Εμπραχίμ Ραΐσι: Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν;
Ο Εμπραχίμ Ραΐσι, 63 ετών, ένας σκληροπυρηνικός θρησκευτικός κληρικός, εξελέγη πρόεδρος του Ιράν το 2021. Κατά τη θητεία του ως πρόεδρος, έχει επιβλέψει μια στρατηγική για την επέκταση της περιφερειακής επιρροής της χώρας του, υποστηρίζοντας ομάδες μαχητών και τρομοκρατών σε όλη τη Μέση Ανατολή, επισπεύδοντας το πρόγραμμα για τα πυρηνικά και φέρνοντας το Ιράν στα πρόθυρα πολέμου με το Ισραήλ.
Την ίδια περίοδο, το Ιράν γνώρισε τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του εδώ και δεκαετίες και μια σοβαρή οικονομική ύφεση που οφείλεται στις διεθνείς κυρώσεις και την υψηλή ανεργία.
Ο Ραΐσι έχει θεωρηθεί ως ο πιθανός διάδοχος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ως ανώτατου ηγέτη, της υψηλότερης πολιτικής και θρησκευτικής θέσης στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Ποιο είναι το ιστορικό του
Γεννημένος στην ανατολική πόλη Mashhad το 1960 σε μια ευσεβή θρησκευόμενη οικογένεια, παρασύρθηκε από τη ζέση της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, η οποία ανέτρεψε τη μοναρχία της χώρας το 1979.
Ως θρησκευτικός λόγιος στη θεοκρατική κυβέρνηση της χώρας και προστατευόμενος του Χαμενεΐ, ο Ραΐσι ανέβηκε στις τάξεις του δικαστικού σώματος της χώρας, υπηρετώντας ως εισαγγελέας σε πολλές πόλεις.
Αφού ονομάστηκε κορυφαίος δικαστής του Ιράν, πιστεύεται ότι ήταν μέλος μιας μικρής επιτροπής που διέταξε την εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών αντιφρονούντων το 1988.
Κατηγορούμενος για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπόκειται σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πώς ήταν η προεδρία του
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, το Ιράν αντιμετώπισε μεγάλες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Mahsa Amini, κατά τη διάρκεια κράτησης από την αστυνομία ηθικής. Οι αρχές απάντησαν με μια βάναυση καταστολή που περιελάμβανε δολοφονίες και εκτελέσεις.
Η Τεχεράνη συνέχισε επίσης το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και προχώρησε στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της. Ο μακροχρόνιος σκιώδης πόλεμος της χώρας με το Ισραήλ ξέσπασε ανοιχτά τον περασμένο μήνα αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.
Αυτή η επίθεση προέκυψε από την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την τρομοκρατική επίθεσης της Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Την ίδια περίοδο, το Ιράν έχει επίσης αναδειχθεί ως ο αξιόπιστος ξένος προμηθευτής στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας. Το 2023, το Ιράν έκανε μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία με τη μεσολάβηση της Κίνας και αποκατέστησε τις διπλωματικές τους σχέσεις .