19/09/2024

Γιατί έχουν σημασία οι εκλογές στη Ρωσία (βίντεο – εικόνες)

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν να ψηφίζουν για πρόεδρο σήμερα Παρασκευή, αλλά δεν υπάρχει αγωνία για το αποτέλεσμα καθώς  ο Βλαντιμίρ Πούτιν, 71 ετών, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει μια ακόμη θητεία στον προεδρικό θώκο.  

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, (22:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) στη χερσόνησο της Καμτσάτκα και στην Τσουκότκα, τις δύο απομακρυσμένες περιφέρειες στην άπω ανατολή της Ρωσίας και θα κλείσουν την Κυριακή στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Καλίνινγκραντ, το ρωσικό θύλακα στους κόλπους της ΕΕ.

Οι εκλογές, που θα διεξαχθούν σε διάστημα τριών ημερών, διεξάγονται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και η ρωσική αντιπολίτευση προσπαθεί να μετατρέψει τη θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο του ηγέτη του κινήματός της, Αλεξέι Ναβάλνι, σε ορμή κατά του Πούτιν. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο για τις προεδρικές εκλογές δεν αποτελούν εμπόδιο για τον Ρώσο πρόεδρο.

 

Ο Υπουργός Άμυνας Σόιγκου και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γερασίμοφ ψηφίζουν σε ένα από τα εκλογικά τμήματα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας. Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Άμυνας

 

 

Από τότε που διορίστηκε για πρώτη φορά το 2000, ο Πούτιν έχει εδραιώσει την εξουσία και άλλαξε το Σύνταγμα για να επεκτείνει την κυριαρχία του. Αν ο Πούτιν κρατήσει δύο ακόμη θητείες, μέχρι το 2036, θα ξεπερνούσε την 29χρονη διακυβέρνηση του Ιωσήφ Στάλιν.

Ωστόσο, η ψηφοφορία είναι σημαντική για τον  Πούτιν ως ένας τρόπος να παγιώσει τη νομιμότητά του και να ανανεώσει την  εικόνα του ως ενσάρκωση της ασφάλειας και της σταθερότητας.  Η εικόνα του Ρώσου προέδρου  αμαυρώθηκε όταν ο πόλεμος, που διαφημιζόταν ως μια ταχεία επιχείρηση για την ανατροπή της κυβέρνησης στο Κίεβο, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και  προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, διέλυσε τις σχέσεις με τη Δύση και οδήγησε σε σκληρότερη εσωτερική καταστολή.

«Το Κρεμλίνο πρέπει να επιδείξει τεράστια λαϊκή υποστήριξη και ότι αυτή η υποστήριξη έχει αυξηθεί από την αρχή του πολέμου», δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφ, Ρώσος πολιτικός επιστήμονας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας στο Βερολίνο.

«Αυτές οι εκλογές είναι μια τελετουργία», είπε ο Άντον Τροϊανόβσκι, ο επικεφαλής του γραφείου των New York Times στη Μόσχα. «Είναι ένα πολύ σημαντικό τελετουργικό για τη λειτουργία του κράτους και του συστήματος εξουσίας του Πούτιν. Αλλά επίσης δεν πρέπει να περιμένετε ότι θα αλλάξει τόσο πολύ».

 

Στο Σαράτοφ (στην ομώνυμη περιφέρεια- όμπλαστ όπως την λένε οι Ρώσοι- στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα του Βόλγα) στο εκλογικό τμήμα Νο 195 στο Λύκειο «Солярис», δίνεται στους ψηφοφόρους ένα τεύχος της Komsomolskaya Pravda με τον Πούτιν στο εξώφυλλο.

 

Αντιμετωπίζει ο Πούτιν σοβαρούς αμφισβητίες;

Το Κρεμλίνο συνήθως διασφαλίζει ότι ο  Πούτιν δεν αντιμετωπίζει πραγματικό ανταγωνισμό. Οι άλλοι υποψήφιοι – όλοι μέλη της Κρατικής Δούμας, του ρωσικού κοινοβουλίου – ψήφισαν υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία, υπέρ της αυξημένης λογοκρισίας και υπέρ των νόμων που περιορίζουν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Ο Νικολάι Χαριτόνοφ, 75 ετών, του Κομμουνιστικού Κόμματος, έχασε ήδη  από τον Πούτιν το 2004.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, 56 ετών του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, μιας εθνικιστικής ομάδας πιστής στον Πούτιν, είπε ότι δεν θα συγκεντρώσει τους ψηφοφόρους εναντίον του προέδρου.

Ο Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ, 40 ετών, από το Νέο Λαϊκό Κόμμα, είναι κατ’ όνομα φιλελεύθερος και έχει ζητήσει «ειρήνη» στην Ουκρανία, αλλά βασικά έχει υποστηρίξει τον  Πούτιν.

Δύο υποψήφιοι αντίθετοι στον πόλεμο αποκλείστηκαν. Ένας βετεράνος πολιτικός, ο Boris Nadezhdin, ανησύχησε την κυβέρνηση Πούτιν όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία παρατάχθηκαν για να υπογράψουν τις αναφορές που απαιτούνται για να είναι υποψήφιος. Το Κρεμλίνο ακύρωσε αρκετές υπογραφές για να τον αποκλείσει.

 

 

Στο Borisoglebsk του Voronezh, μια ψηφοφόρος κάλυψε τα ψηφοδέλτια στην κάλπη με πράσινη μπογιά.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη Νοτιοανατολική μικροπεριφέρεια της πόλης, η γυναίκα συνελήφθη. Πηγή βίντεο: Блокнот Воронеж Новости СМИ

 

 

Τι προσπαθεί να πετύχει η Ρωσία με αυτές τις εκλογές;

Ο στόχος είναι να δοθεί ένας νέος βαθμός δημόσιας νομιμότητας στον Πούτιν για την πέμπτη θητεία του — και, πολύ σημαντικό, να απεικονιστεί η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ως με συντριπτική δημόσια υποστήριξη όπως αναφέρει ο ο Άντον Τροϊανόβσκι. Το Κρεμλίνο χρησιμοποιούσε πάντα αυτές τις εκλογές —αν και δεν είναι ελεύθερες και δίκαιες— για να πει ότι ο Πούτιν έχει όλη αυτή τη δύναμη επειδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι τον υποστηρίζουν.

 

 

 

Ποια είναι η διάθεση μεταξύ των Ρώσων ψηφοφόρων;

Δεν νομίζω ότι κάποιος δαγκώνει τα νύχια του περιμένοντας τα πρώτα exit polls το βράδυ της Κυριακής. Αλλά εκεί που βλέπεις πολλή ανησυχία είναι το ερώτημα του τι συμβαίνει μετά τις εκλογές.

Ίσως το μεγαλύτερο πράγμα που φοβούνται οι Ρώσοι είναι η κινητοποίηση, ένα άλλο στρατιωτικό στρατό. Υπήρξε ένας τον Σεπτέμβριο του 2022, που πυροδότησε αυτή την έξοδο ανθρώπων που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα. Ήταν η πιο χαοτική περίοδος στη χώρα, γενικά, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Σε αυτό το σημείο, οι αναλυτές λένε ότι δεν φαίνεται πολύ πιθανό αυτό να συμβεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία έχει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

 

 

 

Ο Λαβρόφ ψήφισε σε ένα από τα εκλογικά τμήματα στο κέντρο της Μόσχας

 


Πώς άλλαξε τις εκλογές ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι;

Ο θάνατος του Ναβάλνι προκάλεσε ταυτόχρονα πολλή απόγνωση και πολλή ελπίδα στους Ρώσους που είναι αντίθετοι με τον Πούτιν.

Απελπισία, γιατί ήταν κάπως η μοναδική φιγούρα που οι άνθρωποι μπορούσαν να φανταστούν ως πρόεδρος μιας πιο δημοκρατικής Ρωσίας μετά τον Πούτιν.

Ελπίδα, γιατί υπήρξε αυτή η τεράστια έκρηξη θλίψης μετά τον θάνατό του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, όπου, κατά πολλούς υπολογισμούς, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στην κηδεία του και στον τάφο του τις ημέρες μετά την κηδεία του.

Οι άνθρωποι μέσα στη Ρωσία γνώριζαν ότι υπήρχαν πολλοί που ήταν αντίθετοι στον πόλεμο, αλλά σχεδόν ποτέ δεν τους έβλεπες να το εμφανίζουν δημόσια. Η κηδεία του έγινε αυτό το μήνυμα: Ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επικριτές του Πούτιν, επικριτές του πολέμου στη Ρωσία, που μπορούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί αν βλέπουν την κατάλληλη ευκαιρία να το κάνουν.

 

 

Στη Μόσχα, στο εκλογικό τμήμα Νο. 804 στο σχολείο Νο. 709, στρατιωτικοί πηγαίνουν να ψηφίσουν σε άρτιο σχηματισμό.

Βίντεο: SOTA

 


Πώς σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν αυτή τη φορά οι υποστηρικτές του Ναβάλνι;

Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, είναι πιο κατασταλτική από ποτέ στη μετασοβιετική περίοδο. Το ερώτημα είναι: Σε αυτό το περιβάλλον, μπορεί η ρωσική αντιπολίτευση να χρησιμοποιήσει τις εκλογές με κάποιο τρόπο για να στείλει ένα μήνυμα διαφωνίας;

Ένα από τα τελευταία πράγματα που δημοσίευσε ο Ναβάλνι στη σελίδα του στο Instagram πριν πεθάνει ήταν μια έκκληση για διαμαρτυρία στην κάλπη την τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας, την Κυριακή 17 Μαρτίου, το μεσημέρι.

Η ιδέα είναι: Δεν υπάρχει νόμος κατά της ψηφοφορίας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσετε. Και δεν υπάρχει νόμος κατά της εμφάνισης σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Γιατί λοιπόν δεν εμφανίζονται όλοι όσοι είναι εναντίον του Πούτιν και του πολέμου το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου;

Η ομάδα του Ναβάλνι ελπίζει ότι θα δούμε αυτές τις τεράστιες γραμμές και αυτό θα δείξει στην κυβέρνηση πόσοι άνθρωποι είναι ενάντια στον πόλεμο. Αλλά η προσέλευση θα είναι δύσκολο να μετρηθεί, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει δεκάδες χιλιάδες εκλογικά τμήματα.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024