09/11/2024

The Spy War: Πώς η C.I.A. βοηθά την Ουκρανία να πολεμήσει τον Πούτιν

Φωλιασμένη σε ένα πυκνό δάσος, η ουκρανική στρατιωτική βάση φαίνεται εγκαταλελειμμένη και κατεστραμμένη, το κέντρο διοίκησης μοιάζει με καμένο φλοιό, θύμα από ένα χτύπημα ρωσικών πυραύλων στις αρχές του πολέμου. Αλλά αυτή είναι η εικόνα πάνω από το έδαφος.

Όχι πολύ μακριά, ένα διακριτικό πέρασμα κατηφορίζει σε ένα υπόγειο καταφύγιο όπου ομάδες Ουκρανών στρατιωτών παρακολουθούν Ρώσους κατασκοπευτικούς δορυφόρους και κρυφακούουν συνομιλίες μεταξύ Ρώσων διοικητών. Σε μια οθόνη, μια κόκκινη γραμμή ακολουθεί τη διαδρομή ενός  drone που περνά μέσω της ρωσικής αεράμυνας από ένα σημείο στην κεντρική Ουκρανία σε έναν στόχο στη ρωσική πόλη Ροστόφ.

Το υπόγειο καταφύγιο, που κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο κέντρο διοίκησης τους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, είναι ένα μυστικό  κέντρο του στρατού της Ουκρανίας.

Υπάρχει επίσης ένα ακόμη μυστικό: Η βάση χρηματοδοτείται σχεδόν πλήρως και εν μέρει είναι εξοπλισμένη από την C.I.A. «Εκατόν δέκα τοις εκατό», δήλωσε ο στρατηγός Σέρχιι Ντοβορέσκι ανώτατος διοικητής των υπηρεσιών πληροφοριών μιλώντας στους Άνταμ Έντους και Μίχαελ Σβιρτς, οι οποίοι πραγματοποίηγσαν  περισσότερες από 200 συνεντεύξεις στην Ουκρανία, σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δημοσιεύσουν στους New York Times την έρευνά τους με τίτλο: The Spy War: How the C.I.A. Secretly Helps Ukraine Fight Putin. Όπως αναφέρουν οι δυο έμπειροι δημοσιογράφοι, ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφαλείας και ρωσικής πολιτικής, για περισσότερο από μια δεκαετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλλιεργήσει μια μυστική συνεργασία πληροφοριών με την Ουκρανία, η οποία είναι πλέον κρίσιμη και για τις δύο χώρες στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Μπαίνοντας τώρα στον τρίτο χρόνο ενός πολέμου που έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου αποτελεί βασικό στοιχείο της ικανότητας της Ουκρανίας να αμυνθεί. Η C.I.A. και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρέχουν πληροφορίες για στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις, παρακολουθούν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και βοηθούν στην υποστήριξη κατασκοπευτικών δικτύων.

Αλλά η εταιρική σχέση δεν είναι δημιουργία η οποία συνέβη στην εποχή του πολέμου, ούτε η Ουκρανία είναι ο μόνος δικαιούχος αυτών των πληροφοριών. Ο σπόρος φυτεύτηκε πριν από μια δεκαετία και ξεκίνησε υπό τρεις πολύ διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή μετέτρεψε την Ουκρανία, της οποίας οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούνταν εδώ και πολύ καιρό ως πλήρως ελεγχόμενες από τη Ρωσία, σε έναν από τους σημαντικότερους εταίρους πληροφοριών της Ουάσιγκτον εναντίον του Κρεμλίνου.

Η θέση ακρόασης στο ουκρανικό δάσος είναι μέρος ενός δικτύου βάσεων κατασκόπων που υποστηρίζεται από την C.I.A., κατασκευάστηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια και περιλαμβάνει 12 μυστικές τοποθεσίες κατά μήκος των ρωσικών συνόρων. Πριν από τον πόλεμο, οι Ουκρανοί απέδειξαν τους εαυτούς τους στους Αμερικανούς, συλλέγοντας αναχαιτίσεις που βοήθησαν να αποδειχθεί η εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη του εμπορικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines Flight 17 το 2014. Οι Ουκρανοί βοήθησαν επίσης τους Αμερικανούς να κυνηγήσουν τους Ρώσους πράκτορες που παρενέβησαν στις προεδρικές εκλογές των στις ΗΠΑ το 2016.

Η εκλογική παρέμβαση ξένων δρώντων στις ΗΠΑ το 2022 σύμφωνα με τις αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών

 

Γύρω στο 2016, η C.I.A. άρχισε να εκπαιδεύει μια επίλεκτη ουκρανική δύναμη κομάντο – γνωστή ως Μονάδα 2245 – η οποία κατέλαβε ρωσικά drones και εξοπλισμό επικοινωνίας, έτσι ώστε οι τεχνικοί της  C.I.A. να σπάσουν τα συστήματα κρυπτογράφησης της Μόσχας. (Ένας αξιωματικός στη μονάδα ήταν ο Κύριλλο Μπουντάνοφ, τώρα ο στρατηγός που ηγείται της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας.)

Και η C.I.A. βοήθησε επίσης στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς Ουκρανών κατασκόπων που δρούσαν στη Ρωσία, σε όλη την Ευρώπη και στην Κούβα και σε άλλα μέρη όπου οι Ρώσοι έχουν μεγάλη παρουσία.

Η σχέση είναι τόσο ριζωμένη που οι αξιωματικοί της C.I.A. παρέμειναν σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στη δυτική Ουκρανία όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν εκκένωσε το αμερικανικό προσωπικό τις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, οι αξιωματικοί μετέφεραν κρίσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του πού σχεδίαζε η Ρωσία χτυπήματα και ποια οπλικά συστήματα θα χρησιμοποιούσαν.

