10/10/2024

Βαφειάδης: Το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ στέλνει μήνυμα σε Τελ Αβίβ και Δύση

Επειδή όταν μιλάμε για το Ιράν, πρέπει να ακούμε και ανθρώπους που γνωρίζουν το Ιράν και έχουν ζήσει στη Τεχεράνη, στο Geopolitics & Daily News φιλοξενούμε μια σύντομη συνέντευξη του αντιστράτηγου ε.α. Χρήστου Βαφειάδη, ο οποίος διετέλεσε Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία μας στην Τεχεράνη από το 1997 μέχρι το 1999.

Γιατί το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ;

Το Ιράν είναι το πιο σκληρό θεοκρατικό καθεστώς του πλανήτη και το μίσος του για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι αβυσσαλέο και διαχρονικό. Αποτελεί δε γιά την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καί της Ασίας γενικώτερα την τρίτη δύναμη και εν δυνάμει πολεμική μηχανή μετά την Κινα και την Ρωσία.  Πέραν των τεραστίων οικονομικών συμφερόντων του στην περιοχή αποτελεί τον σημαιοφόρο του ακραίου Ισλάμ του Σιιτικού Δόγματος. Μετά την προσβολή από τους Ισραηλινούς του Προξενείου τους στη φίλη χώρα  Συρία, η μη ανταπόδοση ισοδυνάμου ή και ισχυρότερου χτυπήματος. θα ήταν πλήγμα στο prestige και την διεθνή του εικόνα και μία έμμεση παραδοχή φοβικού συνδρόμου έναντι του Ισραήλ.

Άρα ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι θα αντιδράσει και το έκανε με την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων και drones απευθείας σε στόχους του Ισραήλ και με την σφραγίδα του ίδιου του Ιράν και όχι με πληρεξούσιες δυνάμεις (Χεζμπολάχ, Χούθι, Χαμάς) σε πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά μόνο επιβοηθητικά για ενίσχυση της κυρίας προσπάθειάς του.

Εκτίμηση μου είναι ότι θα συνεχίσει τις προσβολές με την ίδια ή και μεγαλύτερη ένταση, μετρώντας παράλληλα τις διεθνείς αντιδράσεις και μέχρι το σημείο που δεν θα επισύρει την συλλογική αντίδραση Δυτικών Δυνάμεων όπως ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία κτλ. που δεν θα αντέξει να αντιμετωπίσει.

Τι μήνυμα στέλνει το Ιράν μέσω της επίθεσής του;

Το μήνυμα που θέλει να στείλει το Ιράν στη διεθνή κοινότητα είναι

α.Να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον κόσμο του Ισλάμ από την θέση του ως θεματοφύλακα της πίστης των απανταχού  Μουσουλμάνων μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών στην Γάζα

β.Να εκτονώσει την πίεση και την οργή των υπηκόοων του για τα δρώμενα στην Γάζα

γ.Να διαμηνύσει  Ισραήλ, ΗΠΑ και γενιώτερα στην Δύση ότι δεν μένει άπραγο για ό,τι κακό συμβαίνει στους Μουσουλμάνους

δ.Να συσπειρώσει ισλαμικά κράτη της Ασίας σε κοινό αγώνα εναντίον των «απίστων» (όπως αποκαλούνται όσοι δεν ασπάζονται το Ισλάμ)

ε.Να αποβάλλει το ίδιο το Ιράν το φοβικό σύνδρομο που το διακατέχει, καθώς τόσα χρόνια εκτοξεύει απειλές αλλά δεν τις υλοποιεί στην πράξη

Στην Ελληνική Πρεσβεία στην Τεχεράνη το 1997

Mε βάση την εμπειρία σας από την χώρα, πιστεύετε ότι οι Ιρανοί θα μπορούσαν να αλλάξουν το θεοκρατικό καθεστώς των Αγιατολάχ;

Επειδή μελέτησα τη χώρα από κοντά για δυο χρόνια και έκτοτε την παρακολουθώ όσο μπορώ (τονίζω ότι οι Ιρανοί επιβάλουν περιορισμούς στο διαδίκτυο ώστε να μην βγαίνουν προς τη Δύση εικόνες εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν) εκτιμώ οτι είναι  δύσκολο να αλλάξει το καθεστώς, που είναι σκληρή θεοκρατική δικτατορία, καθώς υπάρχει άμεση και αυστηρή καταστολή σε κάθε προσπάθεια για διεκδίκηση ατομικών δικαιωμάτων.

Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι εξεργέσεις της νεολαίας με αφορμή την δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμίνι, οι οποίες όμως πνίγηκαν με αιματηρό τρόπο και σε λίγο καιρό ξεχνιούνται από την Δύση, ενώ η ελεγχόμενη ιρανική ειδησεογραφία δεν επιτρέπει την παρουσίαση γεγονότων εκτός επικράτειας. Ο κρατικός μηχανισμός είναι πανίσχυρος και οι περιβόητες φυλακές Εβίν στην Τεχεράνη φιλοξενούν αντιφρονούντες όπως επί εποχής Σάχη. Πιο συγκεκριμένα, όπως λένε οι καθεστωτικοί του Ιράν οι φυλακές φιλοξενούσαν τους τότε αντικαθεστωτικούς που ήταν εναντίον ενός Ιράν (Περσία)με τη μορφή σύγχρονου κράτους ( όπως Ιορδανια/Μαρόκο).

Κλείνοντας θα πω ότι οι Ιρανοί ειναι φιλικοί προς τους ΄Ελληνες, περιγράφοντας την συγγένεια μας λόγω του γάμου του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την Ρωξάνη, ηγέτιδα των Περσών. Είναι έξυπνος και φιλόξενος λαός και πέρα της ενδυματολογικής αυστηρότητας /καταπίεσης (χετζαπ, καλυμμένο κεφάλι, μακριά φορέματα) που είναι υποχρεωτική και για τις γυναίκες επισκέπτριες άλλων χωρών, οι Ιρανές εργάζονται στην δημόσια διοίκηση, ως δασκάλες, ως  πωλήτριες, ως αστυνομικοί, οδηγούν ΙΧ κα.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024