14/09/2024

Τα πρώτα μαθήματα από την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Georges Malbrunot
Le Figaro 

Μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, το καθεστώς της Τεχεράνης έπρεπε να περισώσει την τιμή του. Είναι όμως έτοιμο να προχωρήσει παραπέρα;

Σπάζοντας την παραδοσιακή πολιτική της η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, για πρώτη φορά μετά από σαράντα πέντε χρόνια ύπαρξης, επιτέθηκε απευθείας στο εβραϊκό κράτος χθες το βράδυ. Όμως, όπως σημείωσε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού  το πρωί της Κυριακής, «το 99% των drones και των πυραύλων» που εκτόξευσε η Τεχεράνη αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αμυντικό σύστημα. Προκλήθηκαν πολύ μικρές ζημιές. Κανένα drone δεν κατάφερε να εισέλθει στο Ισραήλ, μόνο μερικοί βαλλιστικοί πύραυλοι κατάφεραν να χτυπήσουν τον στόχο τους, στη στρατιωτική βάση Netivim, στα νότια του εβραϊκού κράτους. Το ισραηλινό σύστημα προστασίας, το περίφημο Iron Dome έδειξε την αποτελεσματικότητά του. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βοηθήθηκαν από τις ΗΠΑ αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Η ανακοίνωση θα μπορούσε να οξύνει την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ιράν.

Εάν το Ιράν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με την παραδοσιακή πολιτική του είναι επειδή η Τεχεράνη ένιωσε την ανάγκη να ξεπλύνει την προσβολή που προκλήθηκε από τον θάνατο επτά Φρουρών της Επανάστασης με τον ισραηλινό βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό. Εκείνη την ημέρα, το εβραϊκό κράτος υπερέβη την κόκκινη γραμμή, επιτιθέμενο για πρώτη φορά σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο. Ο ανώτατος ηγέτης και νούμερο ένα του καθεστώτος, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε υποσχεθεί να «τιμωρήσει» το Ισραήλ.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, η ιρανική πολεμική ρητορική μεταφράστηκε σε δράση. Μέχρι τώρα έκανε ένα σκιώδη πόλεμο με τον ορκισμένο εχθρό του και την Μοσάντ, που είχε δολοφονήσει ιρανούς επιστήμονες που εργάζονταν στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Ισλαμική Δημοκρατία απαντούσε με proxy war περιφερειακών αντιπροσώπων όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς εναντίον της «σιωνιστικής οντότητας», όπως αποκαλεί το Ιράν. Αυτός ο σκιώδης πόλεμος δεν ήταν πια αρκετός στα μάτια ορισμένων στην Τεχεράνη.

Το επικίνδυνο στοίχημα της Τεχεράνης

Για χρόνια, το Ισραήλ επιτίθεται σε ιρανικές αποστολές όπλων στη Συρία. Όμως, τους τελευταίους μήνες, η μακρά ισραηλινή ένοπλη πτέρυγα έχει εντείνει τη δράση της εκκαθαρίζοντας πολλά ανώτερα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σε σημείο να εξοντώσει την 1η Απριλίου τον στρατηγό Mohamad Reza Zahedi, υπεύθυνο για ιρανικές αποστολές στον Λίβανο, την Παλαιστίνη και την Συρία, καθώς και τον αναπληρωτή του. Το ποτήρι ξεχείλιζε για τους Φρουρούς της Επανάστασης, ανυπόμονοι να πολεμήσουν ενάντια στον εχθρό. Πώς θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής όταν βρίσκεται επικεφαλής ενός Άξονα που ονομάζεται αντίσταση στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, ενώ ένας από τους συμμάχους της – η Χαμάς – και τα δικά της μέλη αυτού του Άξονα – η Χεζμπολάχ και η Υεμένη Ειδικά οι αντάρτες Χούτι – πολεμούν το εβραϊκό κράτος επί σχεδόν έξι μήνες ;

Αλλά το ιρανικό καθεστώς –που παλεύει πρώτα και κύρια για την επιβίωσή του– δεν θέλει να προχωρήσει περισσότερο εναντίον του εβραϊκού κράτους. Μόλις εκτοξεύτηκαν τα αεροσκάφη, η Τεχεράνη δήλωσε ότι θεωρούσε το θέμα «λήξαν». Για να δείξουν ότι η τιμή τους είχε σωθεί – και σε αντίθεση με την πραγματικότητα – οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας ισχυρίστηκαν ότι «όλοι οι στόχοι» είχαν επιτευχθεί με την επίθεσή τους εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Δεν υπήρξε μαζική υποστήριξη από τους συμμάχους του – μόνο δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ κατά των Υψωμάτων του Γκολάν και κάποιες από τους Χούτι. Η επίθεσή του, που παρακολουθήσαμε ζωντανά στις τηλεοπτικές οθόνες, μπορεί να θεωρηθεί ως ελάχιστη απάντηση. Οι στόχοι που επιλέχθηκαν ήταν στρατιωτικοί και όχι πολιτικοί. Όμως το Ιράν προειδοποίησε ότι σε περίπτωση ισραηλινής απάντησης, η ιρανική απάντηση θα ήταν πιο μαζική αυτή τη φορά. Το Ιράν, ωστόσο, πήρε ένα ρίσκο. Η Τεχεράνη έχασε το επιχείρημα της κατηγορία της κλιμάκωσης από την απέναντι πλευρά. Είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τώρα που μπορεί εύλογα να κατηγορήσει το Ιράν ότι επιθυμεί μια κλιμάκωση. Οι αραβικές χώρες, χωρίς να καταγγέλλουν το Ιράν ονομαστικά, αποδοκιμάζουν.

Τι να περιμένουμε στη συνέχεια; Η απάντηση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Axios, ο Τζο Μπάιντεν θα αντιταχθεί σε μια νέα ισραηλινή επίθεση ανταπάντησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκάλεσε μια συνάντηση της G7 σήμερα το απόγευμα για να υποστηρίξει μια «διπλωματική απάντηση» στην πιο σοβαρή ιρανο-ισραηλινή κρίση εδώ και δεκαετίες. Θα τον ακούσει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου;

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024