Daily Briefing: Οι σημαντικότερες ειδήσεις (11/3/24)
Kαύκασος: Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ανταλλάσσουν κατηγορίες για κατοχή μετά από συνομιλίες για την οριοθέτηση των κοινών τους συνόρων. Το Αζερμπαϊτζάν απαιτεί την επιστροφή τεσσάρων χωριών που φέρεται να έχουν καταληφθεί από την Αρμενία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν το Σαββατοκύριακο. Με τη σειρά της, η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι κατέλαβε 31 αρμενικά χωριά, κάτι που το Μπακού αρνήθηκε. Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τις πρώτες του ασκήσεις διοίκησης και επιτελείου για το έτος στο Ναχτσιβάν, το οποίο χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα από αρμενικό έδαφος.
Ινδία- Αρμενία: Η Ινδία δημιουργεί έναν αεροπορικό διάδρομο προς την Αρμενία για τη μεταφορά «εξαγωγών στρατηγικής σημασίας», σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης. Έχει ήδη δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να βοηθήσει στη λειτουργία του έργου.
Κεντρική Ασία: Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν σήμερα Δευτέρα 11 Μαρτίου. Πριν από το ταξίδι, μίλησε για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών έχει πενταπλασιαστεί από το 2020 στα 529 εκατομμύρια δολάρια. Τόνισε επίσης τη συνεργασία των δυο χωρών στο ενεργειακό και αγροτικό εμπόριο, καθώς και στην επέκταση της διαδρομής μεταφοράς του Middle Corridor . Σχετικά, ο υπουργός Μεταφορών του Καζακστάν είπε ότι η μεταφορά μέσω του διαδρόμου αυξήθηκε το 2023 κατά 840.000 τόνους και υπερδιπλασιάστηκε τον Ιανουάριο, με αξιοσημείωτη αύξηση στις αποστολές κινεζικών εμπορευματοκιβωτίων.
Ερυθρά Θάλασσα:Οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα αύξησαν τη ζήτηση για μεταφορά εμπορευμάτων μέσω σιδηροδρόμου στη Ρωσία, ανέφεραν οι Financial Times. Από τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των αιτήσεων για μεταφορά φορτίου που υποβλήθηκαν στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους έχει αυξηθεί κατά 40%. Πολλές εταιρείες logistics αποφεύγουν τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ λόγω της απειλής των Χούτι.
Ρωσία: Αρκετές ρωσικές περιφέρειες έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με την αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας της Μολδαβίας, ανέφερε η ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti. Οι συμφωνίες ήρθαν μετά από συνάντηση της επικεφαλής της Γκαγκαουζίας, Ευγενία Γκουτούλ, με εκπροσώπους των περιοχών Κρασνοντάρ, Πσκοφ και Πένζα. Η Γκουτούλ συναντήθηκε επίσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.
Ιράν: Η ιρανική κυβέρνηση ανέθεσε συμβάσεις φυσικού αερίου αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερις ιρανικές εταιρείες. Οι συμβάσεις, που υπέγραψαν οι PetroPars, OIEC, Khatam al-Anbiya και Mapna, αφορούν εργασίες στο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars, το οποίο περιέχει το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 50% των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Ιράν. Η Τεχεράνη είπε ότι το έργο θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
ΝΑΤΟ: Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης στην Ουκρανία χωρίς να παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες, δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ. Υπενθύμισε ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε εκπαιδευτική αποστολή στην Ουκρανία που περιελάμβανε περισσότερες από 15 χώρες και 1.000 άτομα προσωπικό. Τα σχόλιά του σε τσεχικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό έγιναν αφού συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόσφατα πρότεινε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν συζητήσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Λευκορωσία: Ο στρατός της Λευκορωσίας ξεκίνησε έναν «ολοκληρωμένο» έλεγχο πολεμικής ετοιμότητας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν πραγματικά πυρά και την κίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να φράξει δημόσιους δρόμους.
Μέση Ανατολή :Τα μουσουλμανικά έθνη ανακοίνωσαν την έναρξη του Ραμαζανιού, με τη Σαουδική Αραβία, τον θεματοφύλακα των δύο ιερότερων τοποθεσιών του Ισλάμ, να ανακοινώνει ότι ο εορτασμός ξεκινάει σήμερα Δευτέρα, μια απόφαση που συνδέεται με τον εντοπισμό της ημισέληνου. Άλλα περιφερειακά κράτη όπως η Λιβύη και το Μαρόκο δήλωσαν ότι θα ξεκινήσει την Τρίτη.
ΗΠΑ: Σε μια δραματική κλιμάκωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι κατέρριψαν 28 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσαν οι Χούτι που εδρεύουν στην Υεμένη πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο, σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες κλιμακώσεις.
Ελλάδα: Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού προχώρησε ο Έλληνας ΥΠΑΜ Νίκος Δένδιας καθώς βρέθηκε στην φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα. Η φρεγάτα είχε αγκυροβολήσει στο Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό. Θα βρισκόταν μάλιστα εκεί μέχρι χθες. Ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε με αεροπλάνο από την Αθήνα στο Τζιμπουτί και στη συνέχεια με ελικόπτερο έφτασε στην φρεγάτα.