Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα
Η 33η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου ξεκίνησε στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, την Πέμπτη, εν μέσω ενός αυξανόμενου αριθμού προκλήσεων που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο αραβικός κόσμος.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα θα κυριαρχήσει στη φετινή σύνοδο κορυφής. Η ημερήσια διάταξη της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ Μπιν Ισά αλ Χαλίφα, θα καλύψει επίσης τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις και αναταραχές στη Λιβύη, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.
Ποιοι συμμετέχουν
Μεταξύ εκείνων που έχουν προγραμματιστεί να συνέλθουν στη Μανάμα είναι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ηγεμόνας του Ντουμπάι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ.
Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο κορυφής, τη δεύτερη φορά που το κάνει από τότε που η Συρία εντάχθηκε κατά την περσινή συγκέντρωση των αρχηγών κρατών. Η ένωση ανέστειλε τη συμμετοχή της Συρίας το 2011 ως απάντηση στη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων της Αραβικής Άνοιξης από την κυβέρνηση Άσαντ.
Στο Μπαχρέιν για τη σύνοδο βρίσκονται επίσης οι πρόεδροι των Κομόρων, του Τζιμπουτί, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Μαυριτανίας και του Μαρόκου καθώς και οι πρωθυπουργοί του Κουβέιτ και της Σομαλίας και οι υπουργοί Εξωτερικών του Σουδάν, της Τυνησίας και της Αλγερίας.
Ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου Ηγεσίας της Υεμένης, Ρασάντ Αλ-Αλίμι και ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μενφί, παρευρίσκονται όπως και ο Σαγίντ Άσσαντ Μπιν Ταρίκ, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ομάν για θέματα διεθνών σχέσεων και συνεργασίας.
Συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Εναρκτήριες δηλώσεις
Η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής του περασμένου έτους, έτσι η συνάντηση στη Μανάμα ξεκίνησε με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ να παραδίδει την καρέκλα στον βασιλιά Χαμάντ.
Σε μια ομιλία του, ο διάδοχος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την «ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας». Προέτρεψε επίσης να τερματιστούν όλες οι ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας, αναφερόμενος στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα σε πλοία που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Βασιλιάς Χαμάντ σημείωσε ότι η σύνοδος κορυφής διεξάγεται εν μέσω σύνθετων περιφερειακών και διεθνών καταστάσεων πολέμων, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων που «επηρεάζουν το αραβικό έθνος ως προς την ταυτότητα, την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική του ακεραιότητα».
Τόνισε επίσης την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής και επείγουσας αραβικής και διεθνούς θέσης για τον τερματισμό των πολέμων στην περιοχή και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης είναι η δεύτερη τέτοια συγκέντρωση από τότε που ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αεροπορική και χερσαία εκστρατεία στη Γάζα ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και λαμβάνοντας άλλους από 240 ομήρους.
Από τότε, περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα. Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία εν μέσω έλλειψης πρόσβασης σε σωτήρια βοήθεια και της κατάρρευσης του τομέα της υγείας. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε για «πλήρη πείνα» στον πολιορκημένο θύλακα.
Ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, το Ριάντ φιλοξένησε έκτακτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη σύγκρουση.
Το τελικό ανακοινωθέν απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ενεργούσε σε «αυτοάμυνα» και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει «ένα αποφασιστικό και δεσμευτικό ψήφισμα» για να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση.
Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες καταδίκασε τη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» καθώς και τις «αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς». Κάλεσε επίσης για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και «άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Η ατζέντα της συνόδου
Σύμφωνα με αναφορές, η ατζέντα της συνόδου κορυφής περιλαμβάνει 23 θέματα που καλύπτουν την κοινή αραβική δράση στους τομείς της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας και αραβική συνεργασία με διεθνείς και περιφερειακούς ομίλους.
Το παλαιστινιακό ζήτημα και ο πόλεμος στη Γάζα θα είναι τα κύρια θέματα συζήτησης. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να υιοθετήσουν τη λεγόμενη Διακήρυξη του Μπαχρέιν, μια πρόταση που συντάχθηκε σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση την Τρίτη και ζητά να διεξαχθεί στη Μανάμα μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη με την υποστήριξη του ΟΗΕ για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου είχαν συγκληθεί στη Μανάμα την Τρίτη για την προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της συνόδου κορυφής. Κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την ανάγκη μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.
Την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής, οι Άραβες ηγέτες θα συζητήσουν την επανενεργοποίηση της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας, που προτάθηκε από τη Σαουδική Αραβία και εγκρίθηκε το 2002, στη Βηρυτό. Η πρόταση προσφέρει αραβική ομαλοποίηση με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα το 1967 παλαιστινιακά εδάφη και τη συμφωνία για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ένα ανεπίσημο αντίγραφο του σχεδίου τελικής δήλωσης για τη σύνοδο κορυφής της Μανάμα, το οποίο κυκλοφόρησε από αραβικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβάνει έκκληση για «ανάπτυξη διεθνούς προστασίας και ειρηνευτικών δυνάμεων που συνδέονται με τα Ηνωμένα Έθνη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι τη λύση των δύο κρατών».
Το προσχέδιο θέτει επίσης ένα χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών και καταδικάζει το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα και τις δολοφονίες αμάχων.