13/06/2024

Μπριζέτ Μπρινκ: Η έμπειρη Αμερικανίδα διπλωμάτης που σηκώνει το βάρος της αμερικανικής υποστήριξης στην Ουκρανία

Brink with U.S. Secretary of State Antony Blinken in May 2022

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Η Μπριζέτ Μπρινκ, σημερινή πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, είναι ίσως η διπλωμάτης με τη βαθύτερη γνώση  γύρω από την περιοχή του Καυκάσου και της Ευρασίας.  Από το 2022 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τη πιο σημαντική αποστολή στη διπλωματική της καριέρα: Να κρατήσει την Ουκρανία όρθια απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Η Μπριζέτ Μπρινκ προέρχεται από οικογένεια διπλωματών.  Γεννήθηκε στο Μίσιγκαν το 1970 και στα σχολικά της χρόνια ασχολήθηκε με την κολύμβηση.

Σπούδασε διεθνείς σχέσεις στο London School of Economics. Εντάχθηκε στην οικογένεια του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών το 1996.  Από την πρώτη στιγμή μπήκε «στα βαθιά» καθώς κατά τη διετία 1997-1999 υπηρέτησε ως προξενική υπάλληλος στην αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι. Εκείνη την περίοδο η Σερβία ζούσε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της, καθώς ήταν σε εξέλιξη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.  Το 1999, αμέσως μετά το τέλος των βομβαρδισμών, τοποθετήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

Την τριετία 2005-2008 υπηρέτησε ως επικεφαλής του οικονομικού τμήματος στην αμερικανική πρεσβεία στη Γεωργία.  Ήταν μια άσχημη τριετία για αυτήν, καθώς η Γεωργία εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε κρίση με την Ρωσία, η οποία επισφραγίστηκε με την ρωσική εισβολή τον Αύγουστο του 2008. Το 2011 υπηρέτησε ξανά στην αμερικανική πρεσβεία στη Γεωργία, αυτή τη φορά ως υπαρχηγός της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.   Το διάστημα 2014-2015 υπηρέτησε ως υπαρχηγός της αμερικανικής πρεσβείας στο Ουζμπεκιστάν.

To 2018 ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε τη Μπρινκ ως υποψήφια πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Γεωργία. Η Τιφλίδα ήταν εξαιρετικά αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η Μπρινκ θεωρήθηκε ως φιλικά προσκείμενη στον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σακασβίλι. Τελικά, η ανάδειξή της ως πρέσβειρα ματαιώθηκε.

Παρόλα αυτά, ανέλαβε πρέσβειρα στη Σλοβακία. Στις 15 Αυγούστου 2019 ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα της. Στην πρώτη της ομιλία προς το προσωπικό της πρεσβεία ευχαρίστησε την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείο εξωτερικών για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπο της. Ως προτεραιότητες της έθεσε την στενή συνεργασία στο τομέα της άμυνας του εμπορίου και των επενδύσεων.  

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την επόμενη κιόλας μέρα, η Μπρινκ έσπευσε στα σύνορα Σλοβακίας-Ουκρανίας για να αξιολογήσει την κατάσταση. Είδε «ιδίοις όμμασι» το δράμα των κατοίκων που αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και το προσφυγικό ρεύμα που είχε ήδη δημιουργηθεί.  Η ίδια δεσμεύτηκε, μιλώντας σε σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν με κάθε τρόπο την Ουκρανία. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τη Σλοβακία ότι οι ΗΠΑ θα είναι δίπλα της σε αυτή την προσφυγική κρίση. Στις 25 Απριλίου 2022 ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η Μπριζέτ Μπρινκ θα είναι υποψήφια πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Στις 10 Μαΐου  2022 ξεκίνησε η αξιολόγηση της Μπρινκ στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να νικήσει η Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία. Ενώ σημείωσε ότι δε θα υπάρξει ειρήνη αν η Ουκρανία δεν ανακαταλάβει και πάρει πίσω την Κριμαία. Στις 30 Μαΐου  2022 έφτασε στο Κίεβο όπου παρέδωσε τα διαπιστευτήρια της στην κυβέρνηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με την ανακήρυξή της ως πρέσβειρα στην Ουκρανία.

Τον Ιούνιο του 2022 ξεναγήθηκε από τις ουκρανικές αρχές στις πόλεις που είχαν απελευθερωθεί από τη ρωσική κατοχή, διαπιστώνοντας τις καταστροφές που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός. Ως κύριο στόχο της θητείας της έθεσε να βοηθήσει την Ουκρανία, ώστε αυτή να αμυνθεί σε όλα τα πεδία της μάχης. Παράλληλα όμως, επιθυμεί να συλλέξει στοιχεία με σκοπό την άμεση σύλληψη όλων των Ρώσων αξιωματικών που διενέργησαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Στις 24 Ιουλίου 2022, σε συνέντευξη της αναγνώρισε ότι η κατάσταση στο μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Ουκρανία. Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα για όσο χρειαστεί. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης υποσχέθηκε ότι θα διατεθούν, μεταξύ άλλων, βλήματα μακρού βεληνεκούς.

Το 2023, κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της Γιούτα, σημείωσε ότι η Ουκρανία τα έχει καταφέρει πολύ καλά στον πόλεμο με την Ρωσία. Οι υπηρεσίες της αμερικανικής πρεσβείας δουλεύουν καθημερινά με σκοπό να βοηθήσουν την Ουκρανία σε όλους τους τομείς, κυρίως όμως σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, η Μπρινκ υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 22 Απριλίου 2024 ψηφίστηκε από το Κογκρέσο η αποστολή μίας ακόμη βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Μπρινγκ τόνισε ότι η Ουκρανία μπορεί να βλέπει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και διαβεβαίωσε ότι το πρώτο πακέτο θα φτάσει στη χώρα άμεσα. 

Μέχρι στιγμής η Μπριζέτ Μπρινγκ έχει πετύχει τους βασικούς στόχους της στην Ουκρανία. Η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία συνεχίζεται κανονικά. Μπορεί ο ουκρανικός στρατός να απέχει πολύ ακόμα από την τελική νίκη, αλλά χάρη στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια το μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί. Βεβαίως, η επιτυχία της ουκρανικής αντίστασης οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην ίδια την Μπρινκ,  που σε συνεργασία με τον αμερικανό ακόλουθο άμυνας κατανέμει δίκαια και ορθολογικά τη δυτική βοήθεια σε όλες τις μονάδες του ουκρανικού στρατού.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024