16/07/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας (2/4/24)

Ισραήλ: Την 1η Απριλίου, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε ένα ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, όπου διαμένουν στρατιωτικοί σύμβουλοι του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.  Ο στρατηγός Μοχάμαντ Ρέζα Ζαχέντι φέρεται να σκοτώθηκε στην επίθεση. Η Ουάσιγκτον επικοινώνησε απευθείας με το Ιράν λέγοντας ότι δεν εμπλέκεται – και ότι ούτε το γνώριζε εκ των προτέρων. Η Ρωσία καταδίκασε την επίθεση ως απαράδεκτη και κάλεσε το Ισραήλ να εγκαταλείψει την προκλητική στρατιωτική δράση στη Συρία.

Ρωσία – Ερυθραία: Ο ναύαρχος Vladimir Kasatonov, ο αναπληρωτής αρχηγός του ρωσικού ναυτικού, έφτασε στο λιμάνι Massawa της Ερυθραίας για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του στρατού της Ερυθραίας, ανέφερε το TASS. Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, μια ρωσική φρεγάτα από τον στόλο του Ειρηνικού εισήλθε στο ίδιο λιμάνι ως μέρος ενός ταξιδιού μεγάλων αποστάσεων. Ήταν η πρώτη φορά που ένα ρωσικό πλοίο έδεσε στην Ερυθραία στη σύγχρονη ρωσική ιστορία.

Λευκορωσία: Ο Λευκορωσικός στρατός διεξάγει ασκήσεις στην περιοχή Gomel, που συνορεύει με την Ουκρανία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, «για να αξιολογήσει την ετοιμότητα των αξιωματούχων των στρατιωτικών μονάδων των εδαφικών δυνάμεων να εκτελέσουν καθήκοντα μαχητικής εκπαίδευσης, να βελτιώσουν τις δεξιότητες των εφέδρων αξιωματικών στη διαχείριση υφισταμένων και να εκπαιδεύσει το προσωπικό να εκτελεί τα καθήκοντά του στην επίλυση καθηκόντων εδαφικής άμυνας», ανέφερε η BELTA. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 4 Απριλίου. Παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιούνται στην περιοχή του Γκρόντνο, επίσης κοντά στα σύνορα Πολωνίας και Λιθουανίας. Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ανοιχτά ότι η χώρα προετοιμάζεται για πόλεμο.

Κεντρική Ασία:  Οι Αφγανοί Ταλιμπάν κατασκευάζουν ένα κανάλι για την εκτροπή του νερού από τον ποταμό Amu Darya, αναμφισβήτητα τη σημαντικότερη πηγή νερού στην Κεντρική Ασία. Αν και λένε ότι το έργο θα φέρει την πολυπόθητη ανακούφιση στους αγρότες στο βόρειο Αφγανιστάν, οι κυβερνήσεις στο Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν ανησυχούν ότι θα τους κλέψουν το γλυκό νερό. Εμπειρογνώμονες του διεθνούς περιβαλλοντικού συνασπισμού Ποτάμια Χωρίς Σύνορα φαίνεται να συμφωνούν, σημειώνοντας ότι το κανάλι θα επιφέρει βαρύ πλήγμα σε κάθε χώρα στη λεκάνη της Amu Darya.

Κίνα- Ινδονησία: Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ινδονησίας Prabowo Subianto είχαν συνομιλίες στο Πεκίνο, κατά τις οποίες ο Xi είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να ενισχύει τη διμερή θαλάσσια συνεργασία και να βοηθήσει στη στήριξη των προσπαθειών μείωσης της φτώχειας. Ο Subianto  είπε ότι θα πιέσει για βαθύτερη ευθυγράμμιση με το Πεκίνο σε τομείς όπως το εμπόριο και η οικονομία και θα ενισχύσει τον περιφερειακό συντονισμό και τη συνεργασία.

Κίνα- Γαλλία: Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang και ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Stephane Sejourne, νέο υπουργό της Γαλλίας για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις  στο Πεκίνο. Ο Li είπε στο Sejourne ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει την πρακτική συνεργασία με το Παρίσι στην πράσινη ενέργεια και την προηγμένη παραγωγή. Εξέφρασε την ελπίδα  ότι η Γαλλία θα ενθαρρύνει την ΕΕ να ακολουθήσει τους νόμους της οικονομίας και τους κανόνες της αγοράς και «να αντιμετωπίσει σωστά τις ανησυχίες και των δύο πλευρών μέσω διαβουλεύσεων». Από την πλευρά του, ο Sejourne είπε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία με την Κίνα σε διάφορους τομείς και να προωθήσει την ανάπτυξη της στρατηγικής της εταιρικής σχέσης.

Ουκρανία: Στις 2 Απριλίου, η διεύθυνση πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας επιτέθηκε σε εργοστάσιο συναρμολόγησης ιρανικών drones Shahed στη ρωσική δημοκρατία Ταταρστάν, ανέφερε το RBC Ukraine, επικαλούμενο πηγή των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024