Αλλαγή στη ρωσική πολιτική εν καιρώ πολέμου;
George Friedman
Geopolitical Futures
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δημοσίευσε μια δήλωση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη την οποία θεωρούμε σημαντική αλλαγή στη ρωσική εξωτερική πολιτική. Είπε ότι η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία θα πρέπει να απωθηθεί πιο μακριά από τα ρωσικά εδάφη – αρκετά ώστε να είναι ασφαλής από «όπλα μεγάλης εμβέλειας ξένης παραγωγής… που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές αρχές για να βομβαρδίσουν ειρηνικές πόλεις». Άλλωστε, ο σκοπός της σύγκρουσης, είπε, ήταν η προστασία της ρωσικής πατρίδας.
Με άλλα λόγια, ο Πούτιν θέλει να θέσει το ρωσικό έδαφος μακριά από τους ουκρανικούς πυραύλους, όποια απόσταση και αν χρειαστεί. Δεν είπε τίποτα για το αν θα έθετε την Ουκρανία εκτός εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων.
Εκτός από ορισμένα διφορούμενα μηνύματα τον περασμένο μήνα, αυτή είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι ο Πούτιν θα ήταν ανοιχτός σε ένα τέλος του πολέμου κατόπιν διαπραγματεύσεων. Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την τοποθεσία και την περιοχής από την οποία οι επιθέσεις θα ήταν μακριά από τη Μόσχα θα απαιτούσε περισσότερα, ειδικά αν σημαίνει να μεταφερθεί η γραμμή μέχρι τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποτύχει η πρόταση –αν πράγματι αυτό οδηγεί σε επίσημη πρόταση– αλλά υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία. Πρώτον, η Ρωσία απέτυχε να εκτελέσει μια αποφασιστική επίθεση. Ούτε η ουκρανική ούτε η ρωσική κοινή γνώμη δείχνουν πρόθυμες να συνεχίσουν τον πόλεμο. Και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απλώς προσπάθησε να απολύσει τον διοικητή του, έναν σκληροπυρηνικό που ήθελε ο Ζελένσκι να είναι πιο επιθετικός ή να παραιτηθεί. Η πραγματικότητα είναι ότι ανεξάρτητα από τους δηλωμένους στόχους του, το Κίεβο θέλει να τερματίσει τον πόλεμο και για να το κάνει θα πρέπει να παραχωρήσει κάποια εδάφη. Τον Μάιο του 2023, η Ουκρανία πρότεινε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μήκους 120 χιλιομέτρων (75 μιλίων). Είναι πιθανό αυτή να είναι η αρχή της απάντησης της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας επισκέφτηκε την Ουκρανία. Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη ήταν κοντά στη Ρωσία, και παρόλο που είναι μέλος του εχθρού της Ρωσίας, του ΝΑΤΟ, δεν είναι φίλος της Ουκρανίας. Αυτό δημιουργεί μια μπερδεμένη πλατφόρμα διαπραγματεύσεων, αλλά η σαφήνεια δεν είναι χρήσιμη αυτή τη στιγμή. Η ουγγρική διαμεσολάβηση προτάθηκε στην αρχή του πολέμου και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών την εποχή που δημοσιεύτηκε η δήλωση του Πούτιν υποδηλώνει ότι μπορεί να είχε γίνει μια ήσυχη διαβούλευση.Φαίνεται ότι ο Πούτιν υπέβαλε τους όρους του για τουλάχιστον μια διακοπή της μάχης. Και παρόλο που δεν γνωρίζουμε το μέγιστο βεληνεκές κάθε πυραύλου που έχει ή θα κατέχει η Ουκρανία στο μέλλον, η ενδεχόμενη παύση φαίνεται να είναι το λογικό αποτέλεσμα.