«Χωρίς αυτούς, δεν θα είχαμε κανέναν τρόπο να αντισταθούμε στους Ρώσους ή να τους χτυπήσουμε», είπε ο Ιβάν Μπακάνοφ, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, S.B.U.

Οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας πληροφοριών, πολλές από τις οποίες αποκαλύπτονται για πρώτη φορά από τους New York Times, ήταν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό για μια δεκαετία.

Σε περισσότερες από 200 συνεντεύξεις που παραχώρησαν στους δυο δημοσιογράφους της έρευνας, νυν και πρώην αξιωματούχοι στην Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη περιέγραψαν μια συνεργασία που σχεδόν ιδρύθηκε από την αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ των δυο χωρών, προτού επεκταθεί σταθερά, μετατρέποντας την Ουκρανία σε κόμβο συλλογής πληροφοριών από περισσότερες ρωσικές επικοινωνίες που ο σταθμός της C.I.A. στο Κίεβο θα μπορούσε αρχικά να χειριστεί. Πολλοί από τους αξιωματούχους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν πληροφορίες και θέματα ευαίσθητης διπλωματίας.

Τώρα αυτά τα δίκτυα πληροφοριών είναι πιο σημαντικά από ποτέ, καθώς η Ρωσία βρίσκεται στην επίθεση και η Ουκρανία εξαρτάται περισσότερο από δολιοφθορές και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που απαιτούν κατασκόπους πολύ πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Και κινδυνεύουν όλο και περισσότερο: Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο σταματήσουν τη στρατιωτική χρηματοδότηση προς το Κίεβο, η C.I.A. ίσως χρειαστεί να μειώσει την βοήθειά της προς τη χώρα.

Για να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Ουκρανούς ηγέτες, ο Ουίλιαμ Μπερνς, ο επικεφαλής της  C.I.A., πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Ουκρανία, τη 10η επίσκεψή του μετά την ρωσική εισβολή.

Ψηφιακή και Φυσική Ασφάλεια – Ένα κοινό μέλλον

Από την αρχή, ένας κοινός αντίπαλος — ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας — έφερε την C.I.A. και τους Ουκρανούς εταίρους της μαζί. Έχοντας εμμονή με το να «χάσει» η Δύση την Ουκρανία, ο Πούτιν είχε αναμειχθεί τακτικά στο πολιτικό σύστημα της χώρας, επιλέγοντας ηγέτες που πίστευε ότι θα  την κρατούσαν στην τροχιά της Ρωσίας, ωστόσο κάθε φορά έβγαζε μπούμερανγκ, οδηγώντας τους διαδηλωτές στους δρόμους.

Ο  Πούτιν κατηγορεί εδώ και καιρό τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι χειραγωγούν το Κίεβο και σπέρνουν αντιρωσικά αισθήματα στην Ουκρανία.

Προς τα τέλη του 2021, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο  Πούτιν ζύγιζε αν θα εξαπολύσει την εισβολή του σε πλήρη κλίμακα όταν συναντήθηκε με τον επικεφαλής μιας από τις κύριες υπηρεσίες κατασκοπείας της Ρωσίας, ο οποίος του είπε ότι η C.I.A., μαζί με τη βρετανική  MI6, έλεγχε την Ουκρανία και τη μετέτρεπε σε παραλία για επιχειρήσεις εναντίον της Μόσχας.

Όμως η έρευνα των Times διαπίστωσε ότι ο  Πούτιν και οι σύμβουλοί του παρερμήνευσαν μια κρίσιμη δυναμική. Η C.I.A. δεν μπήκε στην Ουκρανία. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν συχνά απρόθυμοι να συμμετάσχουν πλήρως, φοβούμενοι ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να τους εμπιστευτούν και ανησυχούσαν μήπως προκαλέσουν το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, ένας στενός κύκλος Ουκρανών αξιωματούχων πληροφοριών φλέρταρε επιμελώς την C.I.A. και σταδιακά έγιναν ζωτικής σημασίας για τους Αμερικανούς. Το 2015, ο στρατηγός Βάλερι Κοντράτιουκ, τότε επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, έφτασε σε μια συνάντηση με τον αναπληρωτή αρχηγό σταθμού της C.I.A. και χωρίς προειδοποίηση παρέδωσε μια στοίβα από άκρως απόρρητα αρχεία.

Αυτή η αρχική δόση περιείχε μυστικά για τον Βόρειο Στόλο του Ρωσικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τα τελευταία σχέδια ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων.  «Καταλάβαμε ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο στρατηγός.

Καθώς η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών μεγάλωσε μετά το 2016, οι Ουκρανοί έγιναν ανυπόμονοι με αυτό που θεωρούσαν αδικαιολόγητη προσοχή της Ουάσιγκτον και άρχισαν να οργανώνουν δολοφονίες και άλλες θανατηφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες παραβίαζαν τους όρους που ο Λευκός Οίκος πίστευε ότι είχαν συμφωνήσει. Εξοργισμένοι, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον απείλησαν να διακόψουν την υποστήριξη, αλλά δεν το έκαναν ποτέ.

«Οι σχέσεις γίνονταν όλο και ισχυρότερες επειδή και οι δύο πλευρές είδαν αξία σε αυτό, και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο – ο σταθμός μας εκεί, η επιχείρηση έξω από την Ουκρανία – έγινε η καλύτερη πηγή πληροφοριών, σημάτων και οτιδήποτε άλλο, για τη Ρωσία», είπε πρώην ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Στη συνέχεια οι δυο δημοσιογράφοι περιγράφουν πώς ξεκίνησε αυτή η σχέση. 

Μια προσεκτική αρχή

Η συνεργασία της C.I.A. στην Ουκρανία μπορεί να ανιχνευθεί σε δύο τηλεφωνήματα το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 2014, οκτώ χρόνια πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Εκατομμύρια Ουκρανοί είχαν μόλις ξεσπάσει εναντίον της φιλο-ρωσικής κυβέρνησης της χώρας και ο τότε πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφιών του είχαν καταφύγει στη Ρωσία. Μέσα στην αναταραχή, μια εύθραυστη φιλοδυτική κυβέρνηση ανέλαβε γρήγορα την εξουσία.

