Γιατί το Πεκίνο δεν μπορεί να επηρεάσει την Τεχεράνη
Καθώς οι φόβοι για ένα ιρανικό αντίποινα στο Ισραήλ εντείνονται μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό που σκότωσε επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διπλασιάσει τη διπλωματία για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την Τεχεράνη από ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω την περιοχή..
Τις τελευταίες 36 ώρες, αυτή η αναταραχή της διπλωματίας των ΗΠΑ έχει δει τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να απευθύνει σε αξιωματούχους του Κόλπου, στην Τουρκία και σε Ευρωπαίους ομολόγους του. Επίσης, ο Μπλίνκεν έκανε έκκληση και στον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων και να αποτρέψει το Ιράν από αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.
Οι εκκλήσεις του Μπλίνκεν ήταν «να καταστήσει σαφές ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ότι οι χώρες θα πρέπει να παροτρύνουν το Ιράν να μην κλιμακωθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Η κινεζική δήλωση διαβάζεται ελαφρώς διαφορετικά. Ο Γουάνγκ «τόνισε ότι η Κίνα καταδικάζει σθεναρά την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε ενημέρωση.
Η Μάο δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα ήθελε να δει έναν άμεσο τερματισμό των μαχών και την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης, προσθέτοντας, «οι ΗΠΑ ιδιαίτερα πρέπει να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον στρέφεται προς το Πεκίνο και δεδομένου του βάθους της κρίσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, είναι απίθανο να είναι η τελευταία. Παρόμοιες εκκλήσεις έγιναν από τις ΗΠΑ προς την Κίνα το προηγούμενο διάστημα για να πείσουν το Ιράν να περιορίσει τις πολιτοφυλακές του γενικά και να σταματήσει τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα συγκεκριμένα, όμως φάνηκε πως δεν είχαν αποτέλεσμα.
Αν και δεν λείπει η βούληση από την πλευρά του Πεκίνου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στον πόλεμο της Γάζας και να κερδίσει τις διπλωματικές εντυπώσεις που θα του έδιναν μεγαλύτερο έρεισμα στη Μέση Ανατολή, η μόχλευση του είναι περιορισμένη σε αυτή τη σύγκρουση, και στην περίπτωση του Ιράν, υπερεκτιμάται σημαντικά:
- Οι δεσμοί της Κίνας με το Ιράν είναι συναλλακτικοί και σε κανένα σημείο η Τεχεράνη δεν ήταν συνεξαρτημένη από το Πεκίνο. Τον Φεβρουάριο, οι εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου από την Κίνα έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Kpler, μετά από διαφωνία για την τιμή.
- Το οικονομικό άγχος της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της πιστωτικής υποβάθμισης αυτή την εβδομάδα, θα περιπλέξει μόνο τους οικονομικούς δεσμούς της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
- Η πολιτική φιλίας με όλους της Κίνας στη Μέση Ανατολή την εμπόδισε να μπει στις συγκρούσεις της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της παλαιστινιακής-ισραηλινής διαμάχης. Η Κίνα είναι υπέρμαχος της ειρήνης στην περιοχή, αλλά όχι ειρηνοποιός.
- Το πιο κρίσιμο, η απάντηση του Ιράν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος δεσμεύτηκε να «τιμωρήσει» το Ισραήλ, ανεξάρτητα από εξωτερικούς παίκτες.
- Καθώς η τρέχουσα περιφερειακή σύγκρουση εκτείνεται στον έβδομο μήνα της, η Κίνα είναι πιθανό να συνεχίσει να προσαρμόζεται και να προστατεύει τα δικά της συμφέροντα διαμεσολαβώντας τις δικές της συμφωνίες με πολιτοφυλακές, όπως οι Χούτι της Υεμένης.
Θα διαρκέσει η ομαλοποίηση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν;