Καζακστάν: Σταυροδρόμι της Ευρασίας
Το Καζακστάν, κυριολεκτικά η χώρα των περιπλανώμενων, είναι μια τεράστια χώρα –τρεις ζώνες ώρας–, ίση με το μέγεθος της Δυτικής Ευρώπης, που υποβαθμίζει τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας ως προς τη μάζα γης, με σύνορα 6.846 χιλιομέτρων με Ρωσία και 1.533 χιλιομέτρων με την Κίνα.
Με μόλις 19 εκατομμύρια ανθρώπους, το Καζακστάν έχει μια από τις χαμηλότερες πυκνότητες πληθυσμού στον κόσμο, στην πραγματικότητα μια δέσμη ανθρώπων που καταλαμβάνουν μια απεριόριστη περιοχή σε δύο ηπείρους, εκ των οποίων σε κάθε δέκα, περίπου επτά είναι Καζάκοι, δύο Ρώσοι και ένας εθνοτικά από κάποια γειτονική χώρα.
Τοποθετημένο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, το Καζακστάν βρίσκεται στην πραγματικότητα στο επίκεντρο μεγάλων ροών ανθρώπων και αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της διαμετακόμισης πετρελαίου και φυσικού αερίου, που μπορεί να του δώσει ένα πρώτο γεωπολιτικό βάρος σε όλη την περιοχή.
Υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών αλλαγών που προκαλούνται από τη στροφή της Ρωσίας προς τα ανατολικά, παράλληλα με την ώθηση της Κίνας να χαράξει χερσαίες εμπορικές διαδρομές προς την Ευρώπη και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στις ρωσικές διαδρομές, ο ρόλος του Καζακστάν ως διαμετακομιστικού κόμβου αυξάνεται ραγδαία. Η χώρα είναι στρατηγικά τοποθετημένη σε πολλούς διεθνείς διαδρόμους μεταφορών, λειτουργώντας ως ζωτικός σύνδεσμος στα ευρασιατικά εμπορικά δίκτυα.
Middle Corridor: Αναδεικνύοντας το ρόλο της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου
Τα τελευταία 10 χρόνια, το Καζακστάν έχει δει σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων νέων σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων, επέκτασης των θαλάσσιων λιμένων Aktau και Kuryk και ανακαινίσεις τερματικών σταθμών, παράλληλα με σχέδια για την ενίσχυση του εμπορικού στόλου και των δυνατοτήτων αποθήκευσης της Κασπίας Θάλασσας. Αυτές οι προσπάθειες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, ιδίως στην αύξηση της διαμετακόμισης εμπορευμάτων μέσω του Καζακστάν, ιδίως κατά μήκος της Διεθνούς Διαδρομής Μεταφορών της Κασπίας.