Ο νέος αρχηγός κατασκοπείας της κυβέρνησης, Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, έφτασε στα κεντρικά γραφεία της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών και βρήκε ένα σωρό από έγγραφα να καίγονται στην αυλή. Στο εσωτερικό, πολλοί από τους υπολογιστές  είχαν μολυνθεί με ρωσικό κακόβουλο λογισμικό.

«Ήταν άδειο. Χωρίς φώτα. Καμία ηγεσία. Κανείς δεν ήταν εκεί», είπε  σε συνέντευξή του.

Πήγε σε ένα γραφείο και κάλεσε τον σταθμάρχη της C.I.A. και τον τοπικό αρχηγό της MI6. Ήταν κοντά μεσάνυχτα, αλλά τους κάλεσε στο κτίριο, ζήτησε βοήθεια για την ανοικοδόμηση της υπηρεσίας από την αρχή και πρότεινε μια τριμερή συνεργασία. «Έτσι ξεκίνησαν όλα», είπε ο Ναλιβαϊτσένκο.

Η κατάσταση έγινε γρήγορα πιο επικίνδυνη. Ο  Πούτιν κατέλαβε την Κριμαία. Οι πράκτορες του υποκίνησαν αυτονομιστικές εξεγέρσεις που θα μετέτρεπαν σε πόλεμο τα ανατολικά της χώρας. Η Ουκρανία βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού και ο Ναλιβαϊτσένκο προσέφυγε στην C.I.A. για εναέριες εικόνες και άλλες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην άμυνα της επικράτειάς της.

Με τη βία να κλιμακώνεται, ένα αεροσκάφος της κυβέρνησης των ΗΠΑ χωρίς σήμα έφτασε σε αεροδρόμιο του Κιέβου στο οποίο επέβαινε ο Τζον Μπρέναν, τότε διευθυντής της C.I.A. Είπε στον Ναλιβαϊτσένκο ότι η C.I.A. ενδιαφερόταν να αναπτύξει μια σχέση, αλλά μόνο με έναν ρυθμό με τον οποίο το πρακτορείο ήταν άνετο, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Για την C.I.A., το άγνωστο ερώτημα ήταν πόσο καιρό θα άντεχε ο Ναλιβαϊτσένκο και η φιλοδυτική κυβέρνηση. Διότι η  C.I.A. είχε καεί στο παρελθόν στην Ουκρανία.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία και στη συνέχεια στράφηκε μεταξύ ανταγωνιστικών πολιτικών δυνάμεων: εκείνων που ήθελαν να παραμείνουν κοντά στη Μόσχα και εκείνων που ήθελαν να ευθυγραμμιστούν με τη Δύση. Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης θητείας ως επικεφαλής κατασκοπείας, ο Ναλιβαϊτσένκο ξεκίνησε μια παρόμοια συνεργασία με την C.I.A., η οποία διαλύθηκε όταν η χώρα στράφηκε πίσω στη Ρωσία.

Τώρα ο Μπρέναν εξήγησε ότι για να ξεκλειδώσει η συνεργασία με τη C.I.A. οι Ουκρανοί έπρεπε να αποδείξουν ότι μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες αξίας στους Αμερικανούς. Χρειαζόταν επίσης να καθαρίσουν τους Ρώσους κατασκόπους από την η εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας, την S.B.U., η οποία ήταν γεμάτη από αυτούς. (Παράδειγμα: Οι Ρώσοι έμαθαν γρήγορα για την υποτιθέμενη μυστική επίσκεψη του Μπρέναν. Τα μέσα προπαγάνδας του Κρεμλίνου δημοσίευσαν μια φωτογραφία με photoshop του διευθυντή της C.I.A. φορώντας περούκα κλόουν και μακιγιάζ.)

Ο  Μπρέναν επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, όπου οι σύμβουλοι του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ανησυχούσαν έντονα για την πρόκληση της Μόσχας. Ο Λευκός Οίκος επεξεργάστηκε μυστικούς κανόνες. Οι κανόνες απαγόρευαν τις υπηρεσίες πληροφοριών από το να παρέχουν οποιαδήποτε υποστήριξη στην Ουκρανία που θα μπορούσε «εύλογα να αναμένεται» ότι θα έχει θανατηφόρες συνέπειες.

Το αποτέλεσμα ήταν μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης. Η C.I.A. υποτίθεται ότι ενίσχυε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας χωρίς να προκαλέσει τους Ρώσους. Οι κόκκινες γραμμές δεν ήταν ποτέ με ακρίβεια σαφείς, γεγονός που δημιούργησε μια επίμονη ένταση στη συνεργασία.

Στο Κίεβο, ο Ναλιβαϊτσένκο  επέλεξε έναν μακροχρόνιο βοηθό, τον στρατηγό Κοντράτιουκ, για να υπηρετήσει ως επικεφαλής της αντικατασκοπείας, και δημιούργησαν μια νέα παραστρατιωτική μονάδα που αναπτύχθηκε πίσω από τις εχθρικές γραμμές για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων και τη συλλογή πληροφοριών που η C.I.A. και η MI6 δεν θα τους παρείχε.

Γνωστή ως Πέμπτη Διεύθυνση, αυτή η μονάδα θα γεμίσει με αξιωματικούς που γεννήθηκαν μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

«Δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρωσία», είπε ο στρατηγός Κοντράτιουκ . «Δεν ήξεραν καν τι ήταν η Σοβιετική Ένωση».

