09/12/2024

Ντόναλντ Μπλομ: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Πακιστάν

1-61-e1674734356456

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ο Ντόναλντ Μπλομ είναι σήμερα πρέσβης των ΗΠΑ στο Πακιστάν και αποτελεί τα μάτια της Ουάσιγκτον στο τρίγωνο Αφγανιστάν –Πακιστάν –Ιράν.  Αν και σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει ήδη μία σημαντική διαδρομή στο χώρο της διπλωματίας.

Ο Ντόναλτν Μπλομ γεννήθηκε στο Μίσιγκαν και σπούδασε στη Νομική σχολή του πανεπιστημίου της πόλης.  

Ξεκίνησε την καριέρα του στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 1993. Στις 27 Ιουλίου 2015 ανέλαβε πρόξενος των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Το 2019 ανέλαβε πρέσβης των ΗΠΑ στην Τυνησία, τονίζοντας ότι στόχος της θητείας του ήταν η προώθηση της εμπορικής και γεωργικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Τυνησίας.   

Μια από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετώπισε στη διάρκεια της θητείας του στην Τυνησία ήταν η πανδημία του κορωνοιού. Στις 16 Μαρτίου 2021 ο Ντονάλντ Μπλομ ανακοίνωσε την παράδοση, από πλευράς των ΗΠΑ, συνολικά 4,3 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων της Pfizer προς την Τυνησία.

Τον Οκτώβριου του 2021, δύο μόλις μήνες μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρότεινε τον Ντόναλντ Μπλομ για τη θέση του υποψηφίου πρέσβη των ΗΠΑ στο Πακιστάν.  Ο Μπλομ θεωρούνταν από το Λευκό Οίκο ως ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση στην  πολυτάραχη  χώρα της κεντρικής Ασίας.  Η θητεία του στο παρελθόν σε διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό εφόδιο.  

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του στη Γερουσία υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει πιέσεις στο Πακιστάν, προκειμένου να πάρει δραστικά μέτρα κατά των ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων.  Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, οι ΗΠΑ ήθελαν (μετά την αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν), να αναλάβει το Πακιστάν την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους και τον  περιορισμό των ταλιμπάν,  σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα, καίρια προτεραιότητα για τον ίδιο αποτελούσε και η προστασία των δικαιωμάτων όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας.   

Στις 3 Μαρτίου 2022 η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Μπλομ εγκρίθηκε από την αμερικανική γερουσία.  Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το Πακιστάν ως ένα από τα πιο επικίνδυνα έθνη, κυρίως λόγω της πολιτικής κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα. Βασικός λόγος ήταν η φυλάκιση του Ιμράν Καν (πρωθυπουργός του Πακιστάν που ανατράπηκε από την αντιπολίτευση).  Η δήλωση αυτή όμως του αμερικανού προέδρου προκάλεσε την οργή της πακιστανικής κυβέρνησης, η οποία εξέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον αμερικανό πρέσβη Ντόναλντ Μπλομ.

To Νοέμβριο του 2022 η αμερικανική πρεσβεία στο Πακιστάν υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την επαρχία του Μπαλουχιστάν.  Το πρωτόκολλο προέβλεπε συνεργασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην  προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και στη φιλοξενία των Αφγανών προσφύγων. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της Κλιματικής αλλαγής, ο Ντόναλντ Μπλομ  εστίασε στην σημαντική  βοήθεια των ΗΠΑ  προς το Πακιστάν, ύψους 97 εκατομμυρίων δολαρίων,  για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων με τα οποία είναι αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα η χώρα.

Στις 26 Μαΐου 2023 ο Μπλομ επισκέφτηκε την επαρχία Τάτα. Ο Αμερικανός διπλωμάτης βρέθηκε συγκεκριμένα στο σταθμό ηλεκτρικού δικτύου που δραστηριοποιείται στην πόλη  και τροφοδοτεί με ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας συνολικά  10.000 σπίτια:  Μία έμπρακτη απόδειξη του βάρους που ήθελε να δώσει στα θέματα που σχετίζονταν με την κλιματική κρίση και την αντιμετώπισή της.

 Στις 28 Ιουνίου 2023 παρέθεσε δεξίωση με αφορμή τα 247 χρόνια από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ. Στην ομιλία του γνωστοποίησε ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και ΗΠΑ είναι σε ιδιαίτερα καλό επίπεδο. Ενώ σημείωσε ότι στον τομέα της ασφάλειας η ελεύθερη ναυσιπλοΐα είναι ιδιαίτερα σημαντική.  

Το Σεπτέμβριο του 2023 ο Ντόναλντ Μπλομ επισκέφτηκε την περιοχή του Κασμίρ που βρίσκεται υπό πακιστανικό έλεγχο.  Το υπουργείο εξωτερικών της Ινδίας έβγαλε ανακοίνωση στην οποία καλούσε τις ΗΠΑ να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ινδίας. Η αμερικανική πρεσβεία τόνισε ότι η επίσκεψη του αμερικανού διπλωμάτη στην συγκεκριμένη περιοχή είχε σαν σκοπό να προωθηθούν ενέργειες που σκοπό έχουν την κλιματική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα του Κασμίρ.  

Συμπεράσματα

Ο Ντόναλντ Μπλουμ, ως πρέσβης,  αποφεύγει να εμπλακεί σε καίρια ζητήματα για τις ΗΠΑ (τρομοκρατία , οι σχέσεις Πακίσταν –Ινδία, κλπ). Αντιθέτως, προωθεί ζητήματα που δε θέτουν σε κίνδυνό τις σχέσεις ΗΠΑ –Πακιστάν (οικονομική συνεργασία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής).  Βέβαια η πολιτική αστάθεια που έχει επιδεινωθεί μετά τη νίκη των ανεξάρτητων στις βουλευτικές εκλογές ( υποψήφιοι που στηρίχτηκαν από το πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Κάν) δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!