13/06/2024

Πούτιν όπως Στάλιν: Συνεχίζεται η εκκαθάριση στο ρωσικό ΥΠΑΜ

Η Ρωσία φυλάκισε έναν ανώτερο αμυντικό αξιωματούχο, τον τέταρτο μέσα σε ένα μήνα, επεκτείνοντας τη μεγαλύτερη ανατροπή της στρατιωτικής ηγεσίας του Προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Στρατοδικείο της Μόσχας διέταξε την Τετάρτη φυλάκιση δύο μηνών στον υποστράτηγο Βαντίμ Σαμαρίν  κρίνοντάς τον ως ύποπτο για δωροδοκία «μεγάλης κλίμακας», όπως δήλωσαν οι ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου. Ο Σαμαρίν, ο οποίος ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του κύριου διοικητικού οργάνου του ρωσικού στρατού, του γενικού επιτελείου, και επέβλεπε τη διεύθυνση επικοινωνιών του, αντιμετωπίζει 15 χρόνια φυλάκιση, ανέφεραν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ρωσία διεύρυνε την εκκαθάριση του υπουργείου Άμυνας

Η κράτηση του Σαμαρίν  είναι η τελευταία από μια σειρά συλλήψεων υψηλού προφίλ που συνέπεσαν με τον διορισμό του νέου υπουργού Άμυνας από τον  Πούτιν, Αντρέι Μπελοούσοφ, στις αρχές αυτού του μήνα.

Ο Τιμούρ Ιβάνοφ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, και ο υποστράτηγος Γιούρι Κουζνέτσοφ, ο οποίος επέβλεπε το τμήμα προσωπικού του υπουργείου, συνελήφθησαν για την ίδια κατηγορία δωροδοκίας τις τελευταίες εβδομάδες. Και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ, ο πρώην διοικητής του 58ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας, είχε συλληφθεί για καταγγελίες απάτης.

Το Κρεμλίνο ελέγχει αυστηρά το δικαστικό σύστημα και, μαζί, οι συλλήψεις για διαφθορά σηματοδοτούν την πιο επιθετική προσπάθεια του  Πούτιν να αναθεωρήσει τη στρατιωτική του ηγεσία από τις καταστροφικές αρχές της εισβολής του στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Το βράδυ της Πέμπτης, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν μια ακόμη σύλληψη: Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος που επέβλεπε τις προμήθειες, ο Βλαντιμίρ Βερτελέτσκι, είχε τεθεί υπό κράτηση για «κατάχρηση επίσημης εξουσίας».

«Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι σκόπιμη δουλειά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Σ. Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, απορρίπτοντας την ιδέα ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια εκκαθάριση. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση, φυσικά, για κανενός είδους εκστρατεία».

Στα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου, ο Πούτιν επέβλεψε ελάχιστες δημοσίως ανακοινωθείσες αλλαγές, πόσο μάλλον συλλήψεις, της στρατιωτικής ηγεσίας του, παρά τις εκτεταμένες αναφορές για διαφθορά, κακοδιαχείριση και ανικανότητα από τους στρατηγούς του.

Αντίθετα, σύμφωνα με αναλυτές, ο Πούτιν έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στην πίστη και προσπάθησε να αποφύγει πιθανές αποσταθεροποιητικές κινήσεις προσωπικού.

Αλλά τώρα, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε επίθεση κατά μήκος μεγάλου μέρους της πρώτης γραμμής, ενώ η Ουκρανία αγωνίζεται με ελλείψεις όπλων και προσωπικού. Έχοντας ενορχηστρώσει μια επανεκλογή τον Μάρτιο και την ορκωμοσία για μια πέμπτη θητεία τον Μάιο, ο  Πούτιν εμφανίζεται αρκετά σίγουρος για την εξουσία και το στρατιωτικό του πλεονέκτημα ώστε να καταρρίπτει σκληρά τους στρατιωτικούς ηγέτες που έχουν πέσει σε δυσμένεια.

Ένας από τους στόχους του Κρεμλίνου φαίνεται να είναι να δείξει στο ρωσικό κοινό ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη το πρόβλημα της διαφθοράς του στρατού, ένα θέμα για το οποίο οι δημοφιλείς Ρώσοι μπλόγκερ που υποστηρίζουν τον πόλεμο έχουν γράψει εκτενώς από την έναρξη της εισβολής.

Υπογραμμίζοντας αυτή την προσπάθεια, ένα από τα κύρια κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, το RIA Novosti, ανέφερε την Πέμπτη ότι η σύζυγος του στρατηγού Σαμαρίν αγόρασε μια Mercedes S.U.V αξίας 200.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2022 — παρόλο που οι διαθέσιμες οικονομικές εκθέσεις του δείχνουν εισόδημα νοικοκυριού που δεν υπερβαίνει τα 34.000 $ ετησίως με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, ένα όργανο επιβολής του νόμου, ισχυρίστηκε σε δήλωση ότι ο στρατηγός Σαμαρίν είχε λάβει δωροδοκίες από το 2016 έως το 2023 συνολικού ύψους περίπου 400.000 δολαρίων με την τρέχουσα ισοτιμία από έναν κατασκευαστή τηλεφώνων στη ρωσική πόλη Perm.

Σε αντάλλαγμα, ισχυρίστηκε η επιτροπή, ο στρατηγός Σαμαρίν αύξησε τις παραγγελίες του Υπουργείου Άμυνας για τα προϊόντα της εταιρείας.

Θυμίζοντας την μεγάλη εκκαθάριση του 1937, όταν ο Στάλιν φρόντισε να απαλλαγεί από τους διαφωνούντες, Ρώσοι bloggers στο Telegram επιχειρούν να κάνουν μια λίστα με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. 

▪️23 Απριλίου – Ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ λαμβάνει δωροδοκία. Επιβεβαιώθηκε επίσημα (κράτηση).

▪️13 Μαΐου  – επικεφαλής του τμήματος προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας Γιούρι Κουζνέτσοφ, σχέδιο διαφθοράς. Επιβεβαιώθηκε επίσημα.

▪️21 Μαΐου- πρώην διοικητής της 58ης Στρατιάς Ιβάν Ποπόφ, απάτη. Επιβεβαιώθηκε επίσημα.

▪️23 Μαΐου  – Επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vadim Shamarin, λαμβάνοντας δωροδοκία. Επιβεβαιώθηκε επίσημα.

▪️23 Μαΐου  – Επικεφαλής του Τμήματος του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για την παροχή κρατικών εντολών άμυνας Vladimir Verteletsky, κατάχρηση επίσημης εξουσίας. Επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Περαιτέρω παραιτήσεις/αλλαγές θέσης, οι περισσότερες χωρίς επίσημη επιβεβαίωση.

▪️Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Ruslan Tsalikov – παραίτηση. Κανένα επίσημο μήνυμα.

▪️Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Alexey Krivoruchko – παραίτηση. Κανένα επίσημο μήνυμα.

▪️Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιούρι Σαντοβένκο- απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του. Επιβεβαιώθηκε επίσημα.

▪️Υφυπουργός Άμυνας Tatyana Shevtsova  – παραίτηση. Κανένα επίσημο μήνυμα.

▪️Γραμματέας Τύπου του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Markovskaya – μετάθεση σε άλλη θέση. Επιβεβαιώθηκε από αυτήν.

▪️Διοικητής της 20ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων – Sukhrab Akhmedov  – άγνωστη η τύχη του. Κανένα επίσημο μήνυμα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024