27/07/2024

Ιράν: Αγνοείται το ελικόπτερο με τον πρόεδρο Ραΐσι (βίντεο- χάρτες)

Αγνοείται ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι  την Κυριακή μετά την επίσκεψή του στα σύνορα με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, ανέβηκε στην εξουσία το 2021 και θεωρείται  πιθανός διάδοχος του Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί.

 

 

Οι τέσσερις Ιρανοί αξιωματούχοι που επέβαιναν στο ελικόπτερο του ιρανού προέδρου που αγνοείται σύμφωνα με τις πληροφορίες:
➡️ Ibrahim Raisi – Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν
➡️ Hussein Amir Abdel-Lahyan – Υπουργός Εξωτερικών (κάτω αριστερά)
➡️ Malek Rahmati – Κυβερνήτης της επαρχίας Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν (κάτω δεξιά)

➡️ Muhammad Ali al-Hashem – ιμάμης στην επαρχία Tabriz (πάνω αριστερά)

Τα σωστικά συνεργεία πλησιάζουν στο σημείο του δυστυχήματος. Όπως αποδεικνύεται από το βίντεο, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις αναζήτησης του ελικοπτέρου μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στο δάσος Ντιζμάρ στο βορειοδυτικό Ιράν. Το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η τοποθεσία του ελικοπτέρου είναι ακόμα άγνωστη εν μέσω συνεχιζόμενων προσπαθειών αναζήτησης. Εν τω μεταξύ, η κρατική τηλεόραση του Ιράν πρόσθεσε αμέσως μετά ότι «δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί ότι οι επιβάτες του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν».

Ο Ραΐσι  επέστρεφε από την περιοχή Khoda Afarin στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Στο ελικόπτερο βρισκόταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μαζί με τον κυβερνήτη της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Malek Rahmati, ιμάμης στο Tabriz, Hojjatoleslam Al Hashem και άλλους αξιωματούχους.

Ομάδες διάσωσης εστάλησαν στο σημείο, όπως μετέδωσε το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι ζωές του Ραΐσι και του Αμίρ-Αμπντολαχιάν κινδυνεύουν μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου τους ενώ ταξίδευαν σε μια ορεινή περιοχή μέσα στην ομίχλη.

Ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, υποστράτηγος Μοχάμαντ Χοσεΐν Μπακέρι, διέταξε τον Στρατό, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και τη Διοίκηση Επιβολής του Νόμου να κινητοποιηθούν για να αναζητήσουν τον Ραΐσι, μετέδωσε το Tasnim.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι υπήρχαν τρία ελικόπτερα στη συνοδεία, δύο από τα οποία προσγειώθηκαν με ασφάλεια.

 

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Ραΐσι και ο ομόλογός του από το Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ εγκαινίασαν το φράγμα Qiz Qalasi κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

Οι συνθήκες ομίχλης στην περιοχή δυσκολεύουν  τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Ahmad Vahidi είπε ότι η κατάσταση του Raisi δεν είναι προς το παρόν γνωστή, ανέφεραν πολλά μέσα στις 9:45 π.μ. ET.

Ο Βαχίντι είπε ότι ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος για να φτάσουν οι διασώστες στο σημείο λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών, μετέδωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Tasnim ανέφερε ότι οι διασώστες πραγματοποιούν τις επιχειρήσεις τους πεζοί.

 

Εν τω μεταξύ, μέλη της Ανώτατης Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν μαζί με άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους ταξίδεψαν στην Ταμπρίζ, την πλησιέστερη μεγάλη πόλη στο ατύχημα, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε μια δήλωση την Κυριακή λέγοντας: «Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές για πιθανή σκληρή προσγείωση ελικοπτέρου στο Ιράν που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών. Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια αυτή τη στιγμή».

 

 

 

Με πληροφορίες από AL MONITOR, NEW YORK TIMES,  Tasnim, rybar 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024