Εκείνο το καλοκαίρι, η πτήση 17 της Malaysia Airlines, που πετούσε από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ, ανατινάχθηκε στον αέρα και συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας σχεδόν 300 επιβάτες και πλήρωμα. Η Πέμπτη Διεύθυνση βρήκε τηλεφωνικές υποκλοπές και άλλες πληροφορίες μέσα σε λίγες ώρες από τη συντριβή που γρήγορα έφερε την ευθύνη σε αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Η C.I.A. εντυπωσιάστηκε και έκανε την πρώτη της ουσιαστική δέσμευση, παρέχοντας ασφαλή εξοπλισμό επικοινωνίας και εξειδικευμένη εκπαίδευση στα μέλη της Πέμπτης Διεύθυνσης και σε δύο άλλες επίλεκτες μονάδες.

«Οι Ουκρανοί ήθελαν ψάρια και εμείς, για λόγους πολιτικής, δεν μπορούσαμε να παραδώσουμε αυτά τα ψάρια», είπε ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να πολεμήσουν τους Ρώσους. «Αλλά χαρήκαμε να τους μάθουμε πώς να ψαρεύουν και να τους παραδώσουμε εξοπλισμό».

Ένας μυστικός Άγιος Βασίλης

Το καλοκαίρι του 2015, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακίνησε την εσωτερική υπηρεσία και εγκατέστησε έναν σύμμαχο για να αντικαταστήσει τον Ναλιβαϊτσένκο, τον έμπιστο συνεργάτη της C.I.A. Αλλά η αλλαγή δημιούργησε μια ευκαιρία αλλού.

Στον ανασχηματισμό, ο στρατηγός Κοντράτιουκ διορίστηκε επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, γνωστής ως HUR, όπου χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει την καριέρα του. Θα ήταν ένα πρώιμο παράδειγμα του πώς οι προσωπικοί δεσμοί, περισσότερο από τις αλλαγές πολιτικής, θα εμβάθυναν την εμπλοκή της C.I.A. στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση με την εγχώρια υπηρεσία, η HUR είχε την εξουσία να συλλέγει πληροφορίες εκτός της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Αλλά οι Αμερικανοί είχαν λίγη αξία στην καλλιέργεια του πρακτορείου επειδή δεν παρήγαγε καμία πληροφορία αξίας  – και επειδή θεωρούνταν ως προπύργιο των Ρώσων συμπαθούντων.

Προσπαθώντας να οικοδομήσει εμπιστοσύνη, ο στρατηγός Κοντράτιουκ κανόνισε μια συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας και παρέδωσε μια στοίβα απόρρητα ρωσικά έγγραφα. Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν καχύποπτοι και αποθάρρυναν τους στενότερους δεσμούς.

Ο στρατηγός έπρεπε να βρει έναν πιο πρόθυμο σύντροφο.

Μήνες νωρίτερα, ενώ ήταν ακόμη στο εγχώριο πρακτορείο, ο στρατηγός Κοντράτιουκ επισκέφτηκε την C.I.A. στα κεντρικά γραφεία στο Langley. Σε αυτές τις συναντήσεις, συνάντησε έναν  αξιωματικός  που είχε κληθεί να γίνει ο επόμενος σταθμάρχης στο Κίεβο.

Μετά από μια κουραστική μέρα συναντήσεων, η C.I.A. πήγε τον στρατηγό σε έναν αγώνα χόκεϊ της Washington Capitals, μαζί με τον επόμενο αρχηγό του σταθμού .Ο αρχηγός του σταθμού δεν είχε φτάσει ακόμη όταν ο στρατηγός Κοντράτιουκ παρέδωσε στην C.I.A. τα μυστικά έγγραφα για το ρωσικό ναυτικό και τα έγγραφα στάλθηκαν σε αναλυτές στο Λάνγκλεϊ.

Οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα έγγραφα ήταν αυθεντικά και αφού ο επικεφαλής του σταθμού έφτασε στο Κίεβο, η C.I.A. έγινε ο κύριος συνεργάτης του στρατηγού.

Ο στρατηγός  ήξερε ότι χρειαζόταν την C.I.A. για να ενισχύσει τη δική του αντιπροσωπεία. Η C.I.A. σκέφτηκε ότι ο στρατηγός θα μπορούσε να βοηθήσει και το Λάνγκλεϊ. Δυσκολεύτηκε να στρατολογήσει κατασκόπους εντός της Ρωσίας, επειδή οι αξιωματικοί της υπόθεσης βρίσκονταν υπό αυστηρή παρακολούθηση.

«Για έναν Ρώσο, το να επιτρέψει στον εαυτό του να στρατολογηθεί από έναν Αμερικανό είναι σα να διαπράττει το  απόλυτο σε προδοσία», είπε ο στρατηγός Κοντράτιουκ. «Αλλά για να στρατολογηθεί ένας Ρώσος από έναν Ουκρανό, είναι απλώς φίλοι που μιλούν για μια μπύρα».

Ο νέος αρχηγός σταθμού άρχισε να επισκέπτεται τακτικά τον στρατηγό, του οποίου το γραφείο ήταν διακοσμημένο με ένα ενυδρείο όπου κίτρινα και μπλε ψάρια – τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας – κολυμπούσαν κύκλους γύρω από ένα μοντέλο βυθισμένου ρωσικού υποβρυχίου. Οι δύο άντρες ήρθαν κοντά, γεγονός που οδήγησε τη σχέση μεταξύ των δύο πρακτορείων και οι Ουκρανοί έδωσαν στον νέο επικεφαλής του σταθμού το στοργικό ψευδώνυμο: Άγιος Βασίλης.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο στρατηγός Κοντράτιουκ πέταξε στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις στο Scattergood, ένα κτήμα της C.I.A. στην πανεπιστημιούπολη στη Βιρτζίνια, όπου το πρακτορείο κάνει συχνά γιορτές. Η υπηρεσία συμφώνησε να βοηθήσει την ουκρανική υπηρεσία HUR να εκσυγχρονιστεί και να βελτιώσει την ικανότητά της να παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές επικοινωνίες. Σε αντάλλαγμα, ο στρατηγός  συμφώνησε να μοιραστεί όλη την ακατέργαστη πληροφορία με τους Αμερικανούς. Τώρα η συνεργασία ήταν πραγματική.

