27/07/2024

Η Χαμάς και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Φωτογραφία από τις επιχειρήσεις του IDF στη Γάζα

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέλυσε αρκετούς υπαλλήλους της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών,  δηλαδή της υπηρεσίας του ΟΗΕ που βοηθά Παλαιστίνιους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς φαίνεται ότι 12 υπάλληλοι του έπαιξαν ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ παρείχε έναν φάκελο στις ΗΠΑ με λεπτομέρειες για το ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας υπάλληλος κατηγορείται για απαγωγή γυναίκας, ένας άλλος φέρεται να μοίρασε πυρομαχικά και ένας τρίτος περιγράφεται ότι συμμετείχε στη σφαγή σε ένα από τα κιμπούτς όπου έχασαν τη ζωή τους 97 άνθρωποι.

Οι Ισραηλινοί περιέγραψαν 10 από τους υπαλλήλους ως μέλη της Χαμάς, ενώ επτά από τους κατηγορούμενους λέγεται ότι ήταν επίσης δάσκαλοι σε σχολεία της UNRWA.

Λεπτομέρειες για το ζήτημα παρουσιάζουν σε άρθρο τους στους New York Times οι Ronen Bergman και Οι κατηγορίες είναι αυτές που ώθησαν οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να αναστείλουν μέρος πληρωμής βοήθειας στην UNRWA, όπως είναι γνωστός ο οργανισμός. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, ικέτευσε τις μεγάλες χώρες δωρητές να συνεχίσουν την υποστήριξή τους. Είπε ότι, χωρίς αυτό, η UNRWA θα ξεμείνει από χρήματα τον επόμενο μήνα. Οι φόβοι της πείνας αυξάνονται στον θύλακα και δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας εξαρτώνται από την υπηρεσία για τρόφιμα, νερό και βασικές υπηρεσίες.

Ερωτηθείσα για τους ισχυρισμούς του Ισραήλ την Κυριακή, η UNRWA είπε ότι δύο από τους 12 υπαλλήλους ήταν νεκροί, αλλά ότι δεν μπορούσε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες όσο το Γραφείο Εσωτερικών Υπηρεσιών Εποπτείας του ΟΗΕ εξακολουθούσε να ερευνά τους υπόλοιπους.

Δύο δυτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στους Ronen Bergman και υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του φακέλου τις τελευταίες ημέρες, αλλά είπαν ότι δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τις λεπτομέρειες. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τους ίδιους τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τους βρήκαν αρκετά αξιόπιστους ώστε να δικαιολογούν την αναστολή της βοήθειας.

Οι Times επαλήθευσαν την ταυτότητα ενός από τους 12 υπαλλήλους, ενός διευθυντή αποθήκης, του οποίου το προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον αναφέρει ως υπάλληλο της UNRWA και τον δείχνει να φορά ρούχα με το σήμα του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός φάκελος, που παρουσιάστηκε σε Αμερικανούς αξιωματούχους την Παρασκευή, απαριθμεί τα ονόματα και τις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων της UNRWA και τις κατηγορίες εναντίον τους.

Ο φάκελος ανέφερε ότι οι ισραηλινοί αξιωματικοί πληροφοριών είχαν εντοπίσει τις μετακινήσεις έξι από τους άνδρες εντός του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με βάση τα τηλέφωνά τους. Άλλοι παρακολουθούνταν ενώ πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές κλήσεις εντός της Γάζας, κατά τις οποίες, λένε οι Ισραηλινοί, συζήτησαν τη συμμετοχή τους στην επίθεση της Χαμάς.

Τρεις άλλοι έλαβαν γραπτά μηνύματα που τους διέταζαν να παρουσιαστούν στα σημεία συγκέντρωσης στις 7 Οκτωβρίου, και σε έναν είπαν να φέρει ρουκετοβομβίδες που ήταν αποθηκευμένες στο σπίτι του, σύμφωνα με τον φάκελο.

Οι Ισραηλινοί περιέγραψαν 10 από τους υπαλλήλους ως μέλη της Χαμάς. Ένας άλλος λέγεται ότι συνδέεται με την Ισλαμική Τζιχάντ.

Ωστόσο, επτά από τους κατηγορούμενους λέγεται ότι ήταν επίσης δάσκαλοι σε σχολεία της UNRWA, παραδίνοντας μαθήματα σε Παλαιστίνιους μαθητές όπως τα μαθηματικά και τα αραβικά. Άλλοι δύο εργάστηκαν στα σχολεία με άλλες θέσεις. Οι υπόλοιποι τρεις περιγράφονταν ως υπάλληλος, κοινωνικός λειτουργός και υπεύθυνος αποθήκης.

Οι πιο λεπτομερείς κατηγορίες στον φάκελο αφορούσαν έναν σχολικό σύμβουλο από την πόλη Khan Younis, στη νότια Γάζα, ο οποίος κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τον γιο του για την απαγωγή μιας γυναίκας από το Ισραήλ.

