Στην 75η επέτειό του το ΝΑΤΟ αποφασίζει για την Ουκρανία
Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σταθμίζουν το σχέδιο για το Μακροπρόθεσμο Στρατιωτικό Ταμείο για την Ουκρανία
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη για να συζητήσουν πώς να τεθεί σε μακροπρόθεσμη βάση η στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για ένα πενταετές ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (107 δισεκατομμύρια δολάρια) και ενός σχεδίου που θεωρείται ως ένας τρόπος για βοήθεια για το Κίεβο.
Οι προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσουν στη δυτική συμμαχία έναν πιο άμεσο ρόλο στον συντονισμό της προμήθειας όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού στην Ουκρανία καθώς πολεμά τη ρωσική εισβολή, λένε διπλωμάτες.
Σύμφωνα με τα σχέδια, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει ορισμένες εργασίες συντονισμού από έναν ad-hoc συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γνωστό ως ομάδα Ramstein – μια κίνηση που έχει σχεδιαστεί εν μέρει για να προφυλαχθεί από οποιαδήποτε περικοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Μέχρι τώρα, το ΝΑΤΟ ως οργανισμός είχε επικεντρωθεί στη μη θανατηφόρα βοήθεια για την Ουκρανία από φόβο ότι ένας πιο άμεσος ρόλος θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία. Τα μέλη της έχουν παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα σε διμερή βάση.
Διπλωμάτες ενημέρωσαν για τα σχέδια που ανέφεραν τη δυνατότητα ενός πενταετούς ταμείου αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και η πηγή αυτής της χρηματοδότησης δεν ήταν σαφής. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι οι καθυστερήσεις των ΗΠΑ στην έγκριση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο οδήγησαν σε αγώνες στο πεδίο της μάχης και είπε ότι η υποστήριξη «θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από βραχυπρόθεσμες, εθελοντικές προσφορές».
Στην πραγματικότητα, η πρόταση που σταθμίζεται σήμερα θα μπορούσε να μεταφέρει κάποια ευθύνη για τη διοχέτευση στρατιωτικής βοήθειας από μια ομάδα υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι το θέμα της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ζήτημα «πότε, όχι εάν».
«Η επέκταση του ρόλου του ΝΑΤΟ θα θεσμοθετήσει την υποστήριξη της συμμαχίας προς την Ουκρανία, διασφαλίζοντας τη συνέχεια σε μια εποχή που η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία τίθεται υπό αμφισβήτηση. Δεύτερον, το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστεί με την Ουκρανία για να διατυπώσει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τον στρατό της χώρας», γράφουν για το Foreign Affairs ο Ivo Daalder του Συμβουλίου Παγκόσμιων Υποθέσεων του Σικάγου και η Karen Donfried του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
«Εάν οι σύμμαχοι υποστηρίξουν την πρόταση του Στόλτενμπεργκ, μια κίνηση του ΝΑΤΟ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη βοήθεια για την Ουκρανία θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή παραδείγματος για τη στρατιωτική συμμαχία, η οποία είχε προηγουμένως αποστασιοποιηθεί από αυτές τις προσπάθειες για να αποφευχθεί η πιθανή εμπλοκή σε έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία. », γράφουν οι Natalia Drozdiak και Peter Martin του Bloomberg.