Επιχείρηση Χρυσόψαρο

Σήμερα, ο στενός δρόμος που οδηγεί στη μυστική βάση είναι πλαισιωμένος από ναρκοπέδια, που έχουν δημιουργηθεί ως γραμμή άμυνας τις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας. Οι ρωσικοί πύραυλοι που έπληξαν τη βάση φαινομενικά την είχαν κλείσει, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα οι Ουκρανοί επέστρεψαν.

Με χρήματα και εξοπλισμό που παρείχε η C.I.A., τα πληρώματα υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ντοβορέσκι άρχισαν να ανοικοδομούνται, αλλά υπόγεια. Για να αποφευχθεί ο εντοπισμός, δούλευαν μόνο τη νύχτα και όταν οι ρωσικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι δεν βρίσκονταν από πάνω. Οι εργάτες στάθμευαν επίσης τα αυτοκίνητά τους σε απόσταση από το εργοτάξιο.

Στο καταφύγιο, ο στρατηγός Ντοβορέσκι έδειξε εξοπλισμό επικοινωνιών και μεγάλους διακομιστές υπολογιστών, ορισμένοι από τους οποίους χρηματοδοτήθηκαν από την C.I.A. Είπε ότι οι ομάδες του χρησιμοποιούσαν τη βάση για να παραβιάσουν τα ασφαλή δίκτυα επικοινωνιών του ρωσικού στρατού.

«Αυτό είναι το πράγμα που εισβάλλει σε δορυφόρους και αποκωδικοποιεί μυστικές συνομιλίες», είπε ο στρατηγός Ντοβορέσκι σε δημοσιογράφο των Times σε περιοδεία, προσθέτοντας ότι εισέβαλαν σε κατασκοπευτικούς δορυφόρους από την Κίνα και τη Λευκορωσία, επίσης.

Ένας άλλος αξιωματικός τοποθέτησε δύο χάρτες που δημιουργήθηκαν πρόσφατα σε ένα τραπέζι, ως απόδειξη του πώς η Ουκρανία παρακολουθεί τη ρωσική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. Ο πρώτος έδειξε τις εναέριες διαδρομές των ρωσικών κατασκοπευτικών δορυφόρων που ταξίδευαν πάνω από την κεντρική Ουκρανία. Ο δεύτερος έδειξε πώς ρωσικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι περνούν πάνω από στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις – συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης πυρηνικών όπλων – στις ανατολικές και κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Η C.I.A. άρχισε να στέλνει εξοπλισμό το 2016, μετά την κομβική συνάντηση στο Scattergood,  παρέχοντας κρυπτογραφημένα ραδιόφωνα και συσκευές για την παρακολούθηση μυστικών επικοινωνιών του εχθρού.

Πέρα από τη βάση, η C.I.A. επέβλεψε επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που διεξήχθη σε δύο ευρωπαϊκές πόλεις, για να διδάξει στους Ουκρανούς αξιωματικούς πληροφοριών πώς να υιοθέτουν με πειστικό τρόπο πλαστές προσωπικότητες και να κλέβουν μυστικά στη Ρωσία. Το πρόγραμμα ονομαζόταν Operation Goldfish, το οποίο προήλθε από ένα αστείο για ένα ρωσόφωνο χρυσόψαρο που προσφέρει σε δύο Εσθονούς ευχές σε αντάλλαγμα για την ελευθερία του.

 Σύμφωνα με το αστείο ένας από τους Εσθονούς χτυπά το κεφάλι του ψαριού με μια πέτρα, εξηγώντας ότι οτιδήποτε μιλούσε ρωσικά δεν μπορούσε να το εμπιστευτεί.

Οι αξιωματικοί της Επιχείρησης Goldfish αναπτύχθηκαν σύντομα σε 12 νεόκτιστες, μπροστινές επιχειρησιακές βάσεις που κατασκευάστηκαν κατά μήκος των ρωσικών συνόρων. Από κάθε βάση, οι Ουκρανοί αξιωματικοί διοικούσαν δίκτυα πρακτόρων που συγκέντρωναν πληροφορίες μέσα στη Ρωσία.

 Οι αξιωματικοί της C.I.A. εγκατέστησαν εξοπλισμό στις βάσεις για να βοηθήσουν στη συλλογή πληροφοριών και επίσης εντόπισαν μερικούς από τους πιο ικανούς Ουκρανούς αποφοίτους του προγράμματος Operation Goldfish, συνεργαζόμενοι μαζί τους για να προσεγγίσουν πιθανές ρωσικές πηγές. Αυτοί οι απόφοιτοι εκπαίδευσαν στη συνέχεια  πράκτορες εν υπνώσει στην ουκρανική επικράτεια με σκοπό να ξεκινήσουν αντάρτικες επιχειρήσεις σε περίπτωση κατοχής.

Συχνά μπορεί να χρειαστούν χρόνια για την C.I.A. να αναπτύξει αρκετή εμπιστοσύνη σε μια ξένη υπηρεσία ώστε να αρχίσει η διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων. Με τους Ουκρανούς είχε πάρει λιγότερο από έξι μήνες. Η νέα συνεργασία άρχισε να παράγει τόσες πολλές ακατέργαστες πληροφορίες για τη Ρωσία που έπρεπε να αποσταλεί στο Λάνγκλεϊ για επεξεργασία.

Όμως η C.I.A. είχε κόκκινες γραμμές. Δεν θα βοηθούσε τους Ουκρανούς να διεξάγουν επιθετικές θανατηφόρες επιχειρήσεις.

«Κάναμε μια διάκριση μεταξύ των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών και των πραγμάτων που σημειώνουν άνθηση», δήλωσε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ήταν μια διάκριση που έπληξε τους Ουκρανούς.

