12/06/2024

Χοσεΐν Σαλαμί: Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης που διενήργησε την πρώτη απευθείας επίθεση κατά του Ισραήλ

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Χοσεΐν Σαλαμί αποτελεί ένα σημαντικότατο κεφάλαιο στην ιστορία του Ιράν. Η οργάνωση και η εκτέλεση  της πρώτης επίθεσης με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ τον έκαναν εξαιρετικά αγαπητό στο λαό του Ιράν.

Γεννήθηκε το 1960 στη πόλη Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν. Kατατάχτηκε στους Φρουρούς της Επανάστασης το 1980, χρονιά έναρξης του πολέμου Ιράκ –Ιράν.  Συμμετείχε ως διοικητής της 25ης ιρανικής μεραρχίας  σε δεκάδες επιχειρήσεις κατά των κούρδων του Ιράν. ΄Αρχισε να γίνεται γνωστός το 2009, όταν με προσωπική εντολή του ανώτερου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ  διορίζεται υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης.

Το 2016 το Ιράν είχε καταφέρει να έχει το πρώτο λόγο στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, λόγων της αυξημένης παρουσίας στο Ιράκ  φιλοιρανικών πολιτοφυλακών, αλλά και στη Συρία όπου οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν επίσης αυξημένη παρουσία.  Το καλοκαίρι της χρονιάς αυτής ο Χοσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε  τις ΗΠΑ ότι μπορεί να επιτεθεί οποιαδήποτε στιγμή θέλει κατά του Ισραήλ. Μάλιστα σημείωσε ότι το Ιράν δεν είναι το μόνο κράτος που επιθυμεί και μπορεί να στραφεί κατά του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας ξεσπούσαν  (κυρίως  στα μεγάλα αστικά κέντρα)  οι πρώτες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις λόγω περίεργων θανάτων κρατουμένων στις φυλακές. Ο Σαλαμί έπαιξε καίριο ρόλο στην καταστολή των διαδηλώσεων οι οποίες κόστισαν τότε τη ζωή σε 25 ανθρώπους.

Το 2019 έγινε διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης. Μαζί με τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί ( διοικητή της δύναμης QUDS)  είχε πρωτοστατήσει στις λεκτικές αντιπαραθέσεις και επιθέσεις κατά των ΗΠΑ  και Ισραήλ.

Στις 3 Ιανουαρίου 2020 ο σιιτικός κόσμος σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Κεντρική Ασία πενθεί  για το θάνατο του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της δύναμης Quds (επίλεκτη μονάδα που δρούσε εκτός συνόρων του Ιράν). Ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε από επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Τότε, ο Σαλαμί προειδοποίησε τις ΗΠΑ  για σκληρά και αποφασιστικά αντίποινα.

Και πράγματι, στις 7 Ιανουαρίου 2020 διεξάγεται η ιρανική πυραυλική επίθεση κατά της αμερικανικής βάσης Αλ Άσαντ,  ως αντίδραση για την δολοφονία του Σουλεϊμανί. Συνολικά, κατά της αμερικανικής βάσης ρίχτηκαν 11 πύραυλοι οι οποίοι τραυμάτισαν 110 Αμερικανούς στρατιώτες. Το πιο τραγικό όμως συμβάν ήταν η κατάρριψη ενός ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους από την ιρανική αεράμυνα. Ο Σαλαμί εξέφρασε τη βαθύτατης θλίψη του και μίλησε για τραγικό λάθος. Σημειώνουμε ότι 82 από τους επιβαίνοντες του αεροπλάνου ήταν Ιρανοί.

Τον Οκτώβριο του 2022  το Ιράν συγκλονίζεται από πρωτοφανείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία από την αστυνομία  ηθών της Μαχσά Αμίνι,  η οποία δολοφονήθηκε επειδή δε φορούσε σωστά τη μαντήλα! Η αντίδραση του καθεστώτος στις διαδηλώσεις είναι η βίαιη καταστολή.

Στις 14 Απριλίου 2024 ο Σαλαμί διενέργησε την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους και drones. Η συντριπτική πλειοψηφία τόσο των πυραύλων όσο και των drones καταρρίφτηκε από την ισραηλινή αεράμυνα. Παρόλα αυτά, ένας  μικρός αριθμός πυραύλων έπληξε μια αεροπορική βάση του Ισραήλ, προξενώντας σημαντικές υλικές ζημιές.

Στις 20 Μαΐου 2024 το Ιράν βυθίζεται στο πένθος,  καθώς στα σύνορα Αζερμπαιτζάν –Ιράν  συντρίβεται το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό εξωτερικών  Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.  Ο Σαλαμί ως τώρα έχει αποκλείσει την εγκληματική ενέργεια ως αιτία θανάτου του Ιρανού προέδρου και της συνοδείας του.

Ο Σαλαμί πλέον είναι ένας ήρωας για το Ιράν και προσπαθεί να συνεχίσει το έργο του Κασέμ Σουλεϊμανί . Τόσο η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ όσο και η επίθεση απευθείας από το Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν επιχειρήσεις που οργανώθηκαν προσεκτικά από τον ιστορικό ηγέτη της δύναμης Quds. Τώρα πλέον το στοίχημα για το Σαλαμί είναι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή να έχει θετική έκβαση για το Ιράν.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024