Τα πλοία απομακρύνονται από την Ερυθρά Θάλασσα
Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή συχνά επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου και διαταράσσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ένας λόγος είναι η πιθανή επίδρασή της στο εμπόριο που προσπαθεί να πλοηγηθεί στα πολλαπλά γεωγραφικά σημεία ασφυξίας (choke point). Η περικοπή της πρόσβασης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία διαχειρίζεται το 10-12 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου, θα μπορούσε να διαταράξει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία.
Αρκετές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν σταματήσει τη διέλευση πλοίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων των Χούτι σε εμπορικά πλοία. Αυτή η διακοπή της συντομότερης ναυτιλιακής διαδρομής από τη Μεσόγειο προς την Ασία θα επεκτείνει τις αλυσίδες εφοδιασμού, απειλώντας υψηλότερες τιμές. Οι εταιρείες πρέπει τώρα να αναζητήσουν και να προσαρμοστούν σε πιο δαπανηρές, μεγαλύτερες διαδρομές.
H σημασία του choke point Bab el-Mandeb όπως παρουσιάζεται στην ακόλουθη εικόνα μέσα από τη γραφική απεικόνιση του PortWatch
Παρακάτω παρουσιάζουμε το χείριστο γεωπολιτικό σενάριο (μιας τέλειας γεωπολιτικής καταιγίδας)
Ο χάρτης δείχνει απλοϊκά πώς το Ιράν και οι αντάρτες Χούτι (ομάδα ελεγχόμενη από το Ιράν) μπορούν να στραγγαλίσουν την παγκόσμια ναυτιλία εγκλωβίζοντας με επιθέσεις δυο σημαντικά choke points στην περιοχή.
Από τη μια έχουμε τον Κόλπο του Ομάν όπου οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης έχουν συχνά απειλήσει ότι θα κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ. Τα Στενά του Ορμούζ είναι πορθμός ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο. Είναι το μόνο θαλάσσιο πέρασμα για το Περσικό Κόλπο και γι’ αυτό έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία. Στα βόρεια βρίσκεται το Ιράν και στα νότια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μουσαντάν, ένα ενκλάβιο (περίκλειστο έδαφος) του Ομάν.σημαντική αυτή πλωτή οδός είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Από την άλλη έχουμε τα στενά που ενώνουν την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό (Κόλπος του Άντεν) τα οποία ονομάζονται στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ ή, διαφορετικά, από τους ιστορικούς χρόνους Πύλες των Δακρύων, όπου επιχειρούν οι Χούτι με επιθέσεις.
Αν Χούτι και Ιράν κλείσουν συντονισμένα τα δυο αυτά choke points κατανοείτε ότι μιλάμε για την απόλυτη οικονομική καταιγίδα στην εφοδιαστική αλυσίδα με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το παραπάνω σενάριο δεν θεωρείται πιθανό καθώς είναι το τελευταίο χαρτί του Ιράν στο γεωπολιτικό παιχνίδι.
Φάκελος Υεμένη: Τι σημαίνει η δολοφονία του τέως προέδρου της χώρας