Ένας κοινωνικός λειτουργός από το Nuseirat, στο κέντρο της Γάζας, κατηγορείται ότι βοήθησε να φέρει το σώμα ενός νεκρού Ισραηλινού στρατιώτη στη Γάζα, καθώς και ότι μοίρασε πυρομαχικά και συντόνισε οχήματα την ημέρα της επίθεσης.

Οι ισραηλινές κατηγορίες έρχονται στο πλαίσιο  δεκαετιών τριβών με την UNRWA. Από το 1949, η υπηρεσία φροντίζει για τις οικογένειες των Παλαιστινίων που έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των πολέμων γύρω από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Η οργάνωση παρέχει ζωτικής σημασίας βοήθεια σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες διασκορπισμένους σε όλη τη Μέση Ανατολή, των οποίων το μέλλον και το καθεστώς δεν έχει επιλυθεί ποτέ παρά τις πολυετείς διαπραγματεύσεις.

Αλλά για τους επικριτές της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ισραηλινών, ο οργανισμός αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση της σύγκρουσης. Η ίδια η ύπαρξή του, λένε, εμποδίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να ενσωματωθούν σε νέες κοινότητες και τροφοδοτεί τα όνειρά τους να επιστρέψουν μια μέρα στο σημερινό Ισραήλ – ένας στόχος που το Ισραήλ λέει ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ. Και στη Γάζα, υποστηρίζει το Ισραήλ, η UNRWA έχει πέσει κάτω από την επιρροή της Χαμάς, έναν ισχυρισμό που η ίδια υπηρεσία απορρίπτει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κόβουν χρήματα από την υπηρεσία του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε τη βοήθεια ως μέρος των προσπαθειών της να πιέσει την παλαιστινιακή ηγεσία να σταματήσει να απαιτεί να επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Αλλά η τρέχουσα απειλή για τη χρηματοδότησή της θεωρείται η σοβαρότερη στην ιστορία της, επειδή έρχεται σε μια περίοδο κρίσης για τη Γάζα.

Εν μέσω προειδοποιήσεων για πείνα, την κατάρρευση του συστήματος υγείας και τη μαζική μετακίνηση του παλαιστινιακού πληθυσμού, το έργο της UNRWA θεωρείται πιο σημαντικό από ποτέ. Βοηθά στο συντονισμό της διανομής των προμηθειών βοήθειας – όσο πενιχρές κι αν είναι – που φτάνουν καθημερινά στη νότια Γάζα και τα σχολεία της παρέχουν καταφύγιο σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας.

Οι αναστολές χρηματοδότησης μπορεί να γίνουν αισθητές γρήγορα. Σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, η UNRWA δεν διαθέτει στρατηγικό οικονομικό απόθεμα. Την Κυριακή, ο  Γκουτέρες είπε ότι οι υπηρεσίες μπορεί να χρειαστεί να μειωθούν από τον Φεβρουάριο.

Μια μέρα νωρίτερα, ο γενικός επίτροπος της υπηρεσίας, Philippe Lazzarini, προειδοποίησε για επικείμενη καταστροφή. «Θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να επιβληθούν κυρώσεις σε μια υπηρεσία και μια ολόκληρη κοινότητα που υπηρετεί, λόγω καταγγελιών για εγκληματικές ενέργειες εναντίον ορισμένων ατόμων, ειδικά σε μια περίοδο πολέμου, εκτοπισμού και πολιτικών κρίσεων στην περιοχή», είπε. «Οι ζωές των ανθρώπων στη Γάζα εξαρτώνται από αυτή την υποστήριξη, όπως και η περιφερειακή σταθερότητα», τόνισε ο  Lazzarini.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε την Παρασκευή τον κρίσιμο ανθρωπιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η UNRWA, αλλά είπε ότι ανέστειλε τη χρηματοδότησή της ενώ αξιολόγησε τόσο τους ισχυρισμούς όσο και την απάντηση της υπηρεσίας σε αυτούς.

Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν την Κυριακή για το εάν οι κατηγορίες τους θα μπορούσαν τελικά να δυσκολέψουν τη δική τους θέση, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συζήτηση. Μια κατάρρευση της παροχής υπηρεσιών στη Γάζα θα μπορούσε να αναγκάσει το Ισραήλ να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη διανομή της βοήθειας – έναν ρόλο που δεν επιθυμεί.

Οι αναφορές για τις κατηγορίες εναντίον των εργαζομένων στον ανθρωπισμό ήρθαν την ίδια ημέρα που το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης εξέδωσε προσωρινή απόφαση σχετικά με κατηγορίες για γενοκτονία που έχουν διατυπωθεί κατά του Ισραήλ από τη Νότια Αφρική. Το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αναλάβει δράση για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας από τις δυνάμεις του στη Γάζα και να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια .

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024