20/04/2024

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Τι φανερώνει ο τρόπος που λειτούργησαν οι δράστες (ηχητικό)

Ο σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας του Geopolitics Αλέξανδρος Νίκλαν μίλησε στην εκπομπή του Λάμπρου Καλαρρύτη «Εμείς οι Έλληνες» για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Μόσχα και δηλώνει ότι κατά την γνώμη του είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται: Ένα ισλαμιστικό χτύπημα και τίποτα παραπάνω, παρά την προσπάθεια της Ρωσίας να εμπλέξει την Ουκρανία ως εμπνευστή και σχεδιαστή του χτυπήματος.

Αναλύει τον τρόπο που λειτούργησαν οι δράστες και σημειώνει ότι είναι προφανές ότι δεν είχαν σοβαρή εκπαίδευση και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που κρατούσαν τα όπλα, τον τρόπο που πυροβολούσαν και την κίνηση τους στον χώρο που δεν παρέπεμπε σε καμιά στρατιωτική ή έστω στοιχειώδη εκπαίδευση για τέτοιου είδους ενέργειες. Το ίδιο προκύπτει και από το σχέδιο διαφυγής το οποίο προφανώς δεν ήταν οργανωμένο από κάποια ξένη υπηρεσία, διότι ήταν τελείως ερασιτεχνική η απομάκρυνση από το σημείο και η προσπάθεια κάλυψης των ιχνών τους.

Υπογραμμίζει ότι, κατά την γνώμη του, πρόκειται για φανατικούς, πρόχειρους μισθοφόρους χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά στα ερωτήματα για τον καθυστερημένο τρόπο αντίδρασης της Ρωσίας, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν μία ώρα μετά το χτύπημα, επισημαίνει ότι υπάρχει πλέον έλλειψη κατηρτισμένων και ειδικά εκπαιδευμένων ανδρών για την αντιμετώπιση θεμάτων εσωτερικής ασφάλειας καθώς, πολύ εξ αυτών απασχολούνται στο μέτωπο του πολέμου με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να υπάρχει λειψανδρία στην εσωτερική ασφάλεια.

Επίσης, εξετάζει τα σενάρια σχετικά με την αγνόηση από πλευράς προς των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών των προειδοποιήσεων των Αμερικανών για επικείμενο χτύπημα και το αποδίδει μεταξύ άλλων στον γνωστό ανταγωνισμό μεταξύ υπηρεσιών, πόσω μάλλον αντιπάλων κρατών, στον τομέα των πληροφοριών.

 

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής στο You Tube

Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος Νίκλαν σε ξεχωριστή ανάρτησή του στο διαδίκτυο, εξήγησε ό,τι ακριβώς εννοούσε σχετικά με τον χαρακτηρισμό τους ως μη στρατιωτικά εκπαιδευμένοι. 

«Στην  συζήτηση με τον κ. Καλαρρύτη είπα πολύ συγκεκριμένα πως οι τρομοκράτες τζιχαντιστές στην Μόσχα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως “στρατιωτικά εκπαιδευμένοι” καθώς τόσο η κίνησή τους όσο και ο τρόπος χρήσης εξοπλισμού τους δεν έδειχνε κάτι τέτοιο.

Εισήλθαν σχεδόν βαδίζοντας, σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλον και οι βολές τους ήταν από το ύψος της μέσης.

Αμέσως ρωτήθηκα από κάποιους για το τι σημαίνει αυτό και από άλλους είχα αντιδράσεις χωρίς καν κάποιο σοβαρό επιχείρημα.

Οπότε τοποθετώ αυτές τις  δύο φωτογραφίες:

 

Τρομοκρατικό Χτύπημα στο Charlie Hebdo

 

Τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

 

Η μία φωτογραφία δείχνει τζιχαντιστές στο Παρίσι στην επίθεση στο Charlie Hebdo. Έφεραν φορείς (αλεξίσφαιρα), μπαλακλάβα για να μην είναι αναγνωρίσιμοι, είχαν κίνηση σε παράλληλη διαδρομή και οι βολές τους ήταν από το ύψος του ώμου σημαδεύοντας. Επίσης και αυτοί γνώριζαν πως δεν θα συναντούσαν αντίσταση όπως και οι άλλοι στην Ρωσία. Άρα εύκολα θα μπορούσαν να κινηθούν διαφορετικά. Ή όχι;

Όταν εκπαιδεύεται κάποιος σε ένα τέτοιο αντικείμενο γίνεται μετά δεύτερη φύση του και θα το τηρήσει κατά γράμμα σε κάθε κίνηση του. Είναι δηλαδή μια μέθοδος που θα έχει σε κάθε αντίστοιχη πράξη έντασης, διότι απλά έτσι έχει μάθει.

Αυτό είναι εμφανές πως στην τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στην Μόσχα δεν υπήρχε.

Οπότε εδώ έχουμε ξεκάθαρα μια εικόνα στο γιατί τελικά είχαμε κάποιους που εκτέλεσαν μια επίθεση μεν, αλλά δεν είχαν κάποια εξειδικευμένη εκπαίδευση όπως οι πρώτοι.»

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024