Ηλεκτρονική Πλαστογράφηση Ταυτότητας ή καλύτερα…. identity theft
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Η έλευση της ΑΙ έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα ασφάλειας. Ένα εξ’ αυτών είναι κάτι που δείχνει να εξελίσσεται από την απλή μορφή κλοπής στοιχείων και χρήσης τους για υποκλοπή πληροφοριών κυριως καθώς φυσικά και χρημάτων είναι η δυνατότητα να κάνουν αληθοφανείς συζητήσεις ακόμα με ψεύτικες φωτογραφίες ίδιων προσώπων , ακολουθώντας ακόμα και μοτίβα συζητήσεων των θυμάτων τους.
Mε απλά λόγια: Αν κάποιος καταφέρει και υποκλέψει όλα τα προσωπικά στοιχεία ενός φυσικού ατόμου, πέρα από το να καταφέρει να κλέψει υφιστάμενους πόρους (πληροφορίες, αποταμίευση κ.α. ) θα έχει την δυνατότητα με χρήση ΑΙ πλέον να κάνει μερικά από τα εξής:
– Έκδοση δανείου μικρού ποσου (καταναλωτικό λ.χ. της στιγμής) όπου θα το εκταμιευσει σε ΙΒΑΝ του θύματος και εντός δευτερολέπτων θα το μεταφέρει σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι για αγορά κρυπτο και μετά τέλος. Στην εποχή της ηλεκτρονικής διασύνδεσης αυτό είναι εξαιρετικά εφικτό , ειδικά αν το θύμα δεν έχει λάβει μέτρα ασφαλείας ( όπως 2FA )
– Δυνατότητα χρήσης στοιχείων για είσοδο σε υπηρεσίες εμπορίου και αγορά αντικειμένων που ενίοτε ίσως είναι και απαγορευμένα.
– Προσέγγιση τρίτων ατόμων για δήθεν μικρο-εξυπηρετήσεις κ.α.
Κάποιοι ίσως ρωτήσουν πως θα γίνει αυτό, ειδικά όταν σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να έχεις και κουβέντα με φυσικό άτομο ή με talk center. Η ΑΙ λοιπόν πλέον έχει ενσωματώσει και δυνατότητα σύνθεσης φωνητικής συνομιλίας και επιλογή απάντησης σε σχέση με στερεότυπες ερωτήσεις κέντρων εξυπηρέτησης. Όπως και να δώσει φωτογραφία με σύνθεση κ.α.
Ας σκεφτούμε σοβαρά πως η φωνητική υπογραφή, η αναγνώριση προσώπου σε 2D/3D, η αναγνώριση δακτυλικου αποτυπωματος σε 2D (π.χ. κινητό τηλέφωνο) κ.α. ΟΛΑ ΘΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
Είναι κατανοητό λοιπόν πως βρισκόμαστε σε μια εποχή που πολλά θα αλλάξουν στο θέμα απειλών. Όπως και θα αλλάξουν στην δυνατότητα άμυνας και πως εφεξής θα λειτουργεί η ασφάλεια και τι πρέπει να γνωρίζουν οι σχετικοί ειδικοί. Όμως αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα.