24/05/2024

Η Ρωσία διεύρυνε την εκκαθάριση του υπουργείου Άμυνας

Ρώσοι πράκτορες ασφαλείας συνέλαβαν έναν ανώτερο στρατηγό τα ξημερώματα της Τρίτης, διευρύνοντας την εκκαθάριση του εκτεταμένου Υπουργείου Άμυνας της χώρας εν μέσω της ευρύτερης αλλαγής της ρώσικής κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν.

Ο υποστράτηγος Γιούρι Κουζνέτσοφ, ο οποίος επέβλεπε το τμήμα προσωπικού του υπουργείου, συνελήφθη με την κατηγορία της δωροδοκίας «μεγάλης κλίμακας», ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου.

Η κράτησή του έγινε μετά την απροσδόκητη απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας  επί σειρά ετών Σεργκέι Κ. Σόιγκου από τη θέση του και την αντικατάστασή του  με ένα μέλος της οικονομικής τ ομάδας.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο στρατηγός Κουζνέτσοφ έλαβε δωροδοκία από «εμπορικά συμφέροντα» μεταξύ των ετών 2021 και 2023, όταν εργαζόταν για την προστασία των κρατικών μυστικών στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι οι πράκτορες ασφαλείας ανακάλυψαν μετρητά που ισοδυναμούν με 1 εκατομμύριο δολάρια και αντικείμενα πολυτελείας κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του στρατηγού.Ως αξιωματικός καριέρας, ο στρατηγός Κουζνέτσοφ εργάστηκε στο Γενικό Επιτελείο για 13 χρόνια πριν αναλάβει τη θέση του στο Υπουργείο Άμυνας το 2023.

Ο στρατηγός Κουζνέτσοφ είναι ο δεύτερος υψηλόβαθμος Ρώσος αμυντικός αξιωματούχος που τίθεται υπό κράτηση.  Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Τιμούρ Ιβάνοφ, συνελήφθη και κατηγορήθηκε τον Απρίλιο για το ίδιο αδίκημα, δωροδοκία «μεγάλης κλίμακας».

Ο  Ιβάνοφ ήταν γνωστός για τον υπερβολικό τρόπο ζωής της συζύγου του και θεωρούνταν ευρέως προστατευόμενος του Σόιγκου. Ο ευρύτερος ανασχηματισμός των ανώτατων θέσεων ασφαλείας του  Πούτιν αυτή την εβδομάδα υποδηλώνει εστίαση στη βελτίωση της διαχείρισης των ρωσικών στρατιωτικών πόρων, προκειμένου να ξεπεράσει την Ουκρανία σε έναν πόλεμο φθοράς. Αυτή η εστίαση στη διαχείριση των πόρων θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επιδείξει δράση κατά της δωροδοκίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας θεωρείται από καιρό  εστία διαφθοράς. Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η συστηματική κλοπή κρατικών αμυντικών συμβάσεων ήταν ένας από τους λόγους για την καταστροφική αρχική εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία το 2022, όταν ρωσικά στρατιωτικά τμήματα στάλθηκαν στη μάχη με απαρχαιωμένο και ανεπαρκή εξοπλισμό.

Στη Ρωσία, οι υπερεθνικιστές υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία έχουν κατηγορήσει αυτό που αντιλαμβάνονται ως απληστία και αποστασιοποίηση των ανώτερων στρατηγών για βαριές στρατιωτικές απώλειες και πενιχρά εδαφικά κέρδη.

Ο κύριος αντίπαλος του  Σόιγκου, ο υπερεθνικιστής πολέμαρχος Γιεβγκένι Πριγκόζιν χρησιμοποίησε πέρυσι αυτή τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ανώτερη διοίκηση για να ξεκινήσει μια ανταρσία που έφτασε σε απόσταση 120 μιλίων από τη Μόσχα, κλονίζοντας για λίγο την εξουσία του Πούτιν  (Ο Πριγκόζιν τελικά υποχώρησε και πέθανε αρκετούς μήνες αργότερα σε ένα περιέργο αεροπορικό δυστύχημα.)

Εξέχοντες υπερεθνικιστές σχολιαστές χαιρέτησαν τις συλλήψεις του  Ιβάνοφ και του στρατηγού Κουζνέτσοφ, καθώς και τον υποβιβασμό του Σόιγκου υποδηλώνοντας ότι η στρατιωτική διαφθορά υψηλού επιπέδου παραμένει ζήτημα καθώς και πολιτική απειλή για τον Πούτιν.

Ο Μιχαήλ Ζβίντσουκ, ένας από τους πιο διαβασμένους στρατιωτικούς μπλόγκερ της Ρωσίας, έγραψε τη Δευτέρα ότι ήλπιζε ότι ο υποβιβασμός του Σόιγκου θα οδηγούσε σε «ένα ολοκληρωμένο έλεγχο και αναθεώρηση όλων των οικονομικών μοντέλων του Υπουργείου Άμυνας».

Ένας άλλος στρατιωτικός μπλόγκερ υπέρ του πολέμου, ο Kirill Fedorov, ο οποίος έχει μισό εκατομμύριο συνδρομητές στο Telegram, την Τρίτη τιτλοφόρησε ένα βίντεο σχετικά με τη σύλληψη του στρατηγού Kuznetsov «Είναι το 1937 πάλι;», κάνοντας μια αναφορά στη βάναυση εκκαθάριση στρατηγών από τον Ιωσήφ Στάλιν και άλλα μέλη της σοβιετικής ελίτ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024