχε ιδρυθεί στην Περσία και αποτελούσε παραφυάδα του Σιιτισμού.
Επίσης το Ιράν έχει και εκπαιδευτική διείσδυση καθώς προσφέρει εκμάθηση των φαρσί σε ντόπιους σιίτες ανά την Μέση Ανατολή όπως και υποτροφίες σε ιρανικά πανεπιστήμια.
Το δυστύχημα είναι πως για την ώρα τον δόγμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δηλαδή ένωση όλων των μουσουλμάνων εναντίον της Δύσης, συμπλέει σε ορισμένα σημεία με την εξαγωγή της επανάστασης των Αγιατολάχ.