Τεχνητή Νοημοσύνη: Ένα σύγχρονο τέρας του Φρανκενστάιν;
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Το πρόβλημα με την ΑΙ σε επίπεδο τεχνολογίας είναι πως δεν έχει μαθηματικά και λογικά όρια όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος σήμερα.
Τρέχουν αρκετοί να χειροκροτήσουν για τα επιτεύγματα χωρίς όμως να ελέγχουν τις επιπτώσεις τους. Θυμίζει λίγο την ιστορία του Φρανκενστάιν.
Μια ΑΙ που παίρνει κομμάτια δεδομένων για να φτιάξει καποιο νέο δεδομένο ως ύπαρξη χωρίς όμως αυτό να έχει μέτρο, όριο και δικλείδες ασφαλείας για ένα μαζικό kill switch ή έστω ένα κουμπί πανικού (break glass SOP) ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μια ανάγκη αντίδρασης.
Προφανώς τώρα και η ΑΙ ως τώρα δεν έχει συναίσθηση ύπαρξης. Ούτε προβλέπεται με την σημερινή τεχνολογία. Όμως αυτό είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ. Ουδείς μπορεί να ξέρει για το βραχύ αύριο.
Και αν κρίνουμε από το παρόν και πως η ΑΙ έχει ήδη απορρυθμίσει το τι ξέραμε ως τώρα και έχει μεγιστοποιήσει απειλές στα χέρια κακόβουλων ανθρώπων ενώ για δικλείδες ασφαλείας, ούτε λόγος (χρήμα να βγαίνει μόνο) τι θα γίνει αν το νέο «τέρας του δρ. Φρανκενστάιν» αποκτήσει αίσθηση ύπαρξης του; Αν θεωρήσει πως είμαστε ατελές είδος;
Θυμίζουμε όσα είχε πει ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ σε συνέντευξή του στο BBC: «Η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής.Θα απογειωθεί από μόνη της και θα επανασχεδιάζεται με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Οι άνθρωποι, οι οποίοι περιορίζονται από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν και θα υποσκελίζονταν».