Πρώτον, ο στρατηγός Κοντράτιουκ. ενοχλήθηκε όταν οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να δώσουν δορυφορικές εικόνες από το εσωτερικό της Ρωσίας. Αμέσως μετά, ζήτησε από την C.I.A. βοήθεια στον σχεδιασμό μιας μυστικής αποστολής για την αποστολή κομάντος HUR στη Ρωσία για να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αποθήκες τρένων που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό. Εάν ο ρωσικός στρατός επιδίωκε να καταλάβει περισσότερο ουκρανικό έδαφος, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά για να επιβραδύνουν τη ρωσική προέλαση.

Όταν ο αρχηγός του σταθμού ενημέρωσε τους ανωτέρους του, «έχασαν τα μυαλά τους», όπως είπε ένας πρώην αξιωματούχος. Ο Μπέρναν, ο διευθυντής της C.I.A. κάλεσε τον στρατηγό Κοντράτιουκ για να βεβαιωθεί ότι η αποστολή ακυρώθηκε και ότι η Ουκρανία τηρούσε τις κόκκινες γραμμές που απαγορεύουν τις θανατηφόρες επιχειρήσεις.

Ο στρατηγός Κοντράτιουκ ακύρωσε την αποστολή, αλλά πήρε και ένα διαφορετικό μάθημα. «Στο μέλλον, εργαστήκαμε για να μην έχουμε συζητήσεις για αυτά τα πράγματα με τα παιδιά σας», είπε.

Στα τέλη εκείνου του καλοκαιριού, οι Ουκρανοί κατάσκοποι ανακάλυψαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν επιθετικά ελικόπτερα σε ένα αεροδρόμιο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, πιθανώς για να πραγματοποιήσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Ο στρατηγός Κοντράτιουκ αποφάσισε να στείλει μια ομάδα στην Κριμαία για να τοποθετήσει εκρηκτικά στο αεροδρόμιο, ώστε να μπορούν να πυροδοτηθούν εάν η Ρωσία κινηθεί προς επίθεση.

Αυτή τη φορά, δεν ρώτησε την C.I.A. για άδεια. Στράφηκε στη Μονάδα 2245, τη δύναμη καταδρομών που έλαβε εξειδικευμένη στρατιωτική εκπαίδευση από την ελίτ παραστρατιωτική ομάδα της C.I.A., γνωστή ως Τμήμα Εδάφους. Ο σκοπός της εκπαίδευσης ήταν να διδάξει αμυντικές τεχνικές, αλλά oι Αμερικανοί αξιωματικοί κατάλαβαν ότι χωρίς να το γνωρίζουν οι Ουκρανοί μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες τεχνικές σε επιθετικές θανατηφόρες επιχειρήσεις.

Εκείνη την εποχή, ο μελλοντικός επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, στρατηγός  Μπουτάνοφ, ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι στη Μονάδα 2245. Ήταν γνωστός για τολμηρές επιχειρήσεις πίσω από τις εχθρικές γραμμές και είχε στενούς δεσμούς με την C.I.A. Η υπηρεσία τον είχε εκπαιδεύσει και επίσης είχε κάνει το εξαιρετικό βήμα να τον στείλει για αποκατάσταση στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed στο Μέριλαντ, αφού πυροβολήθηκε στο δεξί χέρι κατά τη διάρκεια μαχών στο Donbas.

Μεταμφιεσμένος με ρωσικές στολές, ο  Μπουντάνοφ οδήγησε τους καταδρομείς σε ένα στενό κόλπο με φουσκωτά ταχύπλοα, φθάνοντας τη νύχτα στην Κριμαία.

Αλλά μια επίλεκτη μονάδα Ρώσων καταδρομέων τους περίμενε. Οι Ουκρανοί αντέδρασαν, σκοτώνοντας αρκετούς Ρώσους , συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός στρατηγού, προτού υποχωρήσουν στην ακτή, βουτήξουν στη θάλασσα και κολυμπώντας για ώρες έφτασαν σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Ήταν μια καταστροφή. Σε δημόσια ομιλία, ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε τους Ουκρανούς ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση και υποσχέθηκε να εκδικηθεί τους θανάτους των Ρώσων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα αφήσουμε αυτά τα πράγματα να περάσουν», είπε.

Στην Ουάσιγκτον, ο Ομπάμα ήταν έξαλλος. Ο Μπάιντεν, τότε αντιπρόεδρος και υπέρμαχος της βοήθειας στην Ουκρανία, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ουκρανίας για να παραπονεθεί.

«Προκαλεί ένα τεράστιο πρόβλημα», είπε ο Μπάιντεν στην κλήση, μια ηχογράφηση της οποίας διέρρευσε και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. «Το μόνο που σας λέω ως φίλος είναι ότι το να διαφωνώ εδώ είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα».

Μερικοί από τους συμβούλους του  Ομπάμα ήθελαν να κλείσουν το πρόγραμμα της C.I.A., αλλά ο Μπρέναν τους έπεισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκαταστροφικό, δεδομένου ότι η σχέση είχε αρχίσει να παράγει πληροφορίες για τους Ρώσους καθώς η C.I.A. ερευνούσε τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές.

Ο Μπρέναν πήρε τηλέφωνο με τον στρατηγό Κοντράτιουκ για να τονίσει ξανά τις κόκκινες γραμμές.

Ο στρατηγός αναστατώθηκε. «Αυτή είναι η χώρα μας», απάντησε, σύμφωνα με έναν συνάδελφό του. «Είναι ο πόλεμος μας και πρέπει να πολεμήσουμε».

Το χτύπημα από την Ουάσιγκτον κόστισε τη δουλειά του στον Στρατηγό Κοντράτιουκ. Αλλά η Ουκρανία δεν έκανε πίσω.

Μια μέρα μετά την απομάκρυνση του στρατηγού , μια μυστηριώδης έκρηξη στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έπληξε έναν ανελκυστήρα που μετέφερε έναν υψηλόβαθμο Ρώσο αυτονομιστή διοικητή ονόματι Αρσέν Παβλόφ, γνωστός με το ονοματεπώνυμό του, Motorola.

Η C.I.A. σύντομα έμαθε ότι οι δολοφόνοι ήταν μέλη της Πέμπτης Διεύθυνσης, της κατασκοπευτικής ομάδας που έλαβε την αμερικάνικη εκπαίδευση. 

Και πάλι, ορισμένοι από τους συμβούλους του  Ομπάμα ήταν εξαγριωμένοι, αλλά οι προεδρικές εκλογές  ήταν τρεις εβδομάδες μακριά και οι δολοφονίες συνεχίστηκαν.

Μια ομάδα Ουκρανών πρακτόρων έστησε έναν μη επανδρωμένο εκτοξευτή ρουκετών σε ένα κτίριο στα κατεχόμενα. Ήταν ακριβώς απέναντι από το γραφείο ενός διοικητή των ανταρτών ονόματι Μιχαήλ Τόλστικ  πιο γνωστού ως Givi. Χρησιμοποιώντας μια απομακρυσμένη σκανδάλη, πυροβόλησαν  αμέσως μόλις ο Givi μπήκε στο γραφείο του, σκοτώνοντάς τον, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ένας σκιώδης πόλεμος βρισκόταν τώρα σε εξέλιξη. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν παγιδευμένο αυτοκίνητο για να δολοφονήσουν τον επικεφαλής της Μονάδας 2245, της επίλεκτης ουκρανικής δύναμης κομάντο. Ο διοικητής, συνταγματάρχης Μαξίμ Σάποβαλ, ήταν καθ’ οδόν για συνάντηση με την C.I.A. στο Κίεβο όταν το αυτοκίνητό του εξερράγη.

Η εποχή Τραμπ 

Η εκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016 έβαλε τους Ουκρανούς και την C.I.A στην άκρη.

Ο  Τραμπ επαίνεσε τον Πούτιν και απέρριψε τον ρόλο της Ρωσίας στην παρέμβαση στις εκλογές. Ήταν καχύποπτος για την Ουκρανία και αργότερα προσπάθησε να πιέσει τον πρόεδρό της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ερευνήσει τον αντίπαλό του Δημοκρατικό,  Μπάιντεν, με αποτέλεσμα την πρώτη παραπομπή του Τραμπ.

Αλλά ό,τι κι αν είπε και έκανε ο Τραμπ, η κυβέρνησή του συχνά πήγαινε προς την άλλη κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί ο Τραμπ είχε βάλει τα γεράκια  σε βασικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Μάικ Πομπέο ως  διευθυντή της C.I.A. και του Τζον Μπόλτον ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας. Επισκέφτηκαν το Κίεβο για να υπογραμμίσουν την πλήρη υποστήριξή τους στη μυστική συνεργασία, η οποία επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει πιο εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και την κατασκευή πρόσθετων μυστικών βάσεων.

Η βάση στο δάσος μεγάλωσε για να περιλαμβάνει ένα νέο κέντρο διοίκησης και στρατώνες, και αυξήθηκε από 80 σε 800 Ουκρανούς αξιωματικούς πληροφοριών. Η αποτροπή της ανάμειξης της Ρωσίας στις μελλοντικές εκλογές των ΗΠΑ ήταν μια κορυφαία  προτεραιότητα για τη C.I.A. κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και οι Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματικοί των πληροφοριών ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διερευνήσουν τα συστήματα υπολογιστών των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας για να εντοπίσουν παράγοντες που προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν τους ψηφοφόρους.

Σε μια κοινή επιχείρηση, μια ομάδα HUR εξαπάτησε έναν αξιωματικό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας για πληροφορίες που επέτρεπαν στην C.I.A. να συνδέσει τη ρωσική κυβέρνηση με τη λεγόμενη ομάδα hacking Fancy Bear, η οποία είχε συνδεθεί με προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές σε πολλές χώρες.

Η σχέση ήταν τόσο επιτυχημένη που η C.I.A. ήθελε να την αντιγράψει με άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών που μοιράζονταν το ενδιαφέρον τους στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής του Russia House, το τμήμα της C.I.A. που εποπτεύει τις επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, οργάνωσε μια μυστική συνάντηση στη Χάγη. Εκεί, εκπρόσωποι της C.I.A., της βρετανικής MI6 , της HUR, της ολλανδικής υπηρεσίας (ένας κρίσιμος σύμμαχος των πληροφοριών) και άλλων υπηρεσιών συμφώνησαν να αρχίσουν να συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Ρωσία.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας μυστικός συνασπισμός εναντίον της Ρωσίας — και οι Ουκρανοί ήταν ζωτικά μέλη του.

Πορεία προς τον πόλεμο

Τον Μάρτιο του 2021, ο ρωσικός στρατός άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Καθώς περνούσαν οι μήνες και περισσότερα στρατεύματα περικύκλωναν τη χώρα, το ερώτημα ήταν αν ο  Πούτιν έκανε μια προσποίηση ή ετοιμαζόταν για πόλεμο.

Εκείνο τον Νοέμβριο, και τις εβδομάδες που ακολούθησαν, η C.I.A. και η MI6 έδωσαν ένα ενιαίο μήνυμα στους Ουκρανούς εταίρους τους: η Ρωσία προετοιμαζόταν για μια εισβολή πλήρους κλίμακας για να αποκεφαλίσει την κυβέρνηση και να εγκαταστήσει μια μαριονέτα στο Κίεβο που θα έκανε τις χάρες του Κρεμλίνου.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας είχαν υποκλοπές στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Η νέα υπηρεσία πληροφοριών απαριθμούσε τα ονόματα των Ουκρανών αξιωματούχων τους οποίους οι Ρώσοι σχεδίαζαν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν, καθώς και τους Ουκρανούς που ήλπιζε να εγκαταστήσει το Κρεμλίνο στην εξουσία.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι και ορισμένοι από τους κορυφαίους συμβούλους του δεν φάνηκαν πεπεισμένοι, ακόμη και μετά την επίσκεψη Μπερνς, ο οποίος έσπευσε στο Κίεβο τον Ιανουάριο του 2022 για να τους ενημερώσει.

Καθώς πλησίαζε η ρωσική εισβολή, η C.I.A. και αξιωματικοί της MI6 πραγματοποίησαν τις τελευταίες επισκέψεις στο Κίεβο. 

Κατόπιν προτροπής του Μπερνς, μια μικρή ομάδα C.I.A. εξαιρέθηκε από την ευρύτερη εκκένωση των ΗΠΑ και μεταφέρθηκε σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στη δυτική Ουκρανία. Δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τους συνεργάτες τους.

Ένα παιχνίδι χωρίς τέλος 

Αφού ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022,  οι αξιωματικοί της C.I.A. στο ξενοδοχείο ήταν η μόνη παρουσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο έδαφος. Κάθε μέρα στο ξενοδοχείο συναντιόντουσαν με τους Ουκρανούς για να περάσουν πληροφορίες. Οι παλιές αγκυλώσεις είχαν εξανεμιστεί και ο Λευκός Οίκος εξουσιοδότησε τις κατασκοπευτικές υπηρεσίες να παρέχουν υποστήριξη πληροφοριών για θανατηφόρες επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος.

Συχνά,  οι ενημερώσεις της C.I.A. περιείχαν συγκλονιστικά συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Στις 3 Μαρτίου 2022 — την όγδοη ημέρα του πολέμου — η C.I.A. έδωσε μια ακριβή επισκόπηση των ρωσικών σχεδίων για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι Ρώσοι θα άνοιγαν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης την ίδια μέρα και στη συνέχεια θα άνοιγαν πυρ εναντίον των Ουκρανών που θα τον χρησιμοποιούσαν.

Οι Ρώσοι σχεδίαζαν να περικυκλώσουν το στρατηγικό λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με την C.I.A., αλλά μια καταιγίδα καθυστέρησε την επίθεση και οι Ρώσοι δεν κατέλαβαν ποτέ την πόλη. Στη συνέχεια, στις 10 Μαρτίου, οι Ρώσοι σκόπευαν να βομβαρδίσουν έξι ουκρανικές πόλεις και είχαν ήδη εισαγάγει συντεταγμένες σε πυραύλους κρουζ για αυτά τα χτυπήματα.

Οι Ρώσοι προσπαθούσαν επίσης να δολοφονήσουν κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ζελένσκι. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, η C.I.A. μοιράστηκε πληροφορίες με την εγχώρια υπηρεσία της Ουκρανίας που βοήθησε να διακοπεί μια συνωμοσία εναντίον του προέδρου, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο.

Όταν η ρωσική επίθεση στο Κίεβο είχε σταματήσει,  ο αρχηγός του σταθμού της  C.I.A. χάρηκε και είπε στους Ουκρανούς ομολόγους του ότι «χτυπούσαν τους Ρώσους στο πρόσωπο», σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματικό που βρισκόταν στο δωμάτιο.

Μέσα σε εβδομάδες, η C.I.A. είχε επιστρέψει στο Κίεβο και η υπηρεσία έστειλε δεκάδες νέους αξιωματικούς για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς.

Πριν την εισβολή, η C.I.A. και η MI6 είχαν εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς ομολόγους τους στη στρατολόγηση πηγών και στη δημιουργία μυστικών δικτύων. Στη νότια περιοχή Χερσώνα, η οποία καταλήφθηκε από τη Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, αυτά τα αντάρτικα δίκτυα ξεπήδησαν, δολοφονώντας τοπικούς συνεργάτες και βοηθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύσουν ρωσικές θέσεις.

Τον Ιούλιο του 2022, Ουκρανοί κατάσκοποι είδαν ρωσικές συνοδείες να προετοιμάζονται να περάσουν μια στρατηγική γέφυρα στον ποταμό Ντνίπρο και ειδοποίησαν την MI6. Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών επαλήθευσαν στη συνέχεια γρήγορα την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο. Η MI6 μετέδωσε την επιβεβαίωση και ο ουκρανικός στρατός άνοιξε πυρ με ρουκέτες, καταστρέφοντας τις πομπές.

 

Το ερώτημα που θέτουν τώρα ορισμένοι ουκρανοί αξιωματικοί πληροφοριών στους Αμερικανούς ομολόγους τους – καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή σταθμίζουν αν θα κόψουν τη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων – είναι αν η C.I.A. θα τους εγκαταλείψει. «Συνέβη στο Αφγανιστάν στο παρελθόν και τώρα θα συμβεί στην Ουκρανία», είπε ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματικός.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του  Μπερνς στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, μέλος της  C.I.A. είπε «Έχουμε επιδείξει σαφή δέσμευση στην Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια και αυτή η επίσκεψη ήταν ένα άλλο ισχυρό μήνυμα ότι η δέσμευση των ΗΠΑ θα συνεχιστεί».

Η C.I.A. και η HUR έχουν κατασκευάσει δύο άλλες μυστικές βάσεις για να παρακολουθούν τις ρωσικές επικοινωνίες, και σε συνδυασμό με τις 12 βάσεις επιχειρησιακής δράσης, που λέει ο στρατηγός Κοντράτιουκ ότι εξακολουθούν να λειτουργούν, η HUR συλλέγει και παράγει τώρα περισσότερες πληροφορίες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στον πόλεμο – μεγάλο μέρος των οποίων μοιράζεται με την C.I.A.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024