Οι επιθέσεις των Χούθι και ο κίνδυνος στην Ερυθρά Θάλασσα
Δημήτριος Τσαϊλάς*
Οι Δυτικές δυνάμεις πρέπει επί του παρόντος να λάβουν σοβαρές αποφάσεις σχετικά με την πολιτική τους ενόψει των εντεινόμενων επιχειρήσεων των Χούθι στην Υεμένη. Εάν συνεχίσουν οι επιθέσεις με σκοπό τη διακοπή των διεθνών ναυτιλιακών οδών στην Ερυθρά Θάλασσα από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, τότε δημιουργείται μια τεράστια οικονομική ανασφάλεια. Το Ιράν φαίνεται να ευθύνεται ευθέως για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους πληρεξούσιους του. Μάλιστα, από πηγές γνωρίζουμε ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν εμπλέκεται στο σχεδιασμό, την έγκριση και την εκτέλεση των επιθέσεων.
Μέχρι στιγμής, έχει επιδειχθεί μεγάλη αυτοσυγκράτηση και αρκούμαστε στην προσπάθεια να αποτραπούν οι επιθέσεις των Χούθι επιχειρώντας με πλοία του ναυτικού στην περιοχή για να αναχαιτίσουν τους πυραύλους και τα UAV που βάλλονται από τους Χούθι. Ωστόσο η κύρια προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στο πέρας του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να συρθούμε σε πόλεμο στον Κόλπο.
Φαίνεται ότι προς το παρόν η Δύση θέλει να αποφύγει να επεκτείνει τις στρατιωτικές της απαντήσεις τονίζοντας ότι η απειλή των Χούθι αποτελεί απειλή για τη διεθνή ναυτιλία γενικά. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη συνδυασμένη Task Force 153 (που ιδρύθηκε από τις ΗΠΑ στα μέσα του 2022), η οποία περιλαμβάνει 39 χώρες και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ασφάλεια στο στενό του Bab al-Mandeb**.
Η Δύση συμμετέχει επίσης σε διαβουλεύσεις με χώρες του Κόλπου, προφανώς με έμφαση τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σχετικά με τις απαιτούμενες απαντήσεις κατά των Χούθι, καθώς οποιαδήποτε κλιμάκωση σίγουρα θα τους επηρεάσει στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τη Θάλασσα στη Βόρεια Αραβική. Ωστόσο, φαίνεται ότι η συνειδητοποίηση της απειλής από τους Χούθι να μπλοκάρουν οποιοδήποτε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την πίεση στους να κλιμακωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αποτρέψουν την παρέμβαση των Χούθι στις διεθνείς μεταφορές δια θαλάσσης. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα επίθεσης στόχων στην Υεμένη και, συνεπώς, αποστολή μηνύματος στο Ιράν. Μια τέτοια εξέλιξη θα εντείνει την αστάθεια στην περιοχή, η οποία με τη σειρά της μπορεί επίσης να επηρεάσει την πολιτική της συνέχισης της εκστρατείας στη Γάζα.
**Το στενό Bab El-Mandeb συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό. Είναι, στην κυριολεξία η “Πύλη των Δακρύων”, αφού είναι ο κρίσιμος ναυτικός σύνδεσμος της Μεσογείου με και τον Ινδικό Ωκεανό. Το Στενό συνδέει άμεσα τη νότια έξοδο της Ερυθράς Θάλασσας με τον Κόλπο του Άντεν στη βόρειο-δυτική πλευρά της Αραβικής Θάλασσας. Ενώ η Υεμένη ελέγχει ανατολική πλευρά της Αραβικής χερσονήσου του στενού, το Τζιμπουτί και η Ερυθραία έχουν τον έλεγχο της Αφρικανικής δυτικής πλευράς του κρίσιμου για τη ναυσιπλοία στενού.
*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security(INIS), και του Strategy International (SI). Συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σύγχρονος Πόλεμος» Προκλήσεις για την Ελληνική Ασφάλεια. Εκδόσεις Ινφογνώμων.