24/05/2024

Γάζα: Οι ΗΠΑ καλούν τα αραβικά κράτη να αναλάβουν ρόλο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενθαρρύνει τα αραβικά κράτη να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί στη Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος, με την ελπίδα να καλύψουν το  κενό  μέχρι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος παλαιστινιακός μηχανισμός ασφαλείας.

Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο εξετάζουν την πρωτοβουλία, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν είναι πρόθυμος να αναπτύξει αμερικανικά στρατεύματα στη Γάζα, δήλωσαν δυτικοί και Άραβες αξιωματούχοι.

«Τα αραβικά κράτη είπαν ότι θα έπρεπε να είναι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επομένως οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν πώς μπορούν να το οδηγήσουν χωρίς να έχουν μπότες στο έδαφος», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος. «Τρία αραβικά κράτη είχαν αρχικές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και του Μαρόκου, αλλά θα ήθελαν οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πρώτα ένα παλαιστινιακό κράτος».

Άλλα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν απορρίψει την ιδέα να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους, φοβούμενοι ότι θα θεωρηθούν συνένοχοι με το Ισραήλ. Είναι επίσης επιφυλακτικοί για τους κινδύνους να παρασυρθούν σε μια εξέγερση στη λωρίδα, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς από το 2007.

Αλλά έχουν γίνει πιο ανοιχτά στην ιδέα μιας διεθνούς δύναμης που θα δρα στη Γάζα, καθώς δυτικά και αραβικά κράτη αγωνίζονται να βρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα ισραηλινά στρατεύματα που παραμένουν στη περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times  η Ουάσιγκτον «προσπαθούσε να οικοδομήσει κάποια ώθηση για μια δύναμη σταθερότητας, αλλά η αμερικανική πολιτική είναι αρκετά σταθερή ότι δεν θα υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος, επομένως είναι δύσκολο για αυτούς να προβάλουν το επιχείρημα ότι άλλοι πρέπει». «Υπάρχει πολύς δρόμος για να δούμε μια αραβική δύναμη σταθερότητας στη Γάζα», αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή.

Δεν είναι επίσης σαφές σε τί θα ήταν διατεθειμένο να συμφωνήσει το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να απογοητεύονται από την αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη σύγκρουση.

Αυτό περιλαμβάνει πόσο καιρό ο Νετανιάχου σχεδιάζει να κρατήσει τα στρατεύματά του στην λωρίδα,  ποιον η ισραηλινή κυβέρνηση  θα δεχόταν ως διαχειριστή και πόσο καιρό θα συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο Face the Nation του CBS την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον «εργαζόταν για πολλές, πολλές εβδομάδες για την ανάπτυξη αξιόπιστων σχεδίων για την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση, την ανοικοδόμηση» με αραβικά κράτη και άλλους συμμάχους.

 

Γάζα: Η επόμενη μέρα

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσιγκτον είχε συνομιλίες «με εταίρους στην περιοχή για τη μετά τη σύγκρουση Γάζα» και πολλοί συμμερίζονται «την προθυμία να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν».

«Θα υπάρχει διαρκής ανάγκη για πολλά έθνη να ενταθούν για να υποστηρίξουν τη διακυβέρνηση, την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Γάζας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νετανιάχου επιμένει ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τη συνολική ασφάλεια της λωρίδας και απέρριψε θορυβωδώς την περίπτωση η Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο στη διοίκηση του θύλακα. Έχει επίσης αντισταθεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην ιδέα μιας διεθνούς παρουσίας στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Αλλά η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη θέση του Ισραήλ έχει επιδεινώσει την αβεβαιότητα σχετικά με οποιονδήποτε μεταπολεμικό σχεδιασμό.

«Τα αραβικά κράτη λένε ότι η Δύση πρέπει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά πολύ λίγα από τα μεγάλα δυτικά κράτη είναι πραγματικά κοντά στο να το κάνουν αυτό», αναφέρουν πηγές στους Financial Times.

Ένας Άραβας αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν εγείρει την ιδέα μιας ειρηνευτικής δύναμης με τους περιφερειακούς εταίρους τους, είπε ότι υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ των αραβικών κρατών σχετικά με τα σχέδια για μετά τη σύγκρουση. Αλλά είπε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν ότι «κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η επόμενη μέρα».

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Γάζα ως αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η πολιτική τάξη έχει καταρρεύσει στην πολιορκημένη λωρίδα και μεγάλο μέρος της υποδομής της έχει καταστραφεί.

Ο Νετανιάχου έχει υποσχεθεί να εξαλείψει τη Χαμάς και το Ισραήλ έχει εξαντλήσει σοβαρά τη στρατιωτική του ικανότητα. Αλλά οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι δεν θα μπορέσει να καταστρέψει ολοκληρωτικά την τρομοκρατική ομάδα, η οποία αποτελεί μέρος του παλαιστινιακού κοινωνικού ιστού.

Τα αραβικά κράτη επιμένουν ότι για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη επίλυση της κρίσης, οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να λάβει μη αναστρέψιμα μέτρα προς μια λύση δύο κρατών στη μακροχρόνια ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, θέλουν η Γάζα να διοικείται από μια μεταρρυθμισμένη παλαιστινιακή ηγεσία που θα κυβερνά τη λωρίδα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αλλά η αδυναμία και η έλλειψη αξιοπιστίας της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία επιβλέπει περιορισμένα τμήματα της Δυτικής Όχθης, περιπλέκουν αυτές τις φιλοδοξίες.

Ο δυτικός αξιωματούχος είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συμβουλεύουν να διατηρηθεί η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη στη Γάζα για να βοηθήσει στην παροχή κάποιας σταθερότητας, με πιθανή εμπλοκή των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής ως δεύτερο επίπεδο.

«Αλλά είναι πολύ δύσκολο λόγω των περιορισμών χωρητικότητας και της ανάγκης να κερδίσουμε τη συγκατάθεση της Χαμάς. Η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να είναι σε θέση να φέρει δυνάμεις από τη Δυτική Όχθη με την πάροδο του χρόνου», είπε ο αξιωματούχος.

«Το άλλο ζήτημα είναι το διεθνές στοιχείο οποιασδήποτε δύναμης, η οποία δεν προχωρά, καθώς ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι Ευρωπαίοι θέλουν να βάλουν μπότες στο έδαφος», πρόσθεσαν.

Ο Νετανιάχου έχει ήδη εξοργίσει τα αραβικά κράτη προτείνοντας ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν μια κυβέρνηση στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «δεν έχει καμία νομική ικανότητα να κάνει αυτό το βήμα».

Ο Σεΐχης Αμπντουλάχ είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι προετοιμασμένα να υποστηρίξουν μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «αρνούνται να ενταχθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο που αποσκοπεί στην παροχή κάλυψης για την ισραηλινή παρουσία στη λωρίδα της Γάζας».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024