23/06/2024

Ποιος είναι ο ρόλος της Αμάλ Κλούνεϊ στα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου Σινουάρ;

Η υψηλού προφίλ δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αμάλ Κλούνεϊ, δημοσίευσε έκθεση εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας το προηγούμενο αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εντάλματα σύλληψης ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και τον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν είπε σε δήλωση του τη Δευτέρα ότι υπέβαλε αίτηση στο τμήμα προδικασίας του δικαστηρίου για να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά του Σινουάρ, του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγιε.  Η δήλωση απαριθμούσε τις οκτώ κατηγορίες για «εξόντωση», «δολοφονία», «βιασμό και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας», «βασανιστήρια» και «άλλες απάνθρωπες πράξεις» ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και «λήψη ομήρων», «σκληρή μεταχείριση» και «προσβολές της προσωπικής αξιοπρέπειας στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας» ως εγκλήματα πολέμου.

Ο Χαν είπε επίσης ότι ζητά εντάλματα για τον Νετανιάχου και τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον στρατό του Ισραήλ ότι «σκόπιμα και συστηματικά» στερούν από τους αμάχους σε όλα τα μέρη της Γάζας αντικείμενα «απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση», όπως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα. 

Ανεξάρτητη επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων

Η  Aμάλ Κλούνεϊ, βρετανίδα με λιβανέζικη καταγωγή, δικηγόρος με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, παντρεμένη με τον Αμερικανό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παροχή συμβουλών στον Χαν στην απόφασή του. Η Κλούνεϊ είπε σε δήλωση της  που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της ότι τον Ιανουάριο, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ της ζήτησε να τον βοηθήσει στην αξιολόγηση αποδεικτικών στοιχείων για ύποπτα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και τη Γάζα. Η Κλούνεϊ συμφώνησε και συμμετείχε σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων πρώην δικαστών του διεθνούς δικαστηρίου και ειδικών συμβούλων του ΔΠΔ για το έργο.

Η Κλούνεϊ, συνιδρυτής του Clooney Foundation for Justice, είναι μία από τους έξι νομικούς εμπειρογνώμονες που υποστηρίζουν την υπόθεση. Οι άλλοι πέντε είναι οι Adrian Fulford, Theodor Meron, Danny Friedman, Helena Kennedy και Elizabeth Wilmhurst. Στην ανακοίνωσή της, η ομάδα ανέφερε ότι ομόφωνα αποφάνθηκε ότι οι τρεις ηγέτες της Χαμάς διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της ομηρίας, της δολοφονίας και των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας».

Είπε επίσης ότι η επιτροπή κατέληξε ομόφωνα με εύλογη αιτιολογία ότι ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ έχουν διαπράξει «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της πείνας ως μέθοδο πολέμου, δολοφονίας, δίωξης και εξόντωσης».

«Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχτώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν αποδέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση πρέπει να είναι πέρα από την εμβέλεια του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου», έγραψε η Κλούνεϊ. «Υποστηρίζω λοιπόν το ιστορικό βήμα που έχει κάνει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των φρικαλεοτήτων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι οι μάρτυρες θα συνεργαστούν με την εν εξελίξει έρευνα, για την οποία η επιτροπή είχε εξετάσει καταθέσεις μαρτύρων, πραγματογνωμοσύνη, επίσημες ανακοινώσεις, φωτογραφίες και βίντεο.

«Και ελπίζω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει σε μια περιοχή που έχει ήδη υποφέρει πάρα πολύ», πρόσθεσε Η Κλούνεϊ.

Τα αιτήματα του Χαν για εντάλματα θα εξεταστούν τώρα από επιτροπή τριών δικαστών του ΔΠΔ, αν και δεν έχει οριστεί χρονικό πλαίσιο. Το ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη, που ιδρύθηκε το 2002, ερευνά και διώκει άτομα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ αντέδρασαν  στα αιτήματα του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.

Παρά το γεγονός ότι απείλησε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Νετανιάχου εάν δεν είχε μια σαφή στρατηγική για τη Γάζα, ο Γκαντζ υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό.

«Η δημιουργία παραλληλισμών μεταξύ των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας αποφασισμένης να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τον πονεμένο τρόμο με τους ηγέτες μιας αιμοδιψής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και κραυγαλέα ηθική χρεοκοπία», είπε.

Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, ζήτησε από τον Χαν να ανακαλέσει τα αιτήματα για εντάλματα σύλληψης.

Το να έχει το όνομα της Κλούνεϊ πίσω από την υπόθεση δίνει ήδη μια ώθηση δημοσιότητας στην αποστολή του Χαν. Είναι μια διάσημη δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει εκπροσωπήσει 426 Γεζίντι θύματα του ISIS και 126 επιζώντες εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ. Υποστήριξε τις φωνές κατά της διαφθοράς και της ελευθερίας του Τύπου στο Αζερμπαϊτζάν, τις Φιλιππίνες και την Αίγυπτο. Ένα τέτοιο δημόσιο προφίλ θα μπορούσε να περιπλέξει την προσέγγιση του Νετανιάχου και της Χαμάς για την απαξίωση της υπόθεσης.

Al Monitor 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024