09/12/2024

Ισραήλ: Συνάντηση Νετανιάχου Μπερνς (οι τελευταίες εξελίξεις)

WhatsApp_Image_2024-05-08_at_09.00.35

Χωρίς να σημειωθεί ακόμη σημαντική πρόοδος στο Κάιρο, η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα θα παραμείνει στην Αίγυπτο για περαιτέρω συζητήσεις καθώς ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε την Τετάρτη στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να συζητήσουν για την απελευθέρωση ομήρων και την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Έμμεσες συνομιλίες διεξήχθησαν την Τρίτη στο Κάιρο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενόψει του δεύτερου ταξιδιού του Μπερνς στο Ισραήλ σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Ο Μπερνς συναντήθηκε ιδιωτικά με τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα πριν από τη συνάντηση με τον Νετανιάχου. Ο Μπαρνέα, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και άλλοι κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρευρέθηκαν στη συνάντηση με τον Νετανιάχου.

Το πρακτορείο Ynet ανέφερε ότι η ισραηλινή ομάδα είναι απογοητευμένη από τον Μπερνς, καθώς πιστεύουν ότι γνώριζε για την πρόταση της Χαμάς εκ των προτέρων, αλλά δεν ενημέρωσε το Ισραήλ παρά μόνο αφού η ηγεσία της ομάδας την ανακοίνωσε τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιβεβαίωσε καμία προηγούμενη γνώση για την ανακοίνωση της Χαμάς.

Ο αρθρογράφος και αναλυτής του Al Monitor Μπεν Κάσπιτ ανέφερε την Τρίτη ότι το Ισραήλ εξεπλάγη από τη νέα πρόταση της Χαμάς, καθώς περίμενε ότι οι μεσολαβητές θα επικεντρωθούν στην αιγυπτιακή πρόταση στην οποία συμφώνησε το Ισραήλ στα τέλη Απριλίου.

Σκεπτικισμός στο Ισραήλ

Οι σκληροπυρηνικοί εταίροι του συνασπισμού του Νετανιάχου έχουν επανειλημμένα αντιταχθεί σε μια συμφωνία με τη Χαμάς, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο της Ράφα και απειλώντας να αποχωρήσουν εάν ο Νετανιάχου αποδεχτεί μια συμφωνία. Αντίθετα, το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ δήλωσε τη Δευτέρα ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε την Τετάρτη ότι οι τελευταίοι όροι στην πρόταση της Χαμάς είναι απαράδεκτοι για όλη την κυβέρνηση του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Gantz και Gadi Eisenkot και της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας.

Η πρόταση τριών φάσεων της Χαμάς διαφέρει από την προηγούμενη πρόταση που είχε αποδεχθεί το Ισραήλ σε τρία βασικά σημεία.

Η ισραηλινή πρόταση μιλούσε για απελευθέρωση τριών ομήρων κάθε τρεις ημέρες κατά την πρώτη φάση, όλοι τους ζωντανοί. Η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει 33 «νεκρούς και ζωντανούς» ομήρους με ρυθμό τρεις την εβδομάδα. Το Ισραήλ είχε καταστήσει σαφές πριν από την πρώτη συμφωνία τον περασμένο Νοέμβριο ότι όλοι οι ζωντανοί όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν πριν από την επιστροφή των σορών. Οι ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι τουλάχιστον 38 από τους 132 ομήρους που κρατούνται ακόμη στη Γάζα δεν είναι πλέον ζωντανοί.

Το δεύτερο σημείο είναι η απαίτηση του Ισραήλ για βέτο στη λίστα των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα τους ομήρους. Η Χαμάς θα ήθελε να δει την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων με μακροχρόνιες ποινές, που σημαίνει αυτούς που καταδικάστηκαν για φόνο. Το Ισραήλ φοβάται επίσης ότι εάν απελευθερώσει αυτούς τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στην πρώτη φάση, θα χάσει τη δύναμη να επιτύχει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και στρατιωτών.

Ο Γιαχία Σινουάρ, διοικητής της Χαμάς στη Γάζα και αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, απελευθερώθηκε από ισραηλινή φυλακή το 2011 στο πλαίσιο της συμφωνίας Gilad Shalit, με την οποία ελευθερώθηκαν 1.027 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι με αντάλλαγμα έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

 

Ο Shalit σε μια αφίσα της Χαμάς στη Ναμπλούς, 7 Μαΐου 2007 που γράφει: “Οι πρωταθλητές μας αιχμάλωτοι. Μακάρι να έχουμε ένα νέο Gilad κάθε χρόνο” και παρακάτω: “Αυτοί [οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι] δεν είναι μόνοι”.
Το τρίτο σημείο είναι η απαίτηση της Χαμάς να δεσμευτεί το Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Στην αρχική του πρόταση, το Ισραήλ συμφώνησε για πρώτη φορά να συζητήσει παραμέτρους για μια παρατεταμένη περίοδο ηρεμίας, μια ασαφή διατύπωση που οι μεσολαβητές ήλπιζαν ότι θα αποδεχόταν η Χαμάς.

 

Οι εντάσεις αυξάνονται στο Ισραήλ με εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία

Η επίσκεψη του Μπερνς πραγματοποιείται καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του στην ανατολική Ράφα και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Ισραήλ που καλούν την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Το Kibbutz Nir Yitzhak ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι ένα άλλο μέλος του σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου και ότι το σώμα του κρατείται από τη Χαμάς. Ο Lior Rudaeff εικαζόταν ότι κρατούνταν όμηρος στη Γάζα τους τελευταίους επτά μήνες.

Μια ομάδα γυναικών ακτιβιστών απέκλεισε τον αυτοκινητόδρομο Ayalon το πρωί της Τετάρτης έως ότου απομακρύνθηκαν από την αστυνομία. Η ομάδα δήλωσε: “Μόλις χθες μας είπαν για έναν άλλο όμηρο που δολοφονήθηκε από τη Χαμάς. Η κυβέρνηση του Ισραήλ και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, πρέπει να σώσει όποιον μπορεί ακόμα να σωθεί”.

 

 

Ανοίγει ξανά το πέρασμα της Ράφα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι άνοιξε ξανά το σημείο διέλευσης Kerem Shalom, το οποίο ήταν κλειστό από την Κυριακή. Η ισραηλινή κυβέρνηση εξήγησε  ότι οι διαδικασίες ασφαλείας του Ισραήλ λειτουργούν και πάλι και τα φορτηγά βοήθειας επιθεωρούνται πριν εισέλθουν στη Λωρίδα.

Το σημείο διέλευσης της Ράφα με την Αίγυπτο βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού και παραμένει κλειστό. Επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές, το Sky News ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον είπε στην Παλαιστινιακή Αρχή ότι το πέρασμα της Ράφα θα κλείσει και ότι μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία θα αναλάβει τη λειτουργία της πλευράς του Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα μέχρι να μπορέσει η Παλαιστινιακή Αρχή να τη διαχειριστεί. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την αναφορά.

Η επιχείρηση στη Ράφα συνεχίζεται

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σκότωσε αρκετούς επιτιθέμενους στην ανατολική Ράφα τις τελευταίες 24 ώρες, προσθέτοντας ότι στρατιώτες άρχισαν να κατεδαφίζουν φρεάτια τούνελ στην περιοχή και ότι η ισραηλινή αεροπορία είχε καταστρέψει πάνω από 100 στόχους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών κτιρίων. παρατηρητήρια και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων.

 

Με πληροφορίες από AL Monitor, New York Times και